Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje pomembno vprasanje

pomembno vprasanje

Spostovani,

Imam pomembno osebno vprasanje,
Bi lahko dobila vas e-mail,na katerega se lahko obrnem
(e-mail [email protected] vrze posto nazaj.)?

v naprej lepa hvala!

tujina

Pozdravljeni!

Iz napisanega predvidevam, da želite vprašanje nasloviti na centralno lekarno, zato vam dajem pravilen email:

[email protected]

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Spostovani, najlpesa hvala!

Ker sem slucajno na liniji ,

Diagnoza ni sigurna..jje bolj preventivno:
Pacient je zacel jemati Keprah (Keppro) 1000 + 1000 pred dvemo dnevoma,
povzrocil mu je stalno spanje,,noc in dan,,zmedenost neke vrste,ce so ga prebudili,,
Je lahko to zdravilo,bi bilo priporocljivo probat zmanjsat dozo?
So napisano stranski ucinki,toda je tezko odlocit.
Recimo na kaj moramo biti posebno pozorni?

Poleg jemlje na novi Tunis , Valdosten 120/12 in Aspirin je jemal ze prej,
Pritsk ima sedaj ze precej nizek, 115/70 -pulz 60.

Najlepsa hvala! tujina

Pozdravljeni!

Epilepsija je ena izmed najpogostnejših nevroloških bolezni, ki prizadane približno 0.5 do 1% svetovne populacije. Pojavi se lahko v katerem koli starostnem obdobju, vendar pogosteje za epilepsijo zbolijo mladi ter starejši, zlasti po 65. letu starosti. Gre za bolezen, pri kateri se zaradi nenadne nepravilne dejavnosti možganskih celic (nevronov) pojavijo epileptični napadi ter krči kot kronična motnja centralno živčnega sistema. Glede na mesto izbruha poznamo dve osnovni skupini napadov: generalizirane in parcialne. Če se nenormalni električni izbruh iz določenega predela možganske skorje nato razširi na celotno možgansko skorjo, govorimo o sekundarno generaliziranem napadu. Glede na poznan vzrok epileptične napade delimo na simptomatske ter idiopatske oziroma kriptogene.

V osrednjem živčnem sistemu imamo v grobem 2 tipa živčnih prenašalcev: inhibitorne in eksitatorne živčne prenašalce. Pri zdravem človeku sta ti dve skupini živčnih prenašalcev medsebojno uravnovešeni, medtem ko pri bolnikih z epilepsijo pride do porušenja ravnovesja in sicer v korist ekscitatornih živčnih prenašalcev. Ekscitatorni živčni prenašalci, kot pove že samo ime, so stimulativni – aktivirajo možgane, in če so preveč aktivni lahko povzročajo nenadne prekomerne aktivnosti v posameznih predelih možganov, ki se kažejo kot nenadni krči, zgibki, kratkotrajne izgube zavesti,… Zdravljenje epilepsije je nujno potrebno, saj epileptični napadi lahko poškodujejo možgane, poleg tega lahko med napadom prihaja tudi do nesreč. Pri zdravljenju imajo ključno vlogo zdravila, imenovana antiepileptiki. Le-ti preprečujejo pojavljanje epileptičnih napadov z uravnovešenjem omenjenih živčnih prenašalcev in sicer, bodisi preko povečanja aktivnosti inhibitornih živčnih prenašalcev ali pa preko zmanjšanja aktivnosti ekscitatornih živčnih prenašalcev.

O izboru zdravila (Keppra) ne morem komentirati, ker ne vem za kakšen tip epilepsije naj bi šlo. Zdravilo (antiepileptik) se običajno uvede po drugem epileptičnem napadu, ko je že potrjena epilepsija. Iz napisanega ne razberem kako je bilo v vašem primeru.

Glede Keppre:

Najpogostejši neželeni učinki, ki se pojavljajo pri jemanju zdravila Keppra, so prav omenjeni: somnolenca (gre za motnjo zavesti, bolezensko zaspanost, iz katere se bolnik navadno lahko zbudi z glasnim pozivom), astenija (gre za pomanjkanje ali izgubo moči in energije in omotica (predvsem omotica pri hitrem vstajanju). Iz napisanega ne morem točno razbrati, ampak če prav razumem je bolnik takoj začel jemati 2 x 1000 mg. Če je to res, potem je nedvomno to razlog za relativno hiter in močan pojav omenjenih neželenih učinkov, ki so dejansko posledica jemanja Keppre.
Priporočeni začetni odmerek je 250 mg 2x na dan, ki ga po dveh tednih povečamo na začetni
terapevtski odmerek 500 mg 2x na dan. Skratka odmerek se ravno zaradi zmanjšanja nevarnosti pojava omenjenih neželenih učinkov lahko poveča le za 250 mg 2x na dan na
vsaka dva tedna glede na klinični odziv.

