Najdi forum

pomanjkanje železa

Imam močno pomanjkanje železa. Pijem sirup Legofer, pa ni izboljšanja. Imate kaj izkušenj s tem, zakaj zdravilo ne učinkuje, kaj storiti, da bo počutje boljše? (Se počutim kot megla.)

Spremenit prehrano. Uživati živila z visoko vsebnostjo železa.

pejd zdravniku, da se ugotovi vzrok pomanjkanja.

vzporedno pa – čim več zelenjave z visoko vsebnostjo železa, rdeče meso,…

Jaz jem tablete retafer 50mg. In se mi zdi da mi bolj pomagajo kot mi je pred leti tale sirup.
Je pa res da jih jemljem na tešče s pomarančnim sokom. Seveda pa je pomembna tudi prehrana, čez poletje temno jagodičevje (robide, borovnice, črni ribez), menda je zelo dobro konjsko meso, temno zelena listnata zelenjava.

Ma pojedi ti malo rajsnedeljnev,pa žebljev,koje kuhaš v loncu zelo dugo,ko policaji.Laghko pojedeš še mal klanf od želesa ali kako da kažem od ćelika tako da dobiš še mal železa u tebe.Ma ja grem sad na eden burek od sira sa frendima.Maš kari…jao jutro je tu in kava na vidiku.Ma idem za sedaj.

jaz sem imela hemoglobin 65…
da ne dolgovezim, edine železove tablete, ki res pomagajo, so hematopan, ki pa jih trenutno ni za dobit v sloveniji
v avstriji je škatlica 30 evrov
če imaš hudo pomanjkanje, bi bilo res pametno ugotoviti vzrek zanj

Jaz sem pila Legofer sirup cca 4 mesece. Hemoglobin se mi je povišal od 105 na 120.
Zdravnica je rekla, da ga lahko preneham jemati, ker je kri sedaj v mejah normale.

da spet spraviš železo na normalno stanje, traja malo dlje. jaz sem ga nazadnje imela pod 80 in sem rabila dobre tri mesece, da sem se spravla k sebi. najprej sem jedla retafer, za tem pa še floravital tonik, ki ga kupiš v lekarni, zraven pa velik rdeče pese in govejga mesa. Zdaj ga imam 140 in se končno počutim odlično. prej pa skoz bolna, zaspana in nasploh brezvoljna.

zčatkaa, kaj pa je bil razlog, da je bil tako nizek? si imela 80 železo ali hemoglobin?

Arja, kako pa da heamatopana ni za dobit v Sloveniji??? Sama imam trenutno tablete se od prejsnje lanske runde, edino te tablete mi dvignejo vsaj na 120 hemoglobin.. Pa še to z muko in bi jih morala pojest bogvekolilko na dan:> Tako da trenutno jih jemljem, samo kadar se res slabo počutim… Drugače pač ne.. mi jih bo pa počasi zmanjkalo..
Pri meni vzrok ni znan.. se mi ap zdajle tole vleče že dobrih 6 let. Vzponi in padci v hemoglobinu..Železo pa imam od 3 pa do 10…
In sem fouš energičnem ljudem:) Pa ponosna nase, da se vseeno trudim s športom in rekreacijo.

ne vem zakaj se ne dobijo, jih že par mesecev ni, po vsej Sloveniji smo preverjali, sicer pravijo, da bodo spet, ne vem pa kdaj
imajo pa jih v bolnicah
v Avstriji pa jih je treba plačat
jaz jem dve na dan, iz 103 po transfuziji se mi je zdaj dvignilo na 116 ampak še vedno se mi fajn vrti

