polži – kako jih pregnati brez strupa?
Učinkovita kromirana zaščitna ograja proti polžem:
http://ograje-polzi.lektura.si
Pa še na strupu prišparamo 😉
Pozdravljeni,
letos dežuje, dežuje, polžo pa so na gostijah.
Jaz potresem pepel okoli gredic, vsakokrat po dežju na novi, pa jajčne lupine, ki morajo biti posušene in zdrobljene, pa na trdo zvite vejice robide ali pa lanskoletni ostanki divjih špargljev. Naravno, brez strupa, je pa zamudno, oz. delati je treba vsak dan na tem. No, včasih pa tudi kaj pojedo, pa saj morajo tudi oni živeti.
Lp Miba
Pozdravljena !
Jaz polže lovim po noči z močno svetilko. Naredim tri obhode. Enega okoli 20h, drugega okoli 21h in tretjega okoli 22h. Po leti , ko je dan daljši pa ure obhoda premaknem za eno uro naprej. Največji naval polžev je po dežju. Stopi v akcijo in jim pokaži hudiča.Rdeče polže ( lazarje ) zbiram v plastično posodo z pokrovko. Puščam jih na soncu, da se dobesedno skuhajo v njej. Tekočino ( polži razpadejo ) , ki se je naredila v posodi na tenko polijem ob najbolj kritičnih mestih in poteh . Tekočina smrdi kot hudič, prav je ogabna, ima pa to prednost, da se je polži ognejo na daleč.Smrad hitro izgine za človeški nos ne pa tudi za polžev ( pa saj ne vem, ali imajo polži nos ), vem le to, da tja več zlepa ne prilezejo.Poskusi !!!
Račke tekačice so zakon 🙂 Sicer se najde še kak polž sem in tja ampak glede na prejšnja leta jih je veliko manj. Če nočete, da vam na vrtu jejo solato, jih z njo ne smete hranit. Ostala zelenjava ni ogrožena…če pa raste kak regrat ga pa hitro potrgajte 🙂
Za malce lažje pobiranje polžev priporočam kak bananin olupek, ki ga vržete na vrt, saj se na njih zelo radi zadržujejo. Pobiranje zvečer, ko se stemni je najboljše, saj so takrat vsi na delu 🙂
Obstaja tudi opcija s pivom. V plastični lonček nalijete pivo in ga vkopljete v zemljo. Baje jih ful privlači, zlezejo notri in se ga dobesedno do mrtvega napijejo. 🙂 Nisem še sprobal, a baje deluje.
LP
Kako ste hecni nekateri, da ne rečem še kaj drugega, ja, prav neumni izgledate s temi svojimi humanimi in moralnimi poduki.
Prvič. Tudi rastline so živa bitja in nobeden od vas “ta pametnih” se ne ozira nanje. Tu se namreč vaša logika o humanosti ustavi. Ampak polžki, to pa ne. “jaz pa ne bom ubijala”… itd.
Če je nečesa preveč, je preveč. In očitno tisti, ki samo moralizirate, nimate dovolj problemov z njimi. Naj vam pa naredijo še več škode, enkrat se boste že spametovali.
In to pobiranje in nošenje na travnik je larifari. Eni greste v tej svoji “humanosti” tako daleč, da jih žive odnašate na travnik in potem seveda pridejo nazaj. S to humanostjo seveda naredite več škode v naravi kot pa koristi, saj porušite naravno prehranjevalno verigo.
Če bi se kaj spoznali na stvari, bi vedeli, da obstajajo tudi invazivne živali (tudi rastline). In polž sodi mednje. Enostavno nima dovolj naravnih sovražnikov in nastradajo seveda rastline. In potem tudi mi.
Kar se škodljivcev tiče, imam vedno bolj občutek, da ste vsi bolj papežki od papeža in samo pametujete, kako ste vi človeški in oh, ker je to pač v modi. Me pa zanima, vsi tisti, ki ste tako mili do polžev in ostalih škodljivcev, ravno tisti ste najbolj zoprni in kruti do soljudi, tako se mi zdi. Če bi bili resnično humani, potem svoje humanosti ne bi rabili potrjevati pri zatiranju škodljivcev, v tem primeru polžev. Me prav spominjate na tisto nemarnico, Mojco Vočko in njene golobe in svinjarije.
Nazaj k polžem. Učinkovito pomagajo zrnca Ferramol, so neškodljiva do živali (mačk, psov…). Polži se enostavno izsušijo. In še nekaj – tisto, kar so začeli prodajati v Merkurju in teh trgovinah – nekaj “homeopatskega” ne deluje sploh. Zato je treba kar v kakšno zadrugo po Ferramol.
