Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija pomen!

pomen!

Spoštovana!
Imam skoraj 3 mesece starega fantka, ki ga je pediatrinja poslala v razvojno ambulanto, ker se malo bolj drži nazaj in v desno. V razvojni je res da opazila malo asimetrije vendar nič pretresljivega. Naredila (zaradi moje okužbe z borelijo v nosečnosti) 25 t sem prejemala lenadacin venozno, mu je naredila še UZ glavice. Vs eje normalno omenila je le, da se nakazuje fenomen tračnic!!!! Mi znate pojasniti kaj to pomeni???? V četrek sva tudi s sinkom imela pregled na inf kliniki kjer so nama vzeli kri, jaz se sicer še vedno IgM pozitivna in IgG tudi, vendar to naj bi počasi upadalo, sinek je pa IgM negativen, IgG pa pozitiven. Je to kaj narobe, bi bilo potrebno zdravljenje za njega, ali je ta “fenomen tračnic” lahko povzočila tudi moja borelija oz.posledično antibiotik ki sem ga prejemala. Lahko te tračnice pustijo kake posledice?? Hvala za odgovor.

Draga jazinmoj,
sem si kar cel teden razbijala glavo, kaj pomeni ta fenomen tračnic, begala po internetu, zasliševala kolege. Pa nima noben prave predstave, kaj naj bi to pomenilo… Predvidevam pa, da nič pomembnega, sicer bi vas zdravnica, ki je opravila UZ pregled, poslala na kakšno višjo inštanco.

Kar se tiče vlečenja nazaj in malo postrani, tudi niste nobena huda izjema – mnogi dojenčki radi spijo z glavo močno nazaj (pri mnogih to pomeni idealno odprto dihalno pot in je to razlog za tak položaj), čiste simetrije v gibanju, obračanju tudi skoraj ni. Drži pa, da se takšne asimetrije rade stopnjujejo, če z dojenčkom ne “rokujemo” pravilno (handling).

Protitelesa iz razreda M kažejo na še vedno aktivno okužbo; ker ne prehajajo posteljice, bi bila njihova prisotnost pri dojenčku znak okužbe ploda v maternici. Protitelesa iz razreda G so “trajna” protitelesa, ki kažejo na nekoč (lahko prejšnji mesec ali pred desetletji) prebolelo okužbo ali na uspešno cepljenje. Ker so majhna, zlahka prehajajo posteljico – in so del obrambne popotnice, ki jo da mama svojemu novorojenčku v zadnjih tednih nosečnosti.
Vaši izvidi torej kažejo, da borelija v vašem telesu še vedno ni uničena, otrok pa je očitno zdrav.
Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close