Pomanjšani testisi
Pozdravljeni.Zadnje čase opažam, da imam pomanjšane testise, med erekcijo pa mi skoraj da zlezejo nazaj v telo in tudi mošnja je totalno pomanjšana. Z erekcijo sicer nimam težav, le skrbi me zakaj moda “bežijo” nazaj v telo in zakaj so tako majhna.
Isto se mi dogaja med daljšimi teki 15km in več…ampak takrat se mi zdi logično, da ostanejo brez prekrvavitve…?
Morda tek vpliva na raven testostorona v telesu???
Hvala za odgovor
Spoštovani!
Testisi so zelo različnih velikosti, normala za odraslega naj bi bila nekje 12-30 ml (ccm). To se izračuna tako, da se izmerijo vse tri razsežnosti (dolžina, višina, širina) v centimetrih, nato pa to pomnoži s faktorjem, npr. 0,52, saj gre za “elipsoid”, ne za kvader.
Testisi so bolj ali manj mobilni, obkroža jih mišica kremaster, ki jih (npr. ko je mrzlo) potegne višje, ko je toplo pa “spusti” nižje. Testisi nikoli ne ostanejo brez prekrvavitve – če bi ostali brez prekrvavitve bi to močno bolelo – torzija testisa ali infarkt – in bi zahtevalo kirurško posredovanje – urgentnega zdravnika v roku 2 ur, sicer bi najverjetneje odmrli in bi jih bilo treba odstraniti.
Testisi so v modu – skrotumu – kožni vrečki – tudi koža se krči in razteza glede na razmere okolja, testis pa se v tej vrečki pomika gor proti ingvinumu ali dol.
Testisi proizvajajo testosteron.
Če ste zaskrbljeni, da z vašimi testisi ni kaj v redu, se naročite k osebnemu zdravniku, ki jih bo pretipal in vam razložil, kako in kaj.
Lepo pozdravljeni!
Spoštovani!
Da, res izčrpujoč tek bi lahko negativno vplival na nivo testosterona v krvi – nivo v krvi pa je seveda rezultat proizvodnje. Seveda pa ni vse odvisno samo od enega dejavnika, pomembna je prehrana, količina počitka itd. Zato je smiselno uravnotežena vadba – ne samo kardio ampak tudi za moč.
Zdrava in z beljakovinami bogata prehrana je pomembna, morebitni dodatki k prehrani, kot so steroidi, pa lahko zelo negativno vplivajo in po mehanizmu negativne povratne zanke zavrejo organizmu lastno proizvodnjo testosterona.
Lepo pozdravljeni!