Pomagajte- se vrnem iz porodniške pa me čaka presenečenje
05. 07.02010 bi se morala ponovno vrniti na delo po porodniškem dopustu, vendar sem zaradi bolezni mojega malčka morala sporočiti, da bom kakšen dan odsotna in sem se tako vrnila na delo 07.07.2010. tam me je čakalo presenečenje- direktorica, ki je trenutno na dopustu v Franciji, je sodelavki naročila naj mi pisno sporoči, da mi je spremenila urnik in sicer iz od 8 h do 16 h na deljeni urnik od 7 h do 12 h in 14 h do 17 h. Ni me presenetilo, da mi bo kakorkoli zagrenila vrnitev v službo, saj sem imela v času nosečnosti težave in sem morala na bolniško. takrat me je direktorica nagovarjala, da ostanem na bolniški do poroda, ker je ugotovila, da me ne potrebuje take več in bi z menoj imela samo stroške, tako, da naj simuliram slabo počutje.Ker sem ji rekla, da tega ne bom počela in da se bom v službo vrnila ko mi bo boljše, mi je očitno zamerila, kar je bilo dovolj vidno iz njenega obnašanja.
Nikoli nihče v našem podjetju ni delal deljenega urnika, niti v proizvodnji- sama namreč delam kot administrator v komerciali. V komerciali smo trije zaposleni in od nas tre sem edino jaz mati dveh otrok- enega šoloobveznega – 8 let in enega malčka , ki ni dopolnil niti še enega leta (občasno ga še dojim ).
Direktorica mi ne želi odobriti niti letnega dopusta v mesecu juliju in avgustu, češ, da ni več prostora, kar ni res.
Prosim vas za pomoč, kaj naj storim v taki situaciji?
Ali me ščiti zakon kot mater otroka do treh let, ki ga občasno še dojim, pri dodelitvi novega urnika ravno po temu ko se vrnem iz porodniške, saj sem navsezadnje edina v podjetju, ki bi morala delati tak urnik, pa v komerciali še edina mamica?
Obvestilo sem podpisala, ker nisem imela kaj in sedaj že drugi dan delam po tem novem urniku, izkazalo pa se je da je očitno dodeljen po nepotrebnem, saj sem po 16 h ostala v podjetju sama, še proizvodnja je odšla domov in nisem imela kaj delati.
Na očitno “maščevanje” kaže to, da je direktorica 05.07.2010 , po tistem ko je izvedela da me ne bo še v službo, ker sem na bolniški, poklicala v podjetje in zahtevala naj napišejo obvestilo o spremembi urnika in mi ga dostavijo v podpis – prej očitno ni imela namena spreminjati urnik!
Ali nimam pri dodelitvi izrabe letnega dopusta, kot mati šoloobveznega otroka prednost in bi direktorica morala to upoštevat, ne pa celo onemogočat, da izrabim v poletnih mesecih 14 dni letnega dopusta.
Kaj lahko storim, da ji dokažem, da z menoj ne more tako ravnati in dosežem, da mi pusti prejšnji urnik, ki je ugodnejši za mater tako majhnega otroka?
Imam pravno podporo?
Naj omenim, da v našem podjetju ne manjka ” mobinga “, do nas se nadrejeni obnašajo nekorektno in žaljivo, delavci se menjavajo po tekočem traku ravno zaradi takih nevzdržnih odnosov!
Prosim nujno za kakšen konkreten nasvet, kako naj se jim postavim po robu, saj mi je dovolj vsega!
Lep pozdrav!