Vsekakor se morate predhodno pogovoriti z nevrologom o vsakršni morebitni spremembi, vendar menim, da bi bilo tudi v vašem primeru potrebno Keppro uvajati postopoma do potrebnega dnevnega odmerka glede na klinični odziv.

Keppra je zdravilo, pri katerem je izjemno pomembno, da se ga uvaja in tudi ukinja postopoma!

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Spostovani mag, farmacevt Bostjan Martinc,

Prav lepa vam hvala za tako strokoven in obsiren odgovor!

Vam idgiovorim na zastavljena vprasanja:

Ce he bil ta tip napada (zdravniki niso sigurni) ,je bil prvic.
Bilo je vec napadov, 1 urnih,izgled so imeli kapi,ni pa jih pokazal CT-
niso ga uspleli zaznati z instrumenti, ker niso bili takrat poleg.
Naj bi slo za simptomatsko zariscno epilepsijo.(poleg vaskularne demenca na levi strani-
le ta naj bi bila zapazena samo pred ` tednom,kot tudi povecan poskodbe mozganov).

V preteklosti-na starost-pre nekaj leti, pa je imel mozganske kapi,srcno fibrilacijo in enkrat
drenazo mozganskega hematoma zaradi jemanja Marivarina. (leto dni)

Zato je pred napadom (naj jih bi bilo kar nekaj-pred tednom) jemal in se jemlje Aspirin Protect in
Valdosten 160/12, ceprav ima zadnje mesece zelo nizek pritisk 115/60.

Pred tednom pa so mu dodali ta Keppra, zacel so ga dajali ze v bolnici-verjetno postopoma, sedaj pa je pricel doma
2 krat 1000/di.
Nekaj dni jemlje tudi Tulip20, ceprav ni nikdar imel nobenih mascob v krvi,sladkorja,ima odlicno kri in tudi vse ostalo.
————————————————————–

Napisala sem pismo ne e-mail,ki mi ga podajate na zacetku foruma.
Nisem se dobila odgovora, verjetno je potrebno nekaj casa-
Vprasanje sem ze postavila Zavodu za Zavarovnje pred casom,pa tudi nisem dobila odgovora.

Gre za naslednje:
Dvojno drzavljanstvo, trenutno delam v Milanu,kar pomeni ,da imam tu v IT tudi
zdravstveno zavarovanje. Zvim pa v kraju dalec od Milana.
Ce pridem v Slovenijo,sem obravnavano po pravilih EMEA kot turist in mi je nudena le nujna zdravstvena pomoc,
Imela sem namen priti v Ljubljano, za 6 mesecev, da bi pomagala bolnim in ze starim starsem.
Sluzba mi to dopusti oz, mi obljublja se mesto v podjetju po vrnitvi?, ceprav 6 mesecev ne bo placanih,niti stetih delovnih mesecev.

Pojavil pa se je recimo en problem, Sama sem priznan (v ITA) kronicen bolnik
(astma,BPCO-KOBP,nosni polipi, emfiz. ) zato placujem tu dolocena zdravila ceneje, dolocene preglede celo ne placam.
Trenutno nimam posebnih tezav,toda vsak dam moram jemati :

1. Seretide 250 – discus !
2. Aircort 100 –
3. Sodio Clorulo
0,9% P/N 500 ml

Ali prodajate ta zdravila tudi pri vas?

Moja bolezen se lahko in se je tudi ze nevarno poslabsal,celo cez zimo, ko sem bila v Ljubljani,nisem mogla dihat, sapniki so bili popolnoma zaprti, morala sem preiti na Medrol za nekaj casa.
Prav zato bi morala biti v takem primeru prihodu nujno zdravstveno krita, tudi ,da lahko dobim zdravila.(v Italiji nimam posebnega zavarovanja ,ker je zelo drago in tudi ne izplaca celote- imam drzavno zavarovanje, kot tu vecina drzavljanov.).
Direktno placevanje zdravil,posebno sprajev je zelo drago.(tiudi ce prode kaj vecjega)

Ali je ptoreben recept-kdo mi ga lahko da, da dobim zdravila pri vas?
Kako bi lahko dobila zdravila pri vas,da ne placujem celotne cene zdravil?

