Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Arhiv Sociala Arhiv – Sociala POMAGAJMO TREM OTROKOM,KI JIM JE MAMA UMRLA! ***RAZDELJENA TEMA!!! tina***

POMAGAJMO TREM OTROKOM,KI JIM JE MAMA UMRLA! ***RAZDELJENA TEMA!!! tina***

Dotičnega primera ne poznamo, ampak TINA nekateri res to izkoriščajo, prikazujejo se kot največji reveži, v resnici pa živijo solidno.

Jaz skrbim za enega gospoda starega 70 let, že sam poskrbim za sebe težko a vseeno se potrudim in tudi njemu pomagam, nima niti tekoče vode, nima kopalnice, TV-ja, tud hladilnik mu ne dela, in kaj naj, pravi, da si da v skrinjo 1.5 litrske flaše in potem to prenese v hladilnik, za mene je to revež in, kar je žalostno WC tisti zunanji se mu je podru.

Kdo bo njemu pomagal. NOBEN, ampak se znajde.

Saj vem matic2x, zelo dobro vem…. ampak, žal,…

Veste, glede najinega gospoda starega 70 let….. prvo, lahko mi pišete na ZS malo več o situciji (kje živi, lastništvo?, pokojnina, krediti?, …), glede hladilnika bi lahko dal vlogo za IDSP, za tak manjši hladilnik kot npr. nekaj takega http://www.lovecnacene.si/mini-hladilnik-rsb050/m/9744/ (tudi cenovno je OK, in še ne več od cenzusa IDSP za 1 osebo), tak, da poskusita!

Hladilnik je za preživetje, sploh tako mali, saj se hrana v poletnem času pokvaru! Pa tudi hladilnik danes oz. biti brez njega, je kot bi imel štedilnik brez knofov za prižig plina/elektrike.

Kaj za boga milega pa je z WC-jem??? 🙁 Prav razžalostilo me je, da človek, pa še starostnik, nima niti urejenga stranišča nooo!!!

Vsekakor mi pišite, pa lahko kaj še ugotoviva, pišite pa tudi o vašem stanju.

Lep pozdrav! Tina * * * mislimo pozitivno, delajmo pozitivno, rešujmo težave pozitivno in živimo pozitivno naravnani * * * **************************************************************************************************************************************************** Legenda: DSP=denarna socialna pomoč, IDSP=izredna den. soc. pom., EBO=evidenca brezposelnih oseb, ZRSZ=zavod rs za zaposlovanje, ZUP=zakon o splošnem upravnem postopku, ZSV=zakon o socialnem varstvu, OD=otroški dodatek, SD=starševski dodatek, SN=starševsko nadomestilo, CSD=center za socialno delo, MDDZS=ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, MO=materialna ogroženost *****************************************************************************************************************************************************

Bom, kar tu napisal, zgodba je precej zakomplicirana, ampak jaz sem njemu samo bližnji sosed, dostavljam mu vodo, vozim v trgovino (10km), on nima kopalnice, niti ne vem, kako se umiva, wc na ˝štrbunk˝se je pred 1 letom podru, tekoče pitne vode nima, hiša je stara 100 let, ima okoli 250 evrov pokojnine, je ravno prav, žalostno je, da nima tv-ja, še tisti radio iz l.80 komaj dela, ampak saj sem jaz tu, on ne bo zaprosil za nobeno pomoč, in zelo velik problem so dokumenti, a žal nebi rad o tem, pozimi ko zapade 70cm (700 m) snega je pot zasnežena si niti ne moreš predstavljat, kako je šele takrat.

Rekel je, da bi kak rabljen hladilnik vzel. K sreči ima brate/sestro, ampak so 100km stran.

Jaz pa se bom že znašel, ampak gospod se ne bo. Tud starost točno ne vem.

