Pomirjevala
Pozdravljeni, verjetno že 1000 krat prežvečena tema na tem forumu.
To pismo pišem v upanju, da bi nas nekdo slišal. Pod “nas” mislim vse svojce starostnikov, ki so jim leta in leta predpisovali benzodiazepine – pomirjevala. Spomnim se celo, da je moja stara mama imela poln predal Apaurinov, predpisovalo se jih je kot bonbončke. Generacija, ki prihaja, pa se bo morala soočati s problemom odvisnosti, torej, če na kratko povzamem. Stara sem 40 let, zaposlena polni delovni čas, mama dveh otrok, eden ima cerebralno, sicer lažjo obliko, drugi ADHD. Mati noče v nobeno ustanovo, niti na zdravljenje. Torej, prosim povejte mi recept, kako naj se spopadam z njeno abstinenčno krizo, ko ji zdravila začne primanjkovati, zdravnica pa je nekaj, kar je “veselo in dobrodušno” predpisovala 40 let, sedaj omejila. Torej, kako naj doma, sama, naredim nekaj, kar bi naredili v neki zaprti ustanovi za zdravljenje v 2 mesecih s pomočjo strokovnjakov, psihiatrov in druge podpore v obliki zdravil?
Torej, kaj mi preostane? Da se postavim sredi Metelkove in na “črno” kupujem pomirjevala, ali pa naj jo pustim brez tablet, da umre na hitro?
Samo da sem dala ven. Že to mi pomaga.
LP
Spoštovana,
razumem vašo stisko in prav je, da ste jo povedali na glas. Prepričana sem tudi, da niste edina s to težavo in vsekakor se boste tako ali drugače spopadali z njo. Abstinenčna kriza po prekinitvi jemanja pomirjeval zna biti huda in morebiti tudi “prisili” nekoga, da si poišče pomoč strokovnjaka. Po drugi plati, ker pravite, da gre za vašo mamo, ki ni več mlada, se zna zgoditi, da ji bo osebni zdravnik še naprej predpisoval pomirjevala- navkljub novim smernicam, ker gre za starejšo osebo in je težko spremeniti njen življenjski slog v takšni meri.
Vas pa popolnoma razumem, zagotovo ni mala obremenitev že z lastnim življenjem, službo, otroci. Normalno je, da poskrbimo tudi za starše. Ampak ja, težko je in nefer, da sistem nekoga navleče na t.i, “zdravila” potem pa človeka prepusti svojcem in samemu sebi in mu teh “zdravil” več ne da.
Kot za mnoge stvari v življenju velja, da stvar ni logična in ne pravična,a žal je tukaj in zdaj in se moramo spopadati z njo.
Želim vam vse dobro, lp