Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Vrtičkarstvo, zelišča in urejanje okolice polži – kako jih pregnati brez strupa?

polži – kako jih pregnati brez strupa?

Kaj počnete, da nimate polžev na vrtu. Ravno včeraj sem jih pobrala z grede, kaj naj pa zdaj z njimi? Strupa ne bomo dajali na vrt, ker imamo majhne otroke pri hiši. Pivo ne deluje več…
Hvala, Sanika

Jaz sem na cvetlično gredo s tagetesi trosil mesurol a ni nič pomagalo.
Vse tagetke so pogrizli in šele po pojedini so “zaspali”.
Groza, ti povži.

Ne vem, kaj je narobe s pobiranjem, sama delam tako že leta. Sproti pobiraš, kadar je lepo vreme pa zgodaj zjutraj, rokavico gor, pa je. Tisti s hišico so zaščiteni. Ponavadi jih nesem v naravo, v skrajnem primeru pa dam v kanto za smeti. Najceneje, hitro in ekološko.

Zmeci jih v ajmer s slano vodo in cca. na vsak teden to zlij stran in ponovi vajo. V slani vodi bodo poginili. Trajno bio anti polzi resitev pa se iscem 😉

Pobiramo, a nič ne pomaga. Se valijo sproti. Tako majčkeni so, da jih ne moreš niti pobrati… Se delajo sproti. So že v vrtu in ne vem, kako jih uničiti…
Zato je problem. Drugače že ob šestih zjutraj pobiramo…Vse je črno…Res ne moreš verjeti.

Na pivo ne reagirajo, ne mesurol tudi ne…

Probala bi še s soljo – kam jo potresti?

Tudi jaz sem razočaran nad mesurolom.
Najprej so pojedli rastline in samo
nekaj jih je šlo nad to vabo.

Sem kupil CARACOL in lahko rečem,
da resnično deluje. Neverjetno,
polži navalijo nanj in kmalu poginejo.
Nekaj sem ga potrosil tudi v živo mejo
in senčne dele vrta, kjer se polžaki
zadržujejo.
Kupi se brez t.i. izkaznice.

pri nas so polži prava redkost tako da izkušenj nimam. sem pa brala da se lahko potrese zdrobljene jajčne lupine (si mislim, da jih je treba kar nekaj časa zbirat).

mi smo uceraj montirali okoli vrta ograjo, ki polzem prepreci dostop do vrta. ograja iz pleha z robom, ki ga polz ne more pleplezati. kako bo sluzila vam lahko porocam, trenutno sva zelo navdusena, predvsem jaz, ker upam, da letos po vrtu ne bo vec vse lezlo.

zanima me, kje ste jo kupili in ali deluje?

Jaz sem v semenarni kupila neka zrnca, ki so brez karence, to pomeni, da tudi niso strupena, pa še dež jih ne razmoči. So kar draga ampak učinkovita.Polži jih ne marajo in gredo drugam.

Mila

Polzja teta,
sedaj vsak dan pregledujem stanje na vrtu, pa se nisem zasledila niti enega polza. Jee… sem vedela da bom zmagala jaz. Sicer pa za ograjo poglej v Bauhausu.

Polže baje odganjajo bezgovi listi, ki jih položimo kot zastirko med rastlinami.

Jajčne lupine nekaj časa delujejo, a ko jih z okopavanjem spraviš v zemljo, ni več želenega učinka.

Mogoče bi pomagale veje vrtnic. Enkrat sem brala, da kjer kopljejo mačke, položiš te veje in ker jih bode, naj tja ne bi več hodile. Jajčne lupine tudi pikajo, torej je podobna “finta”.

Problematicna,

bila v Bauhausu – nimajo ograje, sploh niso vedeli (na vrtnem oddelku seveda), da obstaja namenska ograja proti polžem.

Potem sem šla še v Baumax, pa nimajo niti tam.

Iz kje je torej vaša ograja?

Ali je kdo poizkusil z bakrenim trakom, ki ga okrog grede skleneš v krog – polži ne gredo čez zaradi elekt. naboja, ki se ustvari na traku, ki ga pa ne sme prekriti listje ipd, da ne gredo čez po listju. Kje se dobi bakreni trak, ki je za to primeren oz. kakšen je sploh primeren?

Polzja teta,

nasa ograja je se vedno iz Bauhausa :-)) nismo nic menjali. Je pa res, da nisem kupovala v Lj. V tujini jo imajo, za Slovenijo ne vem, poglej sem nasla na natu, to na tem linku imam in cena je bila tudi nekaj takega. Rece si dobesedno ograja za polze, pojdi ce imas resen namen kupiti pojdi nazajk v Bauhaus, povej da kolegi v tujini to imajo, pa naj narocijo. Ja, pa v prodaji je ze zagotovo 10 let, tako so meni povedali.

http://www.schneckenprofi.de/schneckenzaun.html?gclid=CLuX7JWQ75MCFRRhnAod5hF7Wg

Priporočam TERMINATOR. Jaz naredim tako, da na travniku ali v kakšnem kotu vrta razstrosim modra zrna terminatorja, potem pa eventuelne polže poberem in jih odnesem k tej vabi. Tam se navečarjajo, zjutraj jih pa več ni, ker se razslinijo in dobesedno posušijo.

Zgleda, da so polži letos res problem. Še zmeraj zagovarjam pobiranje in odnašanje. Ne vem, kako lahko o živem bitju razmišljate samo to, kako bi ga umorili. Saj vam ni nič hudega storil, samo hrano si je poiskal.

Pri nas jih pobiramo in pobiramo… Lezejo povsod, od tagetisov mi so samo še štrclji ostali, pa mi ne pride na misel, da bi ga ubila, pa tudi če ga najdem na rastlini.

Strinjam se z ajo123. Tudi meni so čez noč pojedli nasajene rožice v gredici, tako da sem jih morala spet znova posaditi. Ubijala pa polžev ne bom, ne s strupom ne s soljo.

Pobiranje, pobiranje in redno vzdrževanje vrta. če vrt zanemarimo (veliko plevela, visoka trava, razrast grmičevja) to pomeni, da ustvarjamo ugoden življenski prostor za polže. Redna košnja trave in čim bolj “suhe”, pregledne površine pomagajo. Smo doma zraven travnika in gozda in vemo, kako je s tem…

Srečno vsem!

Lani sem posipala neka modra zrna in je bilo še kar čisto. Letos nisem hotela nič svinjati in so mi požrli ogromno rož, srčike poganjkov, nekatere trajnice so mi dobesedno požagali do tal.

Ne morem si predstavljati, da bi na tako velikem okrasnem vrtu postavljala neke cevi in ograje…No, morda bo pa vseeno treba.

New Report

Close