Hojla…
Rada bi naredila za kosilo polpete pa me zanima kakšne in kako jih pripravljate ve!
Da najdem še kakšen recept…
Vem, da nekatere dodajete mesu kosmiče, brala sem tudi nek recept o tuninih, ki jih ravno tako pripraviš s kosmiči in jajčkom…
Kako pa delate zelenjavne???
Torej, lepo prosim … čim več o polpetih 🙂
Hvala!
Lp sonček
IRA……..
Za zelenjavne polpete jaz vzamem kar tisto zamrznjeno mešanico zelenjave od Mizica pogrni se, za zelenjavne juhe. Zdušim jo v mali količini slane vode. Odcedim. Posebej namočim ovsene ali kake druge kosmiče, jih ožamem in zmešam z dobro odcejeno zelenjavo. Lahko dodaš še malo naribanega parmezna za okus, pa seveda sol, malo popra in veliko peteršilja. Če je masa preredka dodam še malo kosmičev, drobtin polnozrnatega kruha ali pa zdroba. Maso pustiš malo stati, da vidiš, če je gostota prava. Z mokrimi rokami nato jemlješ maso iz posode, oblikuješ v zrezke (1 cm cca debeline) in jih polagaš na s peki papirjem obložen pekač. Daš v vročo pečico na 180 stopinj, jaz vključim ventilator in jih pečeš, da dobijo zlatorjavo barvo. Tam enih 20 minut, recimo.
Podobno delam polpete iz bučk, ki jih naribam, posolim in ožamem zmešam s kosmiči (pravzaprav enako kot zgoraj) in to je to.
Mesne polpete pa delam običajno samo iz mlete govedine (lahko vzameš tudi mleto temno puranovo meso), dodam sol, poper, malo česna, namočen in ožet polnozrnati kruh, eno ali dve jajci, veliko zelenega peteršilja. Naredim hlebčke, pa na peki papir in v pečico na 200 stopinj za cca 30 minut. Boš videla kaj se bo nateklo iz mesa (to smo včasih vse pojedli). Jaz jih potem dam še na kuhinjski papir, da res popije vso maščobo. Pri nas imamo take rajši, kot klasično pečene.
Mogoče sem ti kaj pomagala.
Dober tek.
lp
par receptov iz moje zakladnice:
POLPETI IZ MLETEGA MESA IN BUČK
30 dag mletega mesa, 1 srednje velika bučka, 1/2 drobno narezane čebule, 1 jajce, 1 žlica drobno nasekljanega peteršilja, sol, poper, malce mlete rdeče paprike, drobtine, olje, * kajenski poper
Bučko operemo in naribamo na rezance, posolimo in počakamo, da spusti vodo. V ponvi na olju zlato prepražimo nasekljano čebulo. V posodi zmešamo mleto meso, odcejeno naribano bučko, prepraženo čebulo, jajce, nasekljan peteršilj, solimo, popramo, dodamo mleto rdečo papriko, po želji pa dodamo še kajenski poper. Premešamo in po potrebi dodamo toliko drobtin, da dobimo čvrsto maso iz katere lahko z mokro roko oblikujemo polpetke. Ocvremo jih v ponvi na vročem olju. Zdraven ponudimo razne solate, krompirjeve, testeninske priloge…
Sir narežemo na kocke in ga dodamo mesu. Prašek Evo namočimo in dodamo mesu. Vmešamo jajce. Iz dobljene mešanice naredimo poljubno velike polpete in jih povaljamo v kruhovih drobtinah. Spečemo jih in takoj postrežemo s solato. Lahko jih tudi zamrznemo in spečemo takrat, ko jih potrebujemo. Iz mesne mešanice lahko naredimo štruco in jo spečemo v pečici. Rezine bodo imele lep videz, če vložimo v sredino mesa tudi kuhana jajca ali kuhano hrenovko. Namesto trdega sira lahko vzamemo skuto. Taki polpeti so zelo rahli in potrebujemo zanje manj mesa.
Vse sestavine očistimo, narežemo na majhne koščke in skuhamo v slani vodi. Ko so vse sestavine kuhane, jih pustimo, da se ohladijo. Potem vmešamo jajca, sol, poper. Premešamo in oblikujemo v manjše polpete, ki jih povaljamo v drobtinah. Opečemo na olju in ponudimo.
Bučko olupimo in naribamo. V zmes vmešamo jajce, sol in začimbe po okusu. Dodamo moko in žlico ali dve drobtin. Zmes mora biti tekoča, da se lepo razleze, vendar ne preveč. V vroče olje z žlico polagamo zmes in jo oblikujemo v cca 1 cm velike kupčke ter jih popečemo po obeh straneh.
3 večji krompirji, 30 dag mešane zelenjave (korenje, grah, cvetača, brokoli)…lahko zmrznjene, 1 jajce, 1 suh čili ali 1 žlička tolčene pekoče paprike, sol, poper, 1 vrečka parmezana, 2-4 jedilne žlice pšeničnega zdroba
Krompir skuhamo in pretlačimo, dodamo kuhano zelenjavo, jajce, čili, začimbe in parmezan, ter dobro premešamo. Dodajamo pšenični zdrob po potrebi, da dobimo gosto maso iz katere oblikujemo polpete, ki jih opečemo na olju.
