Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Kronična bolečina – fibromialgija pomanjkanje disaharidaz

pomanjkanje disaharidaz

Že dalj časa, redno pa od januarja 2008, imam težave z driskami 2-3x dnevno in močni krči v trebuhu; raznorazni pregledi s kolonoskopijo in številnimi gastroskopijami ter UZ trebuha ipd., hvala bogu, niso pokazali nič resnejšega, razen vnetja dvanajsternika, kar so mi zdravili z Nexium in Lanzulom; pomagalo pa itak ni nič, celo kontra učinek!! sedaj sem končno dobila diagnozo: pomanjkanje disaharidaz (laktaze, saharaze in maltaze); baje ne presnavljam sladkorjev. Meni laiku povsem neznana zadeva. Naj dodam, da sem brez žolča in se mi zdi glavni problem zatekanje žolčne kisline v čreva in da mi to draži čreve; ker če veliko jem, ni toliko težav. Ampak z novo diagnozo sem pa v temi; imam strogo specifično ogljikohidratno dieto, tako da jem lahko samo sadje, zelenjavo (na določeno sem celo alergična) in meso (nič mojega ljubega kruheka, riža, kaš, pire, testenin, krompirja!!!); priporočene so mi tablete iz uvoza DigestZyume. Ima kdo že kaj izkušenj okrog tega, mogoče tudi kakšna naša prehranska dopolnila, kaj sploh lahko uživam ter mogoče že izkušnje o teh novih tabletah iz tujine. PROSIM ZA POMOČ, ker sem po letu dni tega mučenja že res psihično in fizično na tleh!

Spoštovani, žal vam s svojimi izkušnjami ne znam svetovati v vaši nezavidljivi situaciji.

Prosim bralce, ki imate tovrstne izkušnje ali znanje s področja prehranskih zakonitosti, za kakšen koristen nasvet!

Mogoče bi se obrnili še na katerega od forumov, kjer odgovarjajo prehranski strokovnjaki, na primer tukaj:

Želim vam kakšno dobro rešitev in vas lepo pozdravljam!

Hvala za vzpodbudo in usmeritve, sem že poskusila na teh naslovih, pa zaenkrat ni še nič kaj konkretnega; pri sladkornih bolnikih bo bolj slabo, ker v bistvu nisem sladkorni bolnik; v kontra smislu, vsaj mislim, ker sicer bi mi morali dati vsaj tabelete – insulin, tako pa nimam ničesar, razen stroge diete! SEm pa zato odprla to temo na novo, če bi izvedela za kakšno osebo, ki to že ima, mogoče društvo za izmenjavo izkušenj; sem namreč tudi prebolela lymsko borelio in tam je društvo, pa sem mislila, da
mogoče tudi tukaj kaj podobnega obstaja. Še enkrat hvala za vašo pozornost, če pa slučajno kje ujamete kaj koristnega, toplo se priporočam; Pa seveda ZDRAVO novo leto vam želim

Pozdravljeni!
Nimam sicer takšnih težav, ki jih vi opisujete, vendar sem bila pozorna na to, da ste napisali da ste preboleli lymsko boreliozo (niste pa napisali kdaj je bilo to – ali je že dalj časa ali pred kratkim). Tudi jaz sem jo prebolela, vendar imam še vedno posledice in dodatno diagnozo sindrom fibromialgije. Mogoče vam bo moje razmišljanje lahko kaj pomagalo.
Tudi jaz sem imela po močnih dozah antibiotikov precej problemov s črevesjem in želodcem, vendar ne tako močno kot opisujete vi. Na bioresonančni terapiji so mi ugotovili, da imam v telesu ogromno toksinov in močno kandidiazo (predvidevam da zaradi antibiotikov). Po dolgotrajni terapiji in dijeti se mi je stanje počasi izboljševalo, vendar je še vedno bilo včasih boljše, včasih slabše, pa nisem vedela zakaj poslabšanja. Ko sem se naključno udeležila kulinaričnih delavnic priprave zdrave hrane-predvsem ekološko pridelane, sem ugotovila, da mi zelo škodijo najrazličnejši dodatki v konvencionalno pridelani hrani.(aditivi, ojačevalci okusa, barvila, ostanki pesticidov, hormonov….). Odkar jem predvsem ekološko pridelano hrano je moje počutje občutno boljše in če se kdaj pregrešim, me telo kar hitro opozori.
Glede na to, da pišete da ste alergični na določeno sadje oz. zelenjavo, mogoče bi bilo dobro preveriti, če niste alergični na kakšne ostanke pesticidov ali česa drugega v tej hrani.
Nisem sicer odgovorila na vaše konkretno vprašanje, ker odgovora ne poznam, vendar pa glede na to, da je izbor hrane, ki jo lahko uživate zelo zožen predlagam, da uživate čimbolj kakovostno ekološko hrano in da ne vnašate v telo dodatnih obremenjujočih snovi in naj bodo prehranski dodatki tudi čimbolj naravni in ne sintetično pridelani. Jaz sem dobila zelo dosti koristnih informacij o zdravi prehrani in zdravem načinu življenja od ljudi, ki vodijo projekt “Skupaj za zdravje človeka in narave” http://www.zazdravje.net/, kjer sem se udeležila kulinaričnih delavnic in drugih delavnic in predavanj. Mogoče boste tudi vi našli kaj koristnega na tem naslovu.
Želim vam, da bi našli pot iz vaših težav in da bi se vam zdravje pričelo izboljševati.
Želim vam vse dobro v letu 2009!

