polozaj pri meditaciji
Lepo pozdravljeni, Igor!
Prebiram vase poste in sem se opogumila, da vas vprasam nekaj vprasanj, ki me mucijo.
Kadar meditiramo, bi naj bili v pokoncni drzi, z vzravnanimhrbtom, da smo z glavo obrnjeni proti nebu. Zdaj pa mene zanima sledece: namrec odkar imam dojencka, nimam vec casa za meditacijo, pa ker sem jo noro pogresala, sem zacela meditirati leze, ko dojencek spi. Sam ne zdrzi zaenkrat spati vec kot nekaj minut skupaj, zato moram biti zraven, da cuti blizino (tezek porod, z medenicno vstavo rojen)… Meditiram tako, da imam bluetooth slusalko in poslusam vodeno meditacijo preko spleta na mobiju. Ali je zaradi lezanja ucinek meditacije iznicen?
Pa se nekaj me zanima, a je mozno, da smo prostorsko determinirani. Imam namrec obcutek, da ko potujem, da ni ucinek meditacije tako mocan, kot doma… Kot da bi z zamikom parih dni prisel pravi obcutek.
Hvala za vase odgovore.
Prisrcen pozdrav.
Pozdravljena!
Ne razumem, zakaj bi bila morala biti glava v meditacijo obrnjena proti nebu? Takšne meditacija ne poznam. Običajen položaj za meditacijo je sedenja v škarjah, pollotusi ali lotusu ali v diamantu. Hrbet je vzravnan, medenica pomahknjena malce naprej, glava pomaknjena malce nazaj, brada vsporedna s tlemi. Zapestja naj bi počivala na kolenih in bila sklenjena v djan mudro. To naj bi se dogajalo v tišini, brez zunanjih moten, ki angažirajo naša čutila in v temperaturi okolja, ki nam omogoča sproščenost.
Povsem neprimerna se mi zdi prisotnost elektronskih medijev. Morda v začetku potebuješ vodeno meditacijo, ki ni prava meditacija. Kasneje si sama sebi povsem dovolj. V prostoru naj bi ne bilo elektronskih medijev ( zlasti pa ne bluetooth naprave, ki deluje na frekvenci, ki je enaka resonančni frekvenci molekule vode – naše telo je v 72% sestavljeno in vode ).
Mnogo ljudi ne more sedeti v položaju, ki sem ga opisal. Usedejo se na stol, z obema stopaloma na tleh iz z zravnano hrbtenico. Kar nekaj ljudi meditira v leže in s tem ni nič narobe, če seveda ne zaspiš med meditacijo.
To so priporočila starih Mojstrov in Gurujev. Meditacija je namenjena temu, da um počasi utihne. To dosežemo s tem, da izključimo vseh svojih 5 čutov in, da ne analiziramo misli, ki prihajajo ter jih pustimo odhajati. Tako se um počasi naveliča pošiljati misli. V popolnoma sproščenem stanju, ko um utihne, spregovori duša, ki nas vodi po poteh meditacije in kontemplacije. Če um ne utihne, in pri vas ste ves čas na preži, kdaj se bo ozrok zbudil, motijo vas besede in posnete vodene meditacije itd., potem seveda to ni pravo meditiranje, ampak spet ena od iluzij, ki jih ustvarja um ( imenujejo se MAJA ).
Torej ne gre za ležeči položaj ampak nepravilno okolje, ki vam onemogoča stopiti v polje kontemplacije.
Najlepsa hvala za odgovor. Bom upostevala vase nasvete. Saj zdaj bi ze res znala potek meditacije na pamet.
Prijazen pozdrav
Forum je zaprt za komentiranje.