Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) Pomanjkanje železa v krvi

Pomanjkanje železa v krvi

Pozdraveljeni!

Stara sem 38 let.
Vsebnost železa v krvi je 4.00 umol/L. Meje železa so pa naslednje 9.0-31.3 umol/L
Bila sem pri zdravnici, ki je rekla, da to ni nič takšnega, da ima marsikatera ženska pomanjkanje železa v krvi. Zdaj jem tablete za železo. kontrolo imam čez mesec dni.
Vseeno me zelo skrbi, ker je počutje zelo slabo že kakšno leto. Zelo utrujena, spim tudi do 12 ur na dan. Lasi so krhki in izpadajo,. Prehrana je uravnotežena, menstruacija zelo šibka. Tehtam komaj 47 kg/ 159cm.
Bolezen ščitnice je izključena.
Ali pomanjkanje železa v krvi kaže mogoče tudi na kakšno kronično bolezen? Bi mi morala zdravnica predpisati napotnico za kakšen pregled ali karkoli drugega? dvomim , da so tablete dolgoročna rešitev.
Že v naprej hvala za odgovor.
Lep dan!

Petra

Spoštovani!

Pomanjkanje železa v krvi obravnavamo po smernicah. Izključimo izgubo železa, preverimo zaloge in beljakovine za transport železa, vsekakor izključimo tudi anemijo, znižano število rdečih krvničk in hemoglobin. Vse to se dela postopno, v različnem vrstnem redu glede na spol in starost bolnika. Če je vse v mejah normale, železa pa brez nadomeščanja premalo, in če se kri ne popravi, napotimo bolnika h hematologu za natančno diagnostiko. Ker so ženske v rodni dobi pogosto anemične, je zdravnica odločila, da vam bo najprej nadomeščala železo in preverila, če telo to naredi ob dodatnem vnosu.

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Pozdravljeni!

Že dolgo sem slabokrvna, 10 let.Trenutno pa imam hemglobin 95, Sželezo pa 2,5. Ali je to zelo zaskrbljujoče. 14 dni sem pila sirup Legofer po 2x 15 ml na dan in se stanje NI povišalo niti na 96. Imam težave ki spremljajo anemijo, pa mam občutek da me vse boli in shujšala sem skoraj 2 kg, blato je tudi iz kroničnega zaprtja prešlo na bol tekoče in vsakodnevno.
Sedaj hodim v bolnico na aplikacijo železa.Glede na to da se trudim tudi pri prehrani (tudi prej…sirup na tešče in zadaj vsaj pol ure nič…)…kaj bi lahko bilo narobe. Krvi na blatu (3x) negativno. Čaka me še gastroskopija – da izključimo celiakijo. Bi lahko šlo tudi za levkemijo – ali sem samo preveč v strahu? 🙂
Hvala in lep pozdrav, Taja

Pozdravljeni,

Presenečen sem, da imate ugotovljeno anemijo že 10 let in še niste opravila vseh preiskav.
Vsekakor so preiskave potrebne, kolonoskopija in gastroskopija za začetek.
Vrednost 95 ni zelo nizka, ob tem pa ne svetujemo večjih fizičnih naporov. Zelezo v obliki sirupa se zelo pocasi absorbira in dvig hemoglobina je zelo pocasen. V kolikor imate npr. Celiakijo ( kar je mogoce) pa do absorbcije sploh ne pride. Aplikacije iv so za vas zelo primerne. Moznosti da imate levkemijo praktično ni.

Lep pozdrav

Jurij Bednarik, dr.med. Spec. Internist
Klinika Pacient

____ Jurij Bednarik, dr. med. spec. internist Klinika Pacient Pregled takoj – Klinika Pacient http://klinikapacient.si/Storitve.aspx Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8

Spoštovani,

Mo6 je opravil pregled krvi in ugotovili so da ima premalo železa. Normalna vrednost je od 5,8 on ima pa 4.

Drugače so ostale vrednosti krvi normalne, tudi hemaglobina ima normalno 159.

Povišan ima tudi direktni bilirubin ki je 7(normalno je 5),vrednosti celokupnega bilirubina in vsi ostali jetrni testi so normalni.

V urinu ima vrednost urobilinogen je 1, orient. vrednost je 0.

 

Zanima me ali je izvid slab in kaj bi bilo razlog, da ima nizko vrednost železa, kljub normalnem hemoglobin?

Ali so potrebne kakšne nadaljnje preiskave, ali je potrebno železo nadomeščati?

 

Lp

Spoštovani, ne vem ali ste prejeli meil, prosim vas za vaš odgovor.

 

Lp

New Report

Close