Tina…saj ni osamljen primer, mogoče je problem res v wc-ju in hladilniku, če bi dobil, kak hladilnik….no bom mal oglase oddal, ker se sedaj bliža poletje.

Še temu jaz nebi rekel revščino.

matic…….. razumem, da gospod ne želi pomoči in tudi ne moremo pomagati, kadar človek ne želi pomoči, niti ni zaprosil.

VENDAR…

vseeno, bi bilo dobro preveriti, kako je z gospodom! je gospod drugače zdrav umsko ali ima kakšno duševno motnjo, bolezen morebiti?

zakaj sprašujem; ker razumem, kdaj je dostojanstvo, ko pa “zanemar” samega sebe presega meje normalnega življenja, katerega že tako država z DSP malce udari s palico, potem je priporočljivo ukrepati.

Dobro, pokojnino ima nekako toliko kot je cenzus DSP za 1 osebo. Večji problem, ki ga vidim tukaj je:
– kako (kje) opravlja sanitarno potrebo???
– kaj je z vodo??? Le ta je nujna za preživetje mar ne.
– dokumenti – če bo kdaj koli hotel oditi v dom, ali bi potreboval bolnico – dokumenti morajo biti urejeni! Če ne se bo zakompliciralo še pri administraciji, kot da ni zadosti že pri zdravju in socialnem preživetju.
– pot, sneg,………???? Kurjava???

In nenazadnje matic, kaj bo z njim, če mu vi ne boste mogli več pomagati? Trgovina? Nošenje vode? Gledano dolgoročno je gospod v izjemno groznem položaju! Ma že sedaj je >:( ampak še slabše bo….pa ni potrebe!!!!

Spomnim se, da sem imela neko stranko, isto starega gospoda, ki je samo ležal, mogoče kdaj pa kdaj jedel, tuširal se ni, dokumente ni imel urejenih,………., Pa je prišla anonimna prijava (tnx god), da CSD preveri stanje tega človeka; in smo šli.

Ne bom o obupnih razmerah v katerih je živel! Skratka, uredili smo dokumentacijo (poteka osebna izk. – nova, zdr.zavarovanje, ipd.), z župniščem smo se dogovorili za hrano (prispeval je nekaj $ kolikor je lahko), gospod se je začel urejati in vojla……….. uredil si je življenje sprva z božjo pomočjo če lahko tako rečem (z anonimno prijavo nekoga, ki mu ni bilo vseeno), nato s pomočjo CSD, ostalo pa sam!!!! Samo malo podpore je potreboval, malo človeške topline, malo skrbi človeka do človeka.

Tak da, ok, vaš g. lahko dobi rabljen TV, to je res, tudi radio malo mladostniškega porekla in tudi hladilnik. Če pa bo stiska, pa se le obrnite na Center. ZATO SO TAM, DA POMAGAJO, ČE LAHKO!

Lep pozdrav! Tina * * * mislimo pozitivno, delajmo pozitivno, rešujmo težave pozitivno in živimo pozitivno naravnani * * * **************************************************************************************************************************************************** Legenda: DSP=denarna socialna pomoč, IDSP=izredna den. soc. pom., EBO=evidenca brezposelnih oseb, ZRSZ=zavod rs za zaposlovanje, ZUP=zakon o splošnem upravnem postopku, ZSV=zakon o socialnem varstvu, OD=otroški dodatek, SD=starševski dodatek, SN=starševsko nadomestilo, CSD=center za socialno delo, MDDZS=ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, MO=materialna ogroženost *****************************************************************************************************************************************************

Tina ne vem, kako in kaj, če se pojavijo težave, edini izhod so brati/sestra, saj mu hočejo pomagat, ampak odklanja pomoč.
Tina res je, moral bi jemati neka zdravila, je pa za tako starost precej iznajdljiv, si zna kaj postorit sam, narest, TV sem že pred 2 leti mu preko raznih forumih pridobil, ampak je bil problem v anteni, tako da nič ne deluje.
Vode tekoče iz pipe nima, razen tiste iz izvira, ki pa ni dobra, kako se umiva, potrebe ne vem.
Kurjavo si poskrbi, plin, drva.

