pomen, potek
Pozdravljeni
sem po poškodbi gležnja, čakam izvide, v tem času pa me zanima sledeče
Kaj pomeni napredovana subtalarna artroza?
Kaj pomeni subtalarna artrodeza?
Kaj pomeni trojna artrodeza?
Kaj pomeni sindrom torzalnega kanala?
Hkrati me zanima kaj pomeni to za naprej v življenju, trajanje do ozdravitve (v kolikšni meri gre za ozdravitev), kakšne vrste so te možne operacije… Sem športnik, zato me zanima vsak podatek, ki mi ga lahko posredujete, za kar se vam v naprej zahvaljujem! (internet mi ne da zadovoljivih odgovorov)
Spoštovani,
Kaj pomeni napredovana subtalarna artroza? Napredovalo obrabo sklepa med skočnico (talus) in petnico (kalkaneus).
Kaj pomeni subtalarna artrodeza? Zatrditev sklepa med skoćnico in petnico.
Kaj pomeni trojna artrodeza? Zatrditev talo-kalkanearnega (sklepa med skočnico in petnico), talo-navikularnega (sklepa pred skočnico) in kalkaneo-kuboidnega (sklepa pred petnico) sklepa.
Kaj pomeni sindrom torzalnega kanala? Sindrom tarzalnega kanala je redek vzrok bolečini v nogi (v ožjem smislu). Analogen je karpalnemu sindromu v roki. Tukaj gre za utesnitveno nevropatijo n. tibialisa (živca) pod retinaculum flexorum (vezivna plošča, ki drži kite mišic, ki krčijo prste) na gležnju. Povzroči bolečino, otrpelost in mravljinčenje notranje podplatne površine noge, ki narašča ob stanju in hoji in je hujše ponoči.
Hkrati me zanima kaj pomeni to za naprej v življenju, trajanje do ozdravitve (v kolikšni meri gre za ozdravitev), kakšne vrste so te možne operacije… Artrodeze (zatrditve sklepov) imajo večinoma dober funkcionalni rezultat (bistveno zmanjšana ali odvzeta bolečina) in pomembno manjšo gibljivost (po uspešni zatrditvi v tako zdravljenem sklepu ni več premikov), ima pa za posledico večje obremenitve sosednjih sklepov, zakar lahko ob velikih obremenitvah pripelje do zgodnejše obrabe le-teh. Intenzivnih športnih obremenitev po takšnih posegih nikakor ne priporočam.
Pred zatrditvijo priporočam izčrpati vse druge možnosti zdravljenja.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
moral bi videti Vaš gleženj in zadnje rentgenske posnetke in posnetke magnetne resonance. Razmišljam predvsem o možnostih, ki jih ponuja artroskopska kirurgija.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Artroskopija je že bila opravljena, stanje po njej pa je bilo malo boljše tako dolgo, dokler se ni noge na polno obremenjevalo, s tem da sama gibljivost je bila po op pa že takoj slabša, kar nobena intenzivna FTH ni popravila. Med artroskopijo pa so samo počistili sklep (prosto telo, vnetje ter zarastline natrgane kite). Samo stanje znotraj je po besedah zdravnika in slikah zadovoljivo, žal pa realno stanje onemogoča normalno življenje.
Spoštovani,
polnovredno drugo mnenje lahko dam le na osnovi pregleda.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih