Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija pomanjkanje cinka

pomanjkanje cinka

pozdravljeni,

našemu enoletniku, ki ga že celo poletje muči dermatitis okoli oči (in sedaj se je razširil še okoli ust, na nos, brado, podbradek) so na PK odkrili, da ima premalo cinka. Drugače je alergik na jajce in mleko. Postavili so mu diagnozo razacea (test na pršico je bil negativen).

Zanima me, kakšni so lahko vzroki za pomanjknje cinka pri otroku, ki je bil do 6 meseca izključno dojen, sedaj pa sva oba na dieti UrtikaIII, ker ga še vedno dojim.

Kakšne so možnosti, da se dermatitis ob dodajanju cinka pozdravi?

Glede na to, da imam tudi sama diagnozo dermatitis perioralis že nekaj mesecev, me zanima ali imam lahko tudi sama premalo cinka.

Ali lahko jemljem vitamine ABC plus, glede na to, da se počutim precej izčrpano? V lekarni niso vedeli in so mi svetovali naj vprašam peditra, ki pa je te dni nedosegljiv.

lep dan vam želim

Pozdravljeni, bibiS,

Priporočeni dnevni odmerek cinka za odrasle je 10 mg do 15 mg, nosečnice 15 mg, za doječe matere 19 mg.

Cink je sestavni del pomembnih encimov in je prisoten v vseh telesnih tkivih. V precej velikih koncentracijah ga najdemo v prostati, očeh, modih, kosteh, jetrih in trebušni slinavki. Zaloge cinka v telesu so majhne. Pomanjkanje se pokaže na koži ali v zaostajanju rasti in spolnega razvoja, motnjah v celjenju ran, izpadanju las, vnetju kože in sluznic. Dodajanje cinka ima pozitivne učinke, kar s pridom izkoriščamo v dermatologiji, pri motnjah celjenja ran, pri zdravljenju aken in herpesa labialisa (mehurčkast izpuščaj na koži ali sluznici na ustih), pri plešavosti in nekaterih drugih motnjah.
Cink je kritičen element za optimalno delovanje imunskega sistema. Bistven je pri ohranjanju zdrave kože in las in pri absorbciji kalcija za tvorbo zdravih kosti.Pomanjkanje zmanjšuje mišično moč in vzdržljmost. Cink je anabolični element in pospešuje zdravljenje, obnovo tkiva in rast mišic.Cink tudi poveča učinek IGF-1, rastnega hormona in testosterona. Poleg tega pa mnogo encimov, ki preprečujejo tvorbo mlečne kisline potrebuje cink.
Cink je kot sestavina številnih encimov nepogrešljiv za delovanje encimskega sistema in celic. Vključen je namreč tudi v sestavo encimov, ki sodelujejo pri tvorbi nukleinskih kislin RNK in DNK. Cink sodeluje pri tvorbi insulina, poleg tega pa omogoča, da je naša koža zdrava, da se rane lepše in hitreje celijo ter da se otroci normalno razvijajo in rastejo. Med simptomi pomanjkanja cinka so izguba teka, izpadanje las, dermatitis, nočna slepota in okvara v zaznavanju okusa. Spolni razvoj je lahko upočasnjen, pri moških pa je zmanjšano nastajanje semena. Včasih pride do upočasnjene rasti, zmanjšanja odpornosti za okužbe in slabšega celjenja ran. Pri otrocih je prvi simptom upočasnjena rast, izguba teka, okvara okusa in nizka vsebnost cinka v laseh. Pomanjkanje cinka zdravimo tako, da ga dodajamo hrani.
Najstnikom najpogosteje primanjkuje cinka in magnezija. Cink je potreben za dozorevanje spolnih celic pri deklicah in dečkih, vendar ga dečki potrebujejo več. Pomanjkanje cinka se lahko kaže v upočasnjeni rasti, “boleči rasti” in pojavu aken.

Naravni viri cinka so meso, jetra, morska hrana, kvas, žitni kalčki, jajca, bučna semena.
Tu je veliko napisanega o cinku:

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

zanima me še, če sama lahko jemljem vitamine ABC glede na to , da dojim in je otrok alergik.

lep pozdrav in hvala

Pozdravljeni, bibiS,
po informacijah sodeč lahko ABC vitamine mirno jemljete med dojenjem, tudi če je otrok alergičen, saj so brez konzervansov, glutena …

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close