Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Polsinusitis hiperplastika, kronični sinusitis in operacije sinehij

Polsinusitis hiperplastika, kronični sinusitis in operacije sinehij

Pozdravljeni.

Prosim za mnenje glede ponovne operacije sinusov desetletnega sina in ali je le ta res potrebna.
Sin je bil leta 2008 urgentno operiran na sinusih zaradi močnega glavobola v Kliničnem centru Ljubljana, urgentno ga je obravnaval in operiral dr. Imre Boršoš. Pred napotitvijo v Klinični center Lj je bil MR sledeč: “Desni maksilarni sinus je difuzno zasenčen. Kostni zid tanek, ohranjen. Levi maksilarni sinus kaže zadebeljeno sluznico. Etmoidalne celice prikazane na tem posnetku so videti primerno prezračene. Razvita je le leva polovica frontalnega sinusa, ki je bp.” Izvid ob odpustitvi iz Kliničnega centra: ” Cephalea, Polysinusitis hyperplasica i.o.”.
Od takrat se izcedek oz sluz iz sinusov ni popolnoma ustavila. Enkrat več drugič manj sin vleče sluz zadaj po žrelu, ki ga ne more izpihati skozi nos in tudi izpljuniti je ne more. Ko je sluzi več ali ko je močno prehlajen mu nos izpiramo z Lavonase ali AquaMarisom. Ob zaprtem nosu uporabljamo Operil, od jeseni do spomladi tudi Nasonex.
Ker se mu sluz nenehno pojavlja je specialist ORL odredil endoskopijo, ki je pokazala (prepis iz izvida):
“Opazimo sinehije med srednjo nosno školjko in septumum levo. Od zgoraj so bolj čvrste tako, da jih danes v lokalni anesteziji ne razrešujemo. Večje sinehije pa ima v desni nosnici v srednjem nosnem hodniku in med srednjo nosno školjko in septumom.” Dobili smo datum za odstranitev sinehij in endoskopski pregled sinusov v splošni anesteziji.
Izvid je bil sledeč: RHINOSINUSITIS CHR. HYPERTROPHICA / ST. POST OP.
ADENOIDECTOMIAM, SHINUSITIS LAT. DEX LETA 2008, SINEHIE NASI BILL

Zaradi ponavljajočih glavobolov ga je obravnaval tudi nevrolog, s sumom na Migreno susp, stanje po polisinusitisu. Napoti ga na MR + MRA glave. Izvidi pokažejo:
“MRA Moganskega ilja-arterije tof: Opravljene so TOF sekvence za prikaz atrerij circulus Willisija, ki je videti običajno razvejen. Videti je hipoplazijo arterije comunicans posterior na levi strani, normalna anatomska varianta circulus Willisija.”
“MR glave brez kontrasta: Videti je normalno predihane obnosne votline ob preiskavi. Le rahlo zadebeljena sluznica v sprednji skupini etmoidnih celic po levi strani. Nosni hodniki so videti dobro prehodni. Orbiti sta simetrični. Mastoida piramid sta videti normalno pneumatizirana.”
Za potrebe nevrologa moramo opraviti še okulistični pregled, na katerega še čakamo.

Ker je sin, zaradi nenehnih težav, že jemal veliko različnih antibiotikov in bil že operiran na sinusih, pred tem pa tudi že odstranil žrelnico, ga ne bi rada po nepotrebnem podvrgla še eni operaciji.
Prosim za vaše mnenje in informacijo, kaj so to sinehije, zakaj bi lahko nastale in ali je operacija res potrebna?

Hvala za vaš cenjeni odgovor,
Katja

Spoštovana!

Pridružujem se mnenju dr. Boršoša.
Ne obremenjujte se z izvidi, ki jih ne razumete – na kratko: izvid slikanja pove, da so obnosne votline v redu! Potrebna je razrešitev brazgotin, ki so ostale od prvega posega, kar pa ni nič ‘hudega’ – to ni operacija sinusov!

Lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

Spoštovani dr. Fajdiga.

Zahvaljujem se za odgovor, glede trenutnega stanja in potrebne razrešitve brazgotin. Strokovne prepise izvidov sem navedla zaradi lažjega razumevanja trenutnega stanja. Dvomila sem, da bom s svojimi besedami pravilno opisala situacijo.
Prosila bi vas še za eno strokovno mnenje. Kaj lahko svetujete glede sluzi, ki se sinu še zmeraj pojavlja? Je lahko ta posledica zadebeljene sluznice? Ali lahko, zaradi zadebeljene sluznice, prihaja do omenjenih glavobolov?

Lep pozdrav,
Katja

Seveda! Brazgotine onemogočajo normalno čiščenje nosu, sluz maši sinuse ..in tako nastane glavobol.
Lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

Zahvaljujem se za dodatno pojasnilo.

Lep pozdrav,
Katja.

New Report

Close