Samo hladilnik bi mu rad pridobil.

Tina poglej, so pripravljeni pomagat, celo z nekom sem že dogovrjen za hladilnik.
http://slo-tech.com/forum/t460587#crta

Odpovedal, ga ne bo vzel

matic, presenečena sem bila, kako so ljudje pripravljeni pomagat na forumu slo,….. Pa en možakar se je javil, če bi gospodu naredili wc. Poglej, predlagam akcijo, da gospodu najprej wc naredimo. se zberemo vsi, ki lahko kakorkoli pomagamo, naredimo dobrodelno akcijo, za materjal zberemo, rabimo pridne roke, po opravljeni akciji, sledi žurka. Častim vino za delavce, pa še kaj bi se našlo.

hvala bogu, še obstajajo ljudje na svetu, ki jim ni vseeno za druge.

Težko bo, ker on ne sprejema pomoči, kar tako.
Njegovo zdravje.

&

—————————

Ravno to sem hotela tudi sama opozoriti, pa ste mi zdaj pomagali, ker nisem vedela, kako povedati, da ne bo narobe zvenelo;

namreč, treba je biti izjemno previden, kdaj in komu, predvsem pa kdaj, nuditi pomoč!

Včasih v preveliki veri po dobrem delu pozabimo, kaj tisti človek zares potrebuje in če sploh kakšno našo pomoč;

zato lahko nastane več škode kot korsiti – če ne preverimo/”slišimo” želja!

Zato predlagam, da KO in ČE bo želel gospod kakršnokoli pomoč, bo to javil sam ali preko Matica2x in bomo takrat gruntali kaj in kako, prav? 😉 Dotlej pa spoštujmo njegovo voljo. Lp-T.

Hvala Tina za tak nasvet, sem bil danes spet pri njemu, se lepo pogovarja le prenesetlo me je v kakšnih cunjah hodi, namreč na komolu na obeh je imel 20 cm luknje, sem se potem spomnil na tvoj nasvet, ki si mi ga dala in ga nisem spraševal, če rabi kakšna oblačila.

Tina to je prava revščina pri njemu, še dobro, da mu ajz pomagam.

Ko sem prebrala zadnjih nekaj postov, mi je šlo na jok… Če lahko kdo napiše, kaj bi gospod potreboval, sem pripravljena pomagat. Obstaja tudi spletna stran, ap to tako že veste, podarimo.si ali nekaj podobnega… Sestrična sodeluje v enem klubu, kjer organizirajo prireditve in zbirajo denar za reveže in večkrat sprašujejko, če kdo ve za kake primere… Tudi sama sem sodelovala v eni taki akciji in smo zbrali kar precej pomoči za otroke. Na koncu je bil problem kako najt kontakte ljudi, ki to potrebujejo, ker nismo hoteli dat RK in tem organizacijam ampak samo osebno. Na žalost tisti, ki pomoč res potrebuje, ponavadi najmanj jamra – ne vem, a je to zaradi vdanosti v usodo. Osebno sem srečala enega gospoda, ki ni imel dobesedno ničesar, razen kar je imel oblečeno in mobitel brez baterije – iz Bosne, v ozadju pa še zgodba, ki je bila prav a tragedija – zbirali so denar za prijatelja, ki ni bil zdravstveno zavarovan in bi moral bit operiran, šlo se je za življenje… In jim je lastnik stanovanja, v katerem so živeli vse pokradel in jih zaklenil ven brez vsega, brez dokumentov… Ne gvme kako se je izšlo, ampak doma smo ravno prodali hišo z veliko uporabne opreme, pa niso hoteli vzet niti ene stvari. Na koncu sem mu morala vsilit sendivč in čista oblačila…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close