Drugače pa, ko jih je res veliko, na primer na kompostu, pomaga kar polivanje s kropom in se potem skuhajo in razpadejo v dobro gnojilo. Kadar jih je ogromno, ni časa, da vsakega posebej prerežeš, zato pomagajo tiste paličke od ražnjičev jih kar po več skupaj nabadaš gor in potem nekje zapičiš v zemljo. To smrdi in jih odganja.
Kako se rešiti polžev – nekaj pozitivnih nasvetov tukaj: http://ksenjin-vrt.blogspot.com/2014/06/zakaj-pobijate-polze.html
Polž je živo bitje. Najbolj invazivna vrsta tega planeta pa je …aja, človek:) Uničuje, podira, ubija, zastruplja.
Všeč mi je zgornji članek, avtorici z imenom Eni ste pa res..pa samo v poduk naslednja misel. Seveda so rastline živa bitja. Ali čutijo ali ne pa je filozofsko vprašanje. Živali ČUTIJO bolečino. Dokazano. Brez filozofije. In v tem je razlika, zakaj se zanje borimo (tisti, ki se). Pujs se pred klavnico od strahu polula, tele želi zbežati in tako naprej. Ja, tudi polž se bori za svoje življenje. Očitno stika z živalmi še niste imeli veliko, kajne?
Jaj kake se greste.
Glej, drago moje živo bitje, če bi vsi razmišljali tako kot ti, bi vsi pomrli.
Življenje je namreč ena sama borba. In v tej borbi zmaga sposobnejši. Lahko fizično, lahko z inteligenco, lahko z zmožnostjo prilagoditve. To vse je že znano in obdelano. Ni nobene potrebe, da odkrivamo novega Darwina.
Vrnimo se na škodljivce, torej v našem primeru polže. Jaz konkretno imam probleme z rdečimi polži. Pojavili so se v enormnem številu. Danes sem jih pobiral, sem prav izmeril in preštel. V enem m2 jih je bilo natanko 39.
To je daleč od normalne populacije. Ker so, kar se mene tiče škodljivci jih poskusim iztrebiti na področju, kjer zase gojim zelenjavo in ostle poljščine.
Nobenega pomisleka nimam pri zastrupljanju teh živali. No ni čisto res. Pomislek je, kaj če ta strup deluje strupeno tudi na ljudi. Pomislek je še kako utemeljen. Dejstvo je namreč, da se domače poljščine preprosto ne izplačajo. Ekonomski izračun namreč pokaže, da z enakim vložkom denarja dobimo v trgovini za skoraj 220% več!
Zakaj torej vztrajam? Zato, ker želim imeti neoporečne poljščine – take brez dodatkov in E-jev, brez sledi pesticidov,…. In za take poljščine sem pripravljen vlagati več denarja kot pa ga lahko dam za te iste stvari v trgovini.
Me je pa danes presenetila ena zadeva. Ti rdeči polži so kanibali. Na povoženega polža na cesti so se množično odpravili in ga začeli jesti predstavniki njegove vrste. To dejstvo mi vzbuja pomisleke, da bi prebodeni in na paličico nataknjeni polži lahko delovali kot zaščita.
Ostane torej res le še pobiranje. Za to početje uporabljam veliko doma narejeno železno pinceto in vedro z vodo v katero sem pred tem dodal sol. 7l vedro napolnjeno do polovice z vodo in 25dkg soli. Za “boljše počutje” dodam še pol litra vinskega kisa. Slednji pomaga predvsem pri pranju moje velike pincete.
Soseda ima nemo raco. Ne vem ali je razvajena, ali kaj, ampak teh rdečih polžev noče. Ne takih iz slanice ne prebodenih, pa tudi živih ne.
Znebim se jih na povsem drugačen način. Imam kompostnik, kjer kraljujejo ameriški deževniki. Tu potem končajo polži. Ker nočem s soljo nagajati deževnikom naredim tako. Na kup sena izlijem vedro z polži. preko polžev, za vsak slučaj prelijem še kake 5l kropa. Naslednji dan vse skupaj konča v kompostniku.
V naravi ne gre nobena stvar v nič. Vse se da koristno porabiti. Ameriškim deževnikom so polži povsem všeč.
Problem omenjene metode je, da vzame precej časa. Pa še nekaj. Polže je treba pobirati vztrajno dan za dnem.
Očitno stika z živalmi še niste imeli veliko, kajne?
Po taki logiki,ko jo imajo nekateri bi lahk človek redil krave,prašiče itd. in jih hranil,pol pa pustil da poginejo od starosti. Pol bi tud človek moral hodit po zraku da ne bi pohodu kake mravljice,ki se bori za življenje…to se kej sekirate? Pa lovci bi mogli po logiki takih pustit srne ki so bolane žive zato, da bi lahk pol dobesedno crkovale…in super za naravo ko to začne smrdet.
kr glava me boli ko vidim take bolane izjave nekaterih