Najdi forum

lahko prosim svetujete: kaj je boljše za mansardno stanovanje: siporex ali knauf plošče (za predelne stene)??
boljša zvočna izolacija, kaj je cenovno bolj ugodno?

hvala

Knauf je boljši (glede izolacije in tudi cenovno, pa še hitreje se naredi), knauf je najboljši sedaj narejen material. PA čez par let ga lahko enostavno odtsraniš, če ti ne paše več ta stena.

seveda pa moraš med dve knauf plošči dati čim več izolacije (volne), sam knauf ni dober izolator.

mene pa zanima, koliko knauf res zvočno izolira? če imaš spalnico zraven kopalnice, je dovolj izolacije, da te ne motijo zvoki (recimo tuširanje ponoči)?

Knauf sam po sebi ni zvočni izolator, zvočno izolacijo ti ustvari volna – izolacija, ki jo daš vmes.

Kar se pa predelnih sten tiče, pa je siporeks slab, ker ni zvočni izolator, pa še kar se zraka v prostoru tiče, je knauf bolj zdrav.

Jaz bi se odločila za knauf, pa kot je že prej nekdo omenil, če ti čez nekaj let ne paše pa podreš in narediš drugače…

Uspešno gradnjo!

hvala, ampak še vedno ne vem – kako dobra je ta zvočna izolacija?
sama se ne odločam med siporeksom in knaufom kot vesna, ampak med zidanimi stenami in knaufom.

hvala za odgovore. mnenja se res zelo razlikujejo – eni zagovarjajo knauf – drugi siporex. ampak jaz še vedno ne vem kaj je boljše 🙂

Lola -------------------------------------------------------------------------- Ne more biti učitelj, kdor ne zna biti učenec /B. G. Morales/

Zadovoljivo zvočno izolacijo za ločitev mirnih prostorov od hrupnejših dosežemo najenostavneje z masivno prezidno steno. Velja pravilo, da je zid z maso 350kg/m2 zadostno zvočno izolativen. Montažne stene iz siporexa ali enojne mavčne obloge pa prepuščajo preveč hrupa, da bi bile uporabne za ta namen. Pri siporexu si lahko pomagamo samo tako, da čez njega dodatno postavimo zvočno elastično oblogo, ali pa da ga omečemo z izdatnim slojem klasičnega ometa. Ta nam da zadostno maso, poleg tega tudi zadostno utrdi steno, da lahko vanjo brez problemov vrtamo luknje in pritrjujemo viseče pohištvene elemente. Mavec je zvočno nekoliko boljši saj ima mehkejšo strukturo, poleg tega je med ploščama vstavljen zvočno absorbcijski sloj iz steklene volne. Vendar sta za primernejšo izolacijo na vsaki strani potrebni vsaj po dve plošči, debeline med 10 in 15mm.

Moje izkušnje….
Doma imam na podstrešju 10cm siporex, na obeh straneh ometan s 3cm debelim klasičnim ometom. Zvočna izolacija je zadostna, da v spalnici ne moti zvok televizorja iz sosednje dnevne sobe, če je na normalni jakosti. V službi imam Knauf steno, na vsaki strani po 2x gips plošči, vmes steklena volna. Prehod zvoka je vseeno tolikšen, da lahko poslušam ko v sosednjem prostoru kdo glasneje telefonira.

Edino kar velja, je zadostna masa. Vse ostale izolacije dušijo predvsem visoke tone, nizkih (ki so energetsko najbolj bogati) pa ne. Tako da… idealne zadeve žal ni…..

Meni je izvajalec knauf stropov rekel, da so študije pokazale, da je knauf s primerno izoalcijo veliko boljši zvočni izolator kakor pa klasična predelna stena porolit. Jaz sem se vseeno odločil za predelno steno porolit, ker mi ni všeč knauf za stene (neprijeten občutek, nekako krhek, ..) . ČE bi se še enkrat odločal, bi verejetno vzel knauf, ker ima veliko dobrih lastnosti in je tudi dosti cenejši. Tako , da bi lahko tisti denar sedaj uporabil za ” počitnice” :). Ampak odločitev je vseeno tvoja vesna….

Mi imamo montažno hišo in v kopalnici sta steni, ki mejita na spalnico in otr. sobo. Ena je iz siporeksa, druga pa iz knaufa. Da bi bila zvočno katera boljša še nismo opazili. Edino pri siporeksu je zoprno, ker je zelo krhek. Enkrat se je en otrok usedel na umivalnik, pa je pritrditev popustila, kar se pri knaufu verjetno ne bi zgodilo. Imamo precej elementov pritrjenih na stene po stanovanju, pa še ni bilo problemov.

Meni se zdi pa knauf totalni poden.Kjerkoli ga imamo v hiši ( ko smo menjali okna, so nam v nekaterih prostorih naredili špalete iz knaufa) je počil stik med steno in knaufom, pa če portkaš gor kar doni-mene to ful odbija. Kjer imamo pa siporex ( tudi pol predelne stene v kopalnici v višini 70 cm za umivalnike-je pa vse OK.
Knauf so tudi delali strokovnjaki, pa dali gor mrežice, pa je vse skup en šit.Nikar knaufa!!!

New Report

Close