Vse sestavine očistimo, narežemo na majhne koščke in skuhamo v slani vodi. Ko so vse sestavine kuhane, jih pustimo, da se ohladijo. Potem vmešamo jajca, sol, poper. Premešamo in oblikujemo v manjše polpete, ki jih povaljamo v drobtinah. Opečemo na olju in ponudimo.
Na maščobi prepražimo čebulo, dodamo narezane gobe, solimo in pražimo toliko časa, da voda izpari. Ohladimo in zmešamo z vsemi ostalimi sestavinami. Žemljino sredico pred tem namočimo v mleku. Po potrebi dodamo še malo drobtin in s pomokanimi rokami oblikujemo polpete, ki jih na olju ocvremo.
MEŠANI POLPETI
555g puranjega faširanega mesa
60g sojinih kosmičev
60g pšeničnih polnozrnatih kosmičev
1 fant za polpete
1 jajce
nasekljane začimbe, malo soli
Dobljene surove mase pride 1135gramov:
E (kcal) B M OH vl.
139,1 15,4 5,1 8,0 2,7
44,2% 32,9% 22,9%
Puranje faširano meso v večji skledi razmešamo s fantom za polpete in enim jajcem. Že popreje v dve skledi namočimo sojine kosmiče in pšenične kosmiče. Pšenične namakamo krajši čas (kakih 10 minut) saj potem v skupni masi, ki naj še nekaj časa stoji nabreknejo do konca. Namočene sojine kosmiče grobo zmeljemo. Vse tri sestavine zmešamo med seboj, rahlo posolimo in popopramo, dodamo začimbe po okusu in pustimo stati kakih 15-20 minut.
Potem spečemo. Lahko v teflonski ponvi na malo olja ali pa v pečici na peki papirju.
Meni je prišlo ven 17 manjših polpetov, težkih po cca. 67gramov.
Vrednosti na kos:
92,9kcal,10,3g B, 3,4g M, 5,3g OH, 1,8g Vl.
Živio IRA- Zelo, zelo dobri so polpeti iz ajdove kše. Ajdovo kašo skuhaš po navodilu. Nato dodaš preraženo čebulo, česen in gobe. Jaz dam jurčke, ker imam domače. Dodaš še poper, sol, peteršilj in eno jajce.
Pri originalnem receptu jih povaljaš v drobtine, jaz pa sem jih oblikovala z sojino moko in popekla v teflonki, ki sem jo namazala z zelo malo olja.
Dodaš pa jim lahko nameto gob tudi različno zelenjavo – por, brokoli, papirko…
Julya imaš popolnoma prav. Sladkorja pač tu notri ni dodanega, so pa nabere nekaj maščob. 90 gramska vrečka je namenjena za pol kilograma mesa in ima takšnele vrednosti:
319,1kcal 11,0B 5,6M 56,3OH
Jaz to uporabljam takole kot danes, ko kuham praktično za 11 ljudi.
Če pogledaš na drugo stran, moraš za pol kilograma mesa za polpete dodati recimo dva majhna jajca, kar znese:
166,1kcal 14,3B 12,1M 0,0OH
in potem še vse ostalo: čebulo, česen, začimbe
V končni fazi ni velike razlike, razen te, da je pri izdelavi z jajci maščobni delež precej višji.
Za 100g končnega izdelka, ob uporabi govejega faširanega mesa(iz samosvoje variante sem izpustila tisto, koliko še kdo dodaja kakih drobtin ali podobnega).
To je varianta brez fanta:
119,8kcal 15,9B=53,0% 4,9M=37,1% 3,0OH=9,9% 0,8Vl.
To je varianta s fantom:
130,1kcal 15,5B=47,6% 4,2M=29,1% 7,6OH=23,4%
Ni zakaj.
Pri meni je tako, da ponavadi ene dvakrat zazvoni telefon in čez uro ali dve imaš na kosilu še 3-5 drugih ljudi, tako da se včasih potrebno kar znajti.
Hvala bogu, da sem se navadila hitre kuhinje in pa tudi za AMC.
Evo, ravno s sprehoda!
Pasal je ko budali šamar! Čeprav so mi pokvarili dan ravno pred sprehodom. Ah kaj hočemo, hodila sem še bolj odločno in nazaj grede tekla.
Morda o čem več spregovorim kasneje, če se mi bo dalo toliko pisat in vse analizirat!
Včasih smo preprosto tako sami na svetu!!!
Polpetke pa so ble zakon!
Glede na stanje v hladilniku, skrinji in glede na to, da je bila masa že nared, ko sem prebrala bernardicin recept(teli s kašo gotovo pridejo na vrsto) sem naredila takole:
110g faširanega mesa(pol svinjine, pol govedine – žal sem premogla samo to)
1 jajce
30g kosmičev
veliko česna, paprike, popra, čilija, soli, majarona, timijana… saj ne vem kaj vse sem nametala notri. Kar po vrsti sem šla čez začimbe 🙂
Nastala sta dva polpetka, ki sem jih spekla na peki papirju v pečici.
Zraven pa sem si skuhala še kislo repo, ha ha ha smešna kombinacija, a je bilo super.
Sem se pa kar pošteno najedla in potem gassa na sprehod še pred večerom.
Sedaj pa v banjo, se pošteno okopat!
Lp sonček