Oprostite, da vas bremenim,toda gre za poseben primer,
saj bi rada prisla pomagat svojim,nasim ljudem-ki so sami in si ne morejo privoscit kaj drugega, ne pridem na dopust,ali na zabavo,

It lekarna dajo najvec 3 konfekcije. Poleg prihajam z vlaki,,tudi tu ni kaj direktnega,,stojis na mrzlih postaja, Zal to je Evropa,

V naprej prav lepa hvala!
tujina

Pozdravljeni!

Sedaj mi je situacija precej bolj jasna. Sklepam lahko, da je najverjetneje res šlo, kot ste napisali, za obliko simptomatske žariščne epilepsije, in sicer kot posledice motenj v prekrvavitvi možganov, ki so vodile do možganskih poškodb. Kot verjetno že veste lahko takšne možganske poškodbe zaradi obsežnejših poškodb možganskih celic (nevronov) in tudi oksidativnega stresa do katerega prihaja ob motnjah prekrvavitve dejansko predstavljajo pomemben vzrok za »sprožitev« epilepsije tudi pri starejših ljudeh. Odvisno od obsega in mesta nastalih poškodb v možganih je takšen napad lahko osamljen – se ne ponovi več (in v tem primeru ne govorimo o epilepsiji), lahko pa se seveda razvije v eno izmed oblik »prave« epilepsije, kjer se napadi pojavljajo večkrat. Pri vašem primeru sedaj razumem, da ni jasna diagnoza in je bila terapija uvedena zgolj preventivno.

Glede na anamnezo pacienta (ki ste jo opisali) je povsem jasno, da bolnik mora kljub nizkemu tlaku in maščobam v krvi, prejemati ACE inhibitor (Valdosten), Aspirin Protect100 in statine (Tulip) – vse te učinkovine se jemlje iz preventivnih namenov, da se prepreči morebitne ponovne zaplete.

Dejstvo je, da ima bolnik posledično precej nizek tlak, zaradi česar je bolj zaspan, utrujen, brez energije, omotičen… Vse to pa sedaj še dodatno stopnjuje antiepileptik. Napisal sem vam že neželene učinke Keppre, ampak na žalost imajo omenjene neželene učinke prisotni bolj ali manj vsi antiepileptiki, že zaradi mehanizma delovanja. Kot sem vam napisal v prejšnjem odgovoru gre pri epilepsiji za prekomerno aktivnost stimulirajočih živčnih prenašalcev, zato večina antiepileptikov deluje na principu bodisi povečanja aktivnosti inhibitornih živčnih prenašalcev ali pa preko zmanjšanja aktivnosti ekscitatornih živčnih prenašalcev. Na ta način povzročijo pri bolniku dodatno sedacijo, zaspanost, umirjenost,…
Pri izbiri zdravila pa so zdravniki dodatno omejeni tudi z vrsto epileptičnega napada.

Naj vam na kratko odgovorim še na spodnje vprašanje.

Ne poznam točno italijanskega zdravstvenega sistema, ampak mislim, da v osnovi ni bistveno drugačen od našega. Torej če imate osnovno – državno zavarovanje imate pravico do pridobitve Evropske kartice zdravstvenega zavarovanja. S to kartico, kot ste že napisala, ste upravičena (brezplačno) do vseh storitev nujne medicinske pomoči. Načeloma vse kar opisujete (vaše zdravstvene težave) spada v sklop nujne medicinske pomoči. Morda bi morala kakšen pregled, ki ne sodi prav v sklop nujne medicinske pomoči doplačati – tega (katere preglede), vam natančno ne znam pojasniti.
Kar pa se tiče zdravil, ki jih omenjate, spadajo med nujna, vsa so v Sloveniji na voljo in do njih ste z Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja upravičena brezplačno!

Upam, da sem vam uspel vsaj približno odgovoriti na zastavljena vprašanja.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Spostovani,

Sele sedaj lahko berem forum, Prav lerpa hvala!

Zdaj ta zadnja je ta,da se mu menda zelo vrti in mu je slabo,,da se kar sesede..?
(malo moti,ceprav vemo,da so stranski ucinki)/
————-
Glede mojih zdravil – ja ,to kartico evropsko imamo, jo uporabljamo za italianske lekarne,zdravnike,v Evropi pa za nujen primer.
Torej v tem primeru, kaj vam moram tocno pokazati v lekarni,da dobim zeljena zdravila in zastonj?
Je dovolj ta kartica, ali vam lahko pokazem ita,kartico za kronicne bolezni,ki jo nosim vedno s sabo, zadnje pismo od specialista napisano seveda v it jeziku?
Ali vam moram pokazati kak recept? Napisan od koga?

Prav lepa hvala,zelim vam lep dan! tujina

Pozdravljeni!

