Najdi forum

polnozrnati kruh

Mi lahko kdo pove če je in za koliko manj kaloričen polnozrnati kruh. Se ga lahko je vsak dan recimo kos ali dva brez strahu , da si pridobiš kg ?

Živjo!
Na prvi del vprašanja ti ne morem odgovoriti, ker bi morala malo pobrskat, vendar ti lahko povem, da sem se z uživanjem ( malo sem pretiravala, ker je dober) polnovrednega in polnozrnatega kruha zredila. Jedla sem Mihov kruh iz ržene, pirine in črne ali koruzne moke. NI !!! kriv kruh, ker je fantastičen in zato ga poješ več. Pomembno je, da moraš več piti in ne pretiravati pri količini. Zdaj sem prešla na črn kruh ali črne žemljice in držim se manjše količine.
Ampak kaj, ko je kruh tako dober. Vesela sem, da ga pri 3MD lahko kdaj pa kdaj košček.

LP
Irena19

če se ne motim sem pred časom naletel na te vrednosti in je polnozrnat bolj kalorični od belega, če se ne motim pa ima nižji GI

Imam enak problem.Ker je dober ga jem in jem :-))

sigurno bolj kaloričen ? To pomeni črtat ga iz jedilnika pa raje navadnega?

Se strinjam s krpanom.

Vec kalorij vendar nizji glikemični indeks.

Za hujsanje OH ji tako ali tako niso priporocljivi pa naj bodo crni ali beli.

Sam sem jih crtal z jedilnika oz le vsak 5-10 dan, in vmes kaksen dan cisto malo pa mi dobro uspeva, misicna masa leze gor, mascoba pa dol.

Kaj hocemo lepsega. 🙂

niso vse samo kalorije.

ti ga kar pojej 1-2 rezini.

Se strinjam s Krpanom.

Lahko ga poješ rezino zjutraj, rezino za popoldansko malico. Jaz ga MORAM jesti, prav zaradi hujšanja ob diabetesu. (GI)
Pomembno je, kaj ješ zraven tega kruha. Jaz po navadi rezino sira, ali puste šunke. Pomembna je količina – torej malo. Malo pa pomeni rezina ali dve in ne pol štruce na dan.

Pozdrav

Kaj pa je to glikemični indeks ?

O, moj bog – samo tol ahko rečem …

Žal res ne vem .

Glikemični indeks kao mjerilo vrijednosti ugljikohidrata (prema utjecaju na razinu glukoze u krvi) uveden je 1980. godine. Dugo vremena nije bio shvaćen niti korišten, ali sada se bez njega ne bi mogla ni zamisliti konačna ocjena kvalitete jednog obroka za vrhunske sportaše.

Mnogi smatraju da je otkriće uloge glikemičnog indeksa revolucionarna novina u vrednovanju obroka vrhunskih sportaša. Kao standard koristi se glukoza (glikemični indeks – GI = