Pomen izvida
Vprašanje sem sicer že postavil na forumu ortopedija vendar tam ni nobenega odgovora.
Zaradi bolečin v zgornjem delu hrbta sem bil na slikanju in dobil naslednji izvid.Precej izrazita spondiloza in osteohondroza C6-C7,blašja v nivojih C5-C6.Nakazana dekstrokonveksna skolioza Th.Precej izrazita spondiloza in manjša Schmorlove hernije so na segmentih Th5 do Th12.Zmerne spondilotične spremembe in manjše Schmorlove henrije na posameznih segmentih Lh, i.v. prostori niso bistveno zoženi.Spondilozaartroza L/S prehoda. Zanima me pomen izvida ,kaka bo terapija ter kako bo to vplivalo na mojo službo kjer delam na terenu srednje težko fizično delo.
LP Zoran
LP Zoran
Spoštovani gospod Zoran,
izvid govori za precej izrazite obrabne (degenerativne) spremembe na spodnjih delih vratne hrbtenice in prsne hrbtenice ter za zmerne obrabne spremembe ledvene hrbtenice; ob tem še za stransko ukrivljenost prsne hrbtenice.
Takšna hrbtenica ni zelo primerna za prenašanje večjih in sunkovitih obremenitev (dvigovanje in prenašanje težjih bremen, tek, skoki, hoja navzdol). Težave lahko dolgoročno zmanjšate z rednim izvajanjem vaj za krepitev obhrbteničnih mišic celotne hrbtenice (posvet pri fizioterapevtu). Od športov Vam priporočam predvsem plavanje, hojo po ravnem (tudi nordijsko) in smučarski tek (klasična tehnika).
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Kolesarjenje je ok, vendar NE downhill!!! Sicer pa kot sem napisal: hoja po ravnem, lahko tudi navzgor, NE navzdol, nordijska hoja, plavanje, smučarski tek (klasična tehnika).
Lep pozdrav,
Iztok Pilih