Vsekakor morate tudi pri nas najprej do zdravnika. Ta vam bo na osnovi izvidov specialista predpisal potrebna zdravila na zelene recepte. Z zelenim receptom pa nato pridete v lekarno.

Torej v lekarni rabimo zelene recepte (ki vam jih predpišejo naši zdravniki) in vašo evropsko kartico. Na ta način boste vsa zdravila, ki ste jih omenjala dobila tudi pri nas, in to brezplačno.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Spostovani,

prav lepa hvala za odgovor!

Oce je ponovno v krizi,klicejo,
ga zelo boli glava,se trese,bruha.
Sumimo,da ne prenasa zdravilo Tulip ,ali pa Kepra!? (Kepro mu je sicer zdravnik zmanjsakl pred dvemo dnevoma na 500 + 1000)

Kaj menite?

Lepa hvala!
tujina

Spoštovani!

Žal vam na vaše vprašanje ne znam točno odgovoriti.

Sam bi navedene neželene učinke bistveno prej pripisal Keppri. Nekaj me pa vseeno moti. Če sem prav razumel, so se dejansko omenjeni neželeni učinki začeli pojavljati šele pred kratkim – če prav razumem kmalu po uvedbi Tulipa. To bi dejansko lahko pomenilo, da je morda res prav uvedba Tulipa povzročila pojav neželenih učnkov.

Na srečo se da to preveriti. Za znižanje maščob v krvi obstaja več različnih zdravil, zato vam svetujem, da se pogovorite z zdravnikom o zamenjavi Tulipa z kakšnim drugim zdravilom. Če bodo omenjeni neželeni učinki še vedno prisotni, potem boste vedeli, da je vzrok v Keppri, v kolikor seveda ni vzrok čisto kje drugje – na primer posledica okvare določenih možganskih centrov zaradi samih motenj prekrvavitve, ki so bile prisotne….

Z drugačnim nasvetom vam žal ne znam pomagati.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Prav lepa hvala gospod mag, Bostjan Martinc,

bo sedaj ga posiljajo domov,,se se ne ve s cim,ni najdeno nic novega.

On je bil dober do 2 tedna nazaj,ko je imel vec tistih napaodov,ce so bili napadi, Po tistem je bil par dni v bolnici,kjer so mu zaceli dajati Kepro in Tulip,,in je teden doma, Odkar je doma je stalno slab,lezal je kot mrtev, mesal reci,,zato so klicali zdravnika,ki je zmanjsal malo dozo Kepre-pred dvemo dnevoma,,na 500 + 1000, Vceraj pa se je se bolj poslabsalo,hudo bruhanje in glavoboli. Vmes v tem tednu je imel kako rahlo zboljsanje,toda ni bil kot je bil pred jemanjem teh dveh zdravil- to bo recimo sedaj dva tedna,Upajmo,da bodo zdravila spremenili.

Lahko so tudi mozgani,,toda novih kapi ni vidnih,malo cudno tako mocno poslabsanje-
recimo,da je bil ep. napad,da bi ta povzrocil vse to.Krvavitev ni.

Prav lepa hvala! Letim na vlak,
tujina

Upam, da se bo očetu stanje zares čimprej izboljšalo in da bodo zdravniki uspeli najti zdravilo, ki bo pravo in ki mu bo čimbolj ustrezalo.

Lep dan še naprej,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Spostovani mag, farmacije Bostjan Martinc,

Zdaj je zopet doma, So mu se povecali Keppro na 1500 in mu dodali zdravilo proti bruhanju Toreran. Seveda je v stanju,kot si ga lahko predstavljate,zmeden,,tak je odkar jemlje to.
Prisel je domov ob 2 zjutraj iz urgence.

Namrec niso sigurni za epil, napade,toda se bojijo,da pride ponovno do njih,kar jih razumem.

No,upajmo,,zaenkrat sem Vam zelo zelo zahvaljujem in Vam zelim lep dan!

Bi se znala se kaj javit,,vsak dan prinasa kako novo presenecje,,
tujina

Spostovani,

Sporocam,da je zdravnik ravnokar odstranil Tulip! Fino,

Hvala lepa!
tujina

Me veseli. Upam, da se bo sedaj stanje normaliziralo in se bo oče dobro počutil.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Spoštovani!

Imam vprašanje za vas in bi vas prosila za odgovor. Partner ima v terapiji zdravilo Keppra. Zanima me ali lahko to zdravilo kvarno vpliva na zanositev in plod?Hvala.lp

Spoštovani!

Zdravilo Keppra ne vpliva na plodnost. Do potencialno škodljivega delovanja na plod pa bi lahko prišlo le v primeru, da bi zdravilo uživala sama in ne zgolj vaš partner.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close