Pomanjkanje Fe v krvi – katera folna kislina
Spoštovani,
prosim za nasvet. Do konca 12. tedna nosečnosti sem jemala Femibion 1 brez joda kot je priporočeno. Folno kislino nameravam jemati do konca tretjega mesca nosečnosti, torej
bi še en mesec jemala Femibion 2. Zadnja preiskava krvi je pokazala, da imam vrednost
železa v krvi samo 5.
Sedaj sem zasledila, da obstaja folna kislina Elebaby (TM), ki zraven posebne oblike folne kisline
metafolina (tako obljublja proizvajalec), vsebuje tudi železo.
Zanima me ali je Femibion še vedno edini proizvod z aktivirano folno kislino (z metafolinom) na trgu ali je ta Elebaby (400 μg folne kisline, od tega 200 μg pteroilmonoglutaminske kisline in
225 μg kalcijevega-L-metilfolata) z dodatki približno enak proizvod Femibionu, vendar nov na trgu? Kaj dosti o tem proizvodu na spletu namreč nisem zasledila.
Hvala za odgovor.
Spoštovani,
ne, Femibion ni več edini proizvod z aktivirano folno kislino na trgu, ampak vseh oblik aktivirane FK še ne poznam. Mislim, da je tudi pteroilmonoglutaminska kislina res ena od oblik aktivirane FK. Ampak, če je problem železo v serumu, bi priporočil železov pripravek v farmacevtski obliki, torej na recept.
pogovorim se z nosečnico in upoštevam, če npr. nekdo težko golta tablete (potem predpišem sirup), če ne uživa mesa, toliko bolj pazim, da predpišem dvovalentno železo, ker se ta oblika najbolje vsrka v kri in uporabi za krvno barvilo ipd. , upoštevam tudi osebne želje, če kdo kak pripravek že pozna in mu leži…Skratka, ni trdnega pravila.
Pomanjkanje Fe v nosečnosti
Spoštovani,
hvala za odgovor. Moja ginekologinja mi je v nosečnosti zaradi pomanjkanja železa svetovala Aktiferrin sirup, ki se žal dobi samo v Avstriji. Pri meni pride v poštev samo sirup, ker tablete težko
goltam. Prosim, če mi lahko napišete kateri sirup z Fe v tem primeru predpišete vi.
Lep dan.
Jaz predpisujem dve vrsti železovega pripravka v sirupu, odvisno od tega, katerega pacientka bolje prenaša : Legofer in Ferrum Lek.