POMOČ
Spoštovani gospod zdravnik!
Mnogim pomagate, zato sem se odločila še sama, da vas prosim za pomoč.
Stara sem 47 let in imam štiri leta staro hčerko. V januarju zgleda so se mi pričela hormonske motnje. Dobila sem menstruacijo 4. januarja, ki je trajala 8 dni in potem zopet 27. januarja, katera pa se menda zaradi hormonskih motenj ni ustavila. Povezovala sem z menopavzo in se nisem obremenjevala, saj sem mislila, da mora pač ta kri steči ven. Čakala sem 25 dni in potem le obiskala zdravnika. Napotil me je v bolnico, kjer sem pred vrati ginekološke ambulante padla skupaj zaradi prevelike izkrvavitve, saj sem imela HG 61 pri osebnem zdravniku. Takoj so me odpeljali v operacijsko, kjer so mi naredili čiščenje.
Potem so mi rekli, da je potrebna tudi transfuzija krvi. To sem odklonila, ker me je bila strah. Naslednji dan zjutraj so mi vzeli kri in Hg je bil 50.
Nevem, kako to da se je tako znižal čez noč. Pri viziti so mi zopet rekli, da je potrebna transfuzija in da si delam škodo, da trpi srce, ledvice, notranji organi. Prestrašila sem se in privolila. Dobila sem 630 ml eritrocitov.
Naslednji dan je bil Hg 94. Niso mogli verjeti, ker so smatrali, da mi s to krvjo spravijo HG vsaj na 70-80. Ostala sem še en dan v bolnici, da so kri spret preverili. Hg je bil 93. Odšla sem domov.
Seaj pa premlevam v sebi, kaj če sem se s krvjo okužila. Ali mi lahko to pusti kakšne posledice? Čez koliko časa se vidi, če ni bilo s krvjo kaj narobe? Kako dolgo ostane ta tuja kri v telesu in na kaj lahko vpliva.
Res me zanima kako je s transfuzijami krvi.
Prisrčno prosim za vašo pomoč.
Lepo podravljeni!
Dina,
nisem zdravnica, lahko pa ti povem mojo oz. sinovo izkušnjo s transfuzijo. Sin je večkrat dobil transfuzijo, enkrat je dobil tudi transfuzijo samo trombocitov.
Brez skrbi – tuja kri je pregledana z več testi, po potrebi še kri obsevajo (upam, da sem prav razložila :)).
lp, petra
Draga Dina,
tudi jaz nisem iz medicinske stroke, sem pa kot pacientka dobila med zdravljenjem levkemije zelo veliko transfuzij trombocitov in eritrocitov. Moram reči, da mi ni niti enkrat prišlo na misel, da bi se lahko okužila s to krvjo, saj je znano, da vso kri zelo strogo nadzirajo in testirajo. Če te zanimajo podrobnosti glede varnosti prejete krvi, bi ti svetovala, da pokličeš na Zavod za transfuzijsko medicino v Ljubljani.
Lep pozdrav,