arja,jaz kar enačim železo pa hemoglobin, ker se ne spoznam na te reči. po izvidih gre torej za hemoglobin. vzrok je najbrž najprej nosečnost, ko sem proti koncu nosečnosti dobivala že injekcije v zadnjo plat (da imam še zdaj črno), po porodu sem jedla tablete, pa je šlo nad sto. pol v sredini porodniške sem se pa spet čist izčrpala, baje zaradi dojenja in kot sem gor rekla, se je stanje kar izboljšalo. to isto se mi je dogajalo tudi v prvi nosečnosti in odkar pomnim imam slabo kri (tako so vedno rekli dohtarji), kot najstnica sem skupaj padala, kožo sem imela vedno nečisto in jo imam še danes. sem pa precej suha, vendar jem zelo raznovrstno hrano. zgleda da sem take sorte in to imam po mami, ki je tudi slabokrvna. za razliko od mene je njo še mesečno perilo vedno izčrpalo, jaz pa na srečo vsaj močnih menstruacij nimam, prej preblage…ah ja, vsak ima kaj.

Mleko zmanjšuje absorbcijo železa, zato ga ne uživaj vsaj 3 ure po tistem, ko vzameš železov preparat ali uživaš jedi z visoko vsebnostjo železa.

Meni se je hemoglobin dvignil v 1,5 meseca z 82 na 120. Jedla sem sicer tablete Ferrum, sem kar med dvema žlicama zdrobila in hitr v usta, mi je bilo pa po njih precej slabo.Pa se je čisto malo dvignl. Potem pa sem zraven vsak dan pojedla eno polno skledčko (za kompot) vložene rdeče pese.In rezultat je bil super v enem mesecu.

pri jemanju železovih preparatov (Legofer, Retafer..) moraš zraven zaužiti še nekaj kar vsebuje C vit.(cedevita,kivi,pomaranče..).Drugače je jemanje le teh brez učinka.

oj,
najprej na splošno: železo je “del” hemoglobina, v kolikor se še prav spomnim iz mojih študijskih dni. običajno se meri hemoglobin kot del klasične preiskave polne krvi.
neverjetno učinkovita naravna metoda z(po)višanja in vzdrževanja železa v krvi je uživanje rdeče pese, najbolje surove (sok – lahko kupiš že pripravljenega, običajno zmešanega s korenčkom, jabolkom, … da je okus soliden). druga reč je pa občsano uživanje rdečega mesa, po možnosti ne “zašmelcanega”, ampak da je še rahlo rožnate barve v sredini. seveda, če to preneseš oz. če nisi vegetarijanka.
sama sem se posluževala kupljenega soka (dana, fructal, zdaj tudi mercatorjev zdravo življenje), običajno kozarec (1-2dL) kar na tešče, za dobro jutro. in pa tu in tam (recimo 1x na mesec, na dva meseca) en mali zrezek npr. pljučne. in zraven samo zelenjavo, samo to ne vem, če je bilo bistveno, meni je pač tako všeč.

ja, in ne pozabi na kozarec rdečega vina, tu in tam ;o)

lpč

Moja deklica dobiva kapljice Actiferrin iz Avstrije (drugo ji ni pomagalo). Jih dobiš na beli recept. Mi pa je ravno zadnjič soseda, farmacevtka omenila nek čisto nov sirup oz.sok, ki se dobi v lekarni in baje zelo pomaga (imena si žal nisem zapomnila).

Lp.

Ne vem, če si seznanjena, a pomembno je tudi, v kakšni obliki zaužiješ železo (hem oziroma nehem oblika). Hem oblika se lažje absorbira (rdeče meso, jetrca, ribe). Železo je tudi v žitih (neoluščenih), suhem sadju (predvsem rozinah in marelicah) ter rumenjaku in nekaterih vrstah zelenjave (brokoli, špinača, blitva, ohrovt), a izkoristek je manjši.Dober vir so tudi nekatere alge. Slabo vpliva tudi moka in mlečni izdelki.Pomembno je uživati tudi dovolj C vitamina.Slaba absorbcija železa in s tem slabokrvnost je pogosta pri ljudeh, ki imajo probleme z želodčno kislino, zato je včasih dobro preveriti tudi to.

naredi se hemogram, del tega je hemoglobin, ki je v bistvu kisik in del tega je železo, ki v bistvu pomaga tvoriti hemoglobin

New Report

Close