Toplo se zahvaljujem za vašo pripravljenost za pomoč in predvsem seveda za nasvete; že ugotavljam, ko sem prešla slab teden dni na določeno sadje (naribano jabolko in “pikčasto banano”), kompot iz jabolk ter zelenjavo – solata z limono, tudi zeljnata solata s fižolom, cvetača, predvsem pa korenček in k sreči tudi pusto meso (piščanec, puran in delno pusta govedina), da mi krči popuščajo in se stanje izboljšuje; ker ste dali nekaj podobnega že skozi, potem veste, kakšna sreča je, ko človek po praktično letu dni doživi, da dva, tri dni zapored ni bolečin. Kot predlagate, še bolj se bom posvetila ekološko pridelani hrani,tudi preko preko predlaganega projekta, kasneje pa bom vseeno na izločevalni dieti poskusila vsaj ali prenesem občasno vsaj krompir ali pa riž, ker sem resnično zelo omejena pri vrsti prehrane; sedaj pa se zaenkrat strogo držim zgoraj navedenega, sicer malo lačna, ker ni nasitno, ampak brez večjih bolečin. Borelio sem prebolela pred 4 leti in je trenutno v fazi mirovanja (so mi pravkar preverili teste-titre). ISKRENA HVALA in želim vam čim bolj zdravo 2009, pa seveda tudi vsa nadaljna leta!

pozdravljeni ga. tončka

danes sem opazila vaša pisma, prosim pokličite me, ker me boli srček, ko berem, kako ste obupana (059 110 990).

lp graciela

Avtor: tonka53
Naslov: Re: pomanjkanje disaharizad.

Pozdravljeni!
Hvala bogu, da ste se oglasili, ker sem ravno z vami elela vspostaviti kontakt glede na vaše bolezensko stanje 2006, pa mi vse doslej ni uspelo! Kot bi se sonček prikazal;žal pa vas danes na telefonu ne uspem dobiti “vse linije naročnika so zasedene” javlja avtomatska tajnica! Upam, da se posreči, če ne se bova pa takole kaj pogovorili. še enkrat hvala, mi je malo kar odleglo. LP Tončka

Pozdravljeni, Tonka 53,

vaše sporočilo je sicer že nekoliko starejšega datuma, vendar pa bo vam (ali komu drugemu) mogoče še vedno prišla prav moja izkušnja, ki je zelo podobna vaši: prav tako sem opravila več gastroskopij, kolonoskopijo, UV trebuha in so mi ugotovili vnetje dvanajsternika in na koncu tudi pomanjkanje disaharidaz. Tudi sama sem bila obupana nad dieto, ki so mi jo dali in s katero se nikakor nisem mogla sprijaznit. Šla sem skozi različne faze poskušanja, kaj lahko jem in česa ne, koliko tega ali onega mi škodi… Poleg večnega napihovanja in drisk sem imela tudi vsak dopoldan”napade” fizične slabosti, ko sem postala mehka in sem se začela tresti. Prav tako sem naročila encime iz Amerike, pa nisem bila preveč zadovoljna. Potem sem pričela obiskovati homeopata in mi je kar pomagalo, vendar so se mi fizične slabosti čez nekaj časa, ko je pripravek prenehal delovati, vrnile in sem morala po novega. Končno sem pristala pri zdravilcu, ki me “rihta” kakšno leto in izboljšanje je vedno bolj opazno. Sicer še vedno pazim, kaj jem, izogibam se mlečnim izdelkom, določenim sladkarijam, težje prebavljivim žitom,… (tako bo verjetno vedno), vendar pa se je stanje močno izboljšalo, napihovanja je dosti manj, fizične slabosti so popolnoma izginile, blato je zmeraj pogosteje dokaj normalno in jem lahko dosti več stvari (zadnji dosežek so paprike, ki jih nisem jedla nekaj let). Skratka, življenje je dosti lažje, kot je izgledalo na začetku.

Sporočite, če želite več informacij.

Pozdrav,
Tinka

New Report

Close