Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija pomagajte, alergiki na gluten

pomagajte, alergiki na gluten

Živjo.
Ugotavljam, ali sem alergična na gluten. Ker imam vse simptome te alergije in bi bila to seveda le še ena alergija več v mojem življenju, se mi ne zdi nič nenavadnega, če bi mi kdo potrdil, da jo zares imam. Seveda bom šla tudi na pregled, k mojemu zdravniku, ampak bi se prej pozanimala tudi na tem forumu. Če kdo ima to alergijo, potrjeno od zdravnika, naj mi prosim opiše svoje težave, zdravljenje in katera žita vsebujejo ali ne vsebujejo gluten. Vem, v trgovini se dobi veliko živil brez glutena. Pa da ne bi brez potrebe zapravljala denarja, mi povejte, ali moje težave ustrezajo simtomom te alergije: stalno napet trebuh, izmenjujeta se driska in zaprtost, spremlja ju napetost in vetrovi. Ko imam najbolj napet trebuh je boleče, karad ga hočem potegniti noter in ne morem niti telovaditi. Zelo smrdeče blato, velikokrat je podobno svetli sluzi in se ga izloči zelo malo. Zadnje čase imam tudi probleme s kožo, samo na določenih mestih. Npr. stalno se na čelu pojavlja rdečica, ki srbi, z praskanjem pa dobim mozolje. Občasno tudi na hrbtu ali na kakšem drugem območju. Lasišče pa je zdaj v redu, drugič prhljajasto in srbeče. Omenila bom tudi otrujenost. Kot zaspanost pa tudi kot otrujenost mišic. Po treningu ( ki ga v tolikšni meri izvajam že več kot eno leto, vsak dan) čutim otrujenost v mišicah vsaj še dva dni.
Že v naprej hvala za pomoč
Odgovore lahko pošljete tudi na [email protected]

tudi druge prehrambene alergije lahko povzročajo podobne simptome, zato se najlažje prepričate tako da enostavno ukinete mlevske izdelke iz moke ki vsebuje gluten. če je vzrok v glutenu potem bodo simptomi izveneli postopoma nikakor pa čez noč. potem ko izzvenijo, lahko da se prepričate ponovno zavžijete obrok ki vsebuje glutensko moko, potem se bo reakcija, če je vzrok gluten ponovila.

Da se naprej popravim- preobčutljivost in ne alergija na gluten. Lani me je zdravnik poslal na Jesenice na gastroskopijo. V izvidu piše, da celiakije nimam. Ugotovili so povešen želodec in slabo prebavo, ter kronično vnetje želodčne sluznice in vnetje dvanajstnika. To je pa tudi vse, kar so pregledali. Ni mi jasno, zakaj prgledajo le do dvanajstnika, ko pa bi morali videti tudi tanko črevo. Vse večrat lahko preberemo, da veliko pacientov s celiakijo niti nima sprememb na dvanajstniku. Nto so me poslali na alergeološko na Golnik. Tam so določili alergije na mačjo dlako, pršiso, perje, oljko, lesko in trave. Ter me “seznanila” z možnostjo alergije navzkrižnih alergenov. Zdravnica je bila zelo neprijazna, hitro me je odpravila, za nameček pa dodala, da naj se ne obremenjujem toliko zaradi hrane. Tri leta driske, napihovanja in bolečin ja zame zelo dober razlog za obremenjevanje. Od takrat naprej se stanje samo še slabša. Zdravniki me gledajo kot da sem hipohonder. Zjutraj grem vedno normalno na blato. Od sredine dopoldneva dalje pa ostane samo še mučenje. Služba do 2h postane muka. Najprej me napihne, nato zvija, nekje vmes mi postane še slabo. Nato se pričnejo vetrovi. In ker v službi ne morem ravno vsakih 10 minut na wc, zadržujem. In ko grem, gredo iz mene samo plini in čudna rjavo-prozorna sluz. Zadnjič nisem mogla več zadrževati in mi je pač malo ušlo v hlače. Ko sem pogledala je bil na hlačah samo moker madež, brez barve (kot voda). Zelo me skrbi. Zdaj sem pričela jesti kruh brez glutena in bom videla, če bo kaj bolje. Če v dveh tednih ne bo sprememb, grem še enkrat k zdravniku. Sem tudi pomislila, da mogoče ni kriv gluten, ampak alergija na žito ali celo ogljikove hidrate nasploh. Morda bi mi tisti, ki imate več izkušenj z alergijami in intolerancami svetovali, če ste prpoznali kak simptom. Satra sem 25 let, vse skupaj se je začelo kaka 3 ali 4 leta nazaj. Mogoče bi omenila tudi, da sem bolj okrogla. Zadnja leta se obupno trudim shujšati na vse možne načine, pa ne gre. Oče ime sladkorno in je s to dieto veliko shujšal. Jaz pa se držim iste diete, le da pojem še manj vsega kar vsebuje žita, pa ne izgubim niti kile. Vsak nasvet bi bil dobrodošel. Hvala

Zdaj sem že dva tedna na brezglutenski dieti. Kupila sem kruh in moko, si tudi doma spekla kruh. Zdaj jem samo to. Nič drugega, kar bi lahko vsebovalo gluten, vključno s paštetami in raguji, itd. Moram reči, da se je stanje v prvih treh dneh popravilo za 80%. Zdaj pa je vse normalno. Kod da nisem nikoli imela nobenih težav. Blato odvajam normalno, 2-3x na dan, nisem zaprta, blato je super, ne suho in ne premehko. Ne morem verjeti. Po gastroskopiji in dveh krvnih testiranjih, ki niso pokazala preobčutljivosti na gluten, ugotovim, da je najbrž gluten tisti, ki mi je povzročal težave. Zdaj sem že drugič na dieti. Vmes med prvo in drugo dieto pa sem jedla polnozrnat pšenični, doma spečen kruh in driska se je spet pojavila. Zdaj sem 99% prepričana, da imam celiakijo. Včeraj sem vseeno bila pri zdravniku in ga vprašala, če je kljub vsem testom, ki so pokazali negativno, možno, da res imam celiakijo. Odgovoril je, da gastroskopija ne pokaže vedno vsega, če je sluznica vneta. Test krvi pa ne pokaže, če si že na dieti. Luskavica, astma in celiakija pa so navadno nekako pogojene ena z drugo. Kaj pa mislite vi?

Nimaš celiakije le preobčutljiva si na gluten. Če bi imela celiakijo bi bilo to vidno na krvnih testih, kar pa si rekla da ni. Sama imam tudi preobčutljivost na gluten, pa vseeno mi nikoli noben test ne pokaže pozitivno za celiakijo. Če bi imela celiakijo, bi lahko jedla še določena druga žita, ki jih pa tisti, ki so preobčutljivi na gluten ne smejo. Na primer piro. Pri gastroskopiji pa tako in tako samo gledajo želodec in ugotavljajo ezofagitise, prisotnost bakterije, ne pa tudi pozitivnost celiakije. Vsaj tako so meni zdravniki razložili. Če boš kdaj v trgovinah si še malo oglej te stvari – brez glutenskih izdelkov je sedaj že malo morje, predvsem od Schära (kruh – ki meni ni dober, raje imam riževega ali koruznega, zakuhe za juhe – te so super, testenine so mi super koruzne od La Veneziane, pa tudi Schär ima sladke stvari – napolitanke in piškotke).
Kar pa se tiče hujšanja – imam sama enak problem. Pa se ne obremenjujem. Ko bodo kile šle dol, bodo pa šle dol 😉

morda sem brala slabo, ampak nisem zasledila ali si bila na dieti preden si šla na biopsijo. če si bila na dieti prej potem je lahko test lažno neg. zato se pri ugotavljanju če gre za celiakijo ne daje paciatov na dieto, ampka se jih če so bili prej na dieti brez glutean z glutenom obremeni, oz. drugače povednao, morajo najprje nazaj uvest v svojo prehrano gluten in šele ko se težave ponovijo se dela biopsija.
najbrž pa je pri t.i. preobčutljivosti na gluten, ko naj ne bi šlo za pravo alegrijo, postopek enak. lahko pa ti tudi naredijo genetiko za celiakojo (odvzem krvi za genetske preiskave), da se ne bi brez razloga podvrgla ponovnemu neprijetnemu posegu. seveda pa ti ta preiskava pokaže le če imaš gensko predispozicijo za celiakijo in ne tudi ali je celiakija prisotna. enako se lahko naredi tudi test EMA, z odvzemom krvi, ki pokaže ali je celiakija ali ne, vendar če bo poz., ti bodo ponovno delali biopsijo, saj je biopsija tista ki 100% pokaže ali je ali ni…

Zdravo.

Nic psenicnih izdelkov, samo sharovi izdelki. Vecinoma samo meso in vsa zelenjava. Brez konzerv, samo dolocene(brez ejekov)
Lp

Borovnička,

Drži se diete in pozabi na dokaze. To je moja izkušnja. Mogoče bo čez deset let možno dokazati takšne primere celiakije, danes pa pač ni. Nekateri zdravniki naredijo tudi genske teste, s katerimi lahko recimo potrdijo, da celiakije ni možno izključiti, kar ob dobrem rezultatu diete praktično pomeni potrditev diagnoze. Velika večina zdravnikov te na te teste ne bo poslala. Boš pa našla tudi kakšnega, ki misli, da je to bolezen shiranih otrok in še nikoli nobenega odraslega ni poslal na pregled zaradi suma na celiakijo.

Nika

Zdravo!!!

Sicer jaz imam podobne tezave in sem ravno danes dal kri za celiakijo. Pri men je tut problem kopicenje vode v telesu.Ko sem sel na dieto brez glutena sem izgubil 15 kil in lahko recem daj e bilo 5kg samo vode.Nikoli nisem izgledal debel in tudi nisem ampak ce zauzijem kaj ki vsebuje gluten me napihne in tudi napihne celo telo z vodo. V glavnem ne obupaj in si raje sama pomagaj kot pa da te dohtarji “zafrkavajo” in posiljajo okoli.Jej kuhan riz,izdelke brez glutena itd… Gluten je tako in tako skodljiv tudi ce nis obcutliv in se ga je reba izogibat nasploh.

Katero krvno skupino imaš?

Svetujem ti, da si prebereš knjigo: 4 načini prehrane za 4 krvne skupine.
Jaz sem z upoštevanjem nasvetov iz knjige rešila marsikateri problem.

Malo mešate vse skupaj. Celiakija se odkrije z biopsijo tankega črevesja med gastroskopijo. Odščipnejo košček in vidijo, kako so uničene črevesne resice. Če niso, ni celiakija. Če še nisi prepričana v njihovo strokovnost, pojdi na kolonoskopijo, kjer vidijo vse stanje. Ampak moraš uživati gluten. če ga ne, nima smisla delati preiskave.

Preobčutljivost na gluten se dokazuje le z izključevanjem glutena iz prehrane, kamor spadajo pšenica, pira, kamut, rž, ječmen, oves pogojno. Zakaj, preberi strička googla, polno zapisov je. Če je stanje boljše, je preobčutljivost.

Ponavljam, celiakija se diagnosticira lahko z gastroskopijo ali s kolonoskopijo, krvni testi pokažejo povišane IgE, genske preiskave pa samo to, ali nosiš gene za celiakijo ali ne. Če jih imaš, to nikakor ne pomeni, da boš razvila celiakijo.

New Report

Close