Najdi forum

Prosim!

Pravkar prihajam z delovnega sestanka, kjer se je aktivno predelovala določena problematika. Sama se nisem preveč aktivno vključila, za že težavnim delovnim dnem je bilo to skoraj preveč. Nisem znala ločiti sebe od problema. Še sedaj se počutim čudno, šumenje v glavi, nekoncentrirano razmišljanje, blage senzacije po telesu. Prepričana sem, da se oglašajo moja čustva, zmedeni občutki. Ali imate kakšen dober recept, morda afirmacijo. Želela bi kaj konkretnega. Mislim da gre za JAZ in na drugi strani PROBLEM. Kaj menite in kaj priporočate.

hvala

Da se malo umiriš, umakneš na samo, pomagala bi kakšna meditacija ali izlet v naravo, si pod stresom….

Draga Adela!

Ker so od delovnega sestanka minili že trije dnevi, ste se verjetno uspeli vsaj malo umiriti in distancirati od problematike s sestanka.

Simptomi, ki ste jih opisali (šumenje v glavi, nekoncentriranost …) govorijo o prisotnosti stresa in lahko tudi preobremenjenosti. Pomembno in potrebno je, da si vzamete čas zase, za redno sproščanje: sprehod kje v naravi, ne prenaporna športna aktivnost, joga, meditacija, dihalne vaje …

Zelo dobro ste zapisali, da gre za “jaz” na eni strani in za “problem” na drugi. Skušajte vzpostaviti zdravo distanco do svojih problemov, tako da vas bodo čustva v zvezi z njimi čim manj ugrabljala, da boste ohranili jasno razmišljanje in boste lahko probleme ustvarjalno reševali. Pri ločevanju sebe od problema vam lahko pomaga tudi risanje: vzemite papir in nanj narišite svoj problem, napišite ključne besede v zvezi z njim. Nato si ga oglejte z različnih zornih kotov – spremenjena perspektiva gledanja lahko pomeni nova spoznanja. Vprašajte se tudi, kaj dobrega, pozitivnega vam ta problem prinaša, vzemite ga kot izziv za rast, ne le kot breme.

V kritičnih situacijah si lahko pomagate z dihanjem: z vsakim izdihom si predstavljajte, da iz vas odteka napetost, z vsakih vdihom pa, da v vas prihajata notranji mir in sproščenost. Pomagate si lahko tudi tako, da se s pozornostjo zberete v področju čela (energijski center, ki je povezan z razumom) oz. da dvignete svojo pozornost s področja trebuha (energijski center, povezan s čustvi) v čelo. Najbolje je, da si afirmacijo sestavite sami, da bo najbolj ustrezala vašim potrebam: naj bo jasna, v prvi osebi ednine in v sedanjiku (na primer: sem notranje stabilna ali pa kreativno rešujem svoje probleme).

Čim več notranje modrosti vam želim!

Boštjan Trtnik Šola čustvene inteligence http://www.cdk.si/sci

New Report

Close