Pomanjkanje železa
Lepo pozdravljeni,
Zaradi utrujenosti in neprestanih vrtoglavic sem odšla k svoji zdravnici, ki mi je po odvzemu krvi ugotovila pomanjkanje železa in s tem slabokrvnost (hemoblobin 116; železo 5,5; feritin 3).
Sedaj tretji teden jemljem sirup Ferrum Lek (1x na dan po dve žlički, kar je 100 mg), ker tablet nisem prenašala. Moje počutje se še kar ni izboljšalo, te neprestane vrtoglavice me spravljajo ob živce. Ni tako hudo, da ne bi mogla stati ali pa hoditi, ampak so pa kljub temu zelo neprijetne. Poleg tega imam ves čas občutek, da mi srce preskakuje. Pač, ni nek enakomeren utrip, ampak vmes kakšen utrip kar zmanjka. In jaz vedno začutim, da je srce preskočilo. Ta občutek je podoben strahu, ko se nečesa prestrašimo, tisti metuljčki v želodcu. Upam da si znate predstavljati kaj mislim 🙂
Naj povem še to, da več kot leto in pol nisem jedla mesa, nadomeščala ga pa nisem z ničemer. Sicer tudi prej nisem bila ravno hud mesojedec, ampak vsaj tu in tam sem pa pojedla nekaj mesnatega 🙂 Potem pa pač leto in pol nič mesa. Morda tudi zaradi tega pomanjkanje železa. Sedaj sem začela jesti tudi meso in tudi na splošno gledam, da zaužijem več hrane, ki je bogata z železom.
Zdravnica mi je rekla, da so vse te težave povezane s pomanjkanjem železa. Mene pa sedaj zanima, koliko časa naj bi približno trajalo, da bi se to železo zopet spravilo na neko normalno raven in da se te vrtoglavice umirijo. Čez 2 meseca moram na kontrolo.
Vašega odgovora bom zelo vesela.
Lep dan,
Zoey
Pozdravljeni,
že po 4 tednih jemanja železa v zdravilih se pozna na krvi, naraste vrednost hemoglobina.
Jaz predpisujem Ferrum Lek rajši 2 ali 3-krat dnevno, in to med jedjo. Potrebno je dodajati C vitamin, ker je potreben za resorpcijo železa.
Vsekakor se bo po 2 mesecih koncentracija hemoglobina sigurno normalizirala, se pravi porasla preko 120.
Glede teh metuljčkov pa še nekaj. Lahko je drug vzrok in ne pomanjkanje železa. Če deluje ščitnica normalno, če je EKG brez odstopanj, to dvoje že odpade kot vzrok.
Skratka, kontrolirajte kri, kot je svetovala zdravnica, v teh vročih dneh veliko pijte in se ne izpostavljajte vročini po nepotrebnem.
LP, Marija Š. Gašperšič
Pozdravljeni,
najlepša hvala za vaš odgovor.
Kaj pa menite o tej vrtoglavici? Te še kar trajajo …
No, ker se res nisem uredu počutila, sem klicala zdravnico, tako da sem šla potem že danes v laboratorij. In so bili izvidi normalni (hemoglobin 147, železo 24). Me je zelo, zelo presenetilo, glede na to, da šele 3 tedne jemljem železo.
Menite, da bi bilo smiselno delati še kakšen EKG in pa kakšne teste za ščitnico?
Lp,
Zoey