Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Položaj pri dojenju

Položaj pri dojenju

Draga Karmen,

pri treh mesecih otroka še vedno dojim leže, ker mu tako bolj ustreza in dojenje sede zavrača. Ker je velik jedec in je prva dva meseca neprestano jedel, se mi je zdelo, da je mnogo bolje, da dojim leže, saj so podoji trajali do 40 minut, pa tudi sama sem se tako bolje počutila in odpočila.
Sedaj se doji na dve do tri ure in podoji trajajo 5 – 10 minut, zato sem se odločila, da bi se lahko dojila sede. Seveda se močno upira in zvija, vse skupaj potegne parkrat, nato pa se konča z jokom. Do zdaj ni bil problem, ko sva šla na sprehod ali po opravkih in obiskih, sem ga prej pač podojila in se vrnila domov, ko je bil spet lačen.
Težava je v tem, da dojiti leže drugje, razen doma, pač ni lahko, saj ne morem ležati vsepovsod, razen na kakšnem obisku, pa tudi vreme postaja vedno topleje in bom vedno več časa zunaj. Postelje vendar ne morem vlačiti seboj.
Drugače dojenje poteka vredu, le, da je sedaj bolj radoveden in se med dojenjem ozira naokoli.

Druga težava pa je v tem, da ima v ustih nenehno svojo rokico, pa tudi palček zna že dobro nastaviti v usta in vleči. Včasih se to zgodi tudi med dojenjem, ko pogleda vstran, potem pa namesto, da se prisesa na dojko, da v usta rokico. O kakšnih zobkih še ni duha in sluha.
Napreduje zelo dobro, saj ima pri treh mesecih 7650 g in 65,5 cm in se izključno samo dojiva.
Karmen, če poznaš za našteti težavi kakšno rešitev ali kakšen trik, bi ti bila zelo hvaležna. Hvala.

LP

Nataša

Draga Nataša,
vesela sem, da ste poslušali svoje telo in dojili leže in tako primerno poskrbeli tudi za svoj počitek. Seveda, ko si matere po porodu opomoremo, pa bi rade šle na sprehod ali po opravkih in dojenje leže v javnosti je res bolj težko izvedljivo.

Vaš dojenček je očitno našel položaj pri dojenju, ki mu najbolj ustreza, zato se pri poskusih, da bi ga dojili v drugih položajih krega. Pomembno je, da preverite, ali je vaš položaj pri dojenju sede pravilen (opise položajev in linke na slike lahko najdete na tem forumu nekaj dni nazaj). Poskusite doma postopno, mirno in potrpežljivo prehajati iz ležečega v sedeči položaj. Najprej ga podojite leže, ko je prvi lakoti ugodeno, se podprite z blazinami in ga poskusite na drugi dojki podojiti pol leže – pol sede. Tako se bo morda postopoma privajal na drug položaj. Poskusite morda tudi z dojenjem v kadi, polne tople vode, kjer dojenček ne bo tako občuljiv na spremmebe težnosti, zaradi drugačnega položaja.

Kadar dojite sede, si dajte pod nogo, na tisti strani, kjer se trenutno doji otrok, pručko ali manjši zaboj, tako, da boste otrokovo težo delno podpirali tudi z nogo. Ko greste po opravkih, si lahko poskrbite manjši zložljivi, plastični zaboj, ki ga med dojenjem uporabite za pomoč, pa še dobro bo služil za špecerijo, ki jo boste morda nakupili mimogrede. Če ga ne potrebujete pa ga enostavno zložite v košaro vozička (v Bauhasu se dobi takšna manjša, zložljiva plastična nakupovalna košarica, ki je zelo praktična in dovolj trdna).

O sesanju rokice težko presodim, saj ste napisali premalo podatkov. Če bi se pogovarjali po telefonu, bi vas povprašala še, kako pogosto dojite, ali dojite otroka vedno na njegovo željo ali ima vzpostavljen urnik, ali ga pristavite takoj ali ga prej previjate, ali se doji pri enem poodju na eni strani ali na obeh, ali ima dudo, itd… Nekateri otroci imajo namreč zelo intenzivno potrebo po sesanju in ji včasih tudi z neomejenim sesanjem pri prsih skorajda ne moremo ugoditi. Otroci pa ne sesajo rokic, prstkov ali drugih predmetov le zato, ker so lačni, ampak se jim ob intenzivnem sesanju sproščajo v telesu snovi, ki jim nudijo ugodje, uteho…

Prepričana sem, da bo kakšna mamica z veseljem dopisala še kakšno rešitev ali trik, ki je deloval v njihovi družini.

Karmen,
najlepša hvala za odgovor, glede sesanja rokice sem ti res napisala premalo. Ne zdi se mi, da jo sesa zato, ker je lačen, saj se dojiva dovolj pogosto, pa tudi, ko se zbudi, se takoj vležem k njemu in ga podojim, še preden bi bil “sit od joka”.
Previjem ga vedno, ko je sit, čeprav je potem možnost, da še kaj izbruha večja. Očitno je njegov sesalni refleks res tako močan, ker da rokico v usta tudi, ko se izdatno podoji.
Pa dobro, tako pač je, dudo imamo, pa je ne mara preveč, ker mu je očitno všeč kaj bolj toplega. Logično … he, he ..

Hvala Karmen.

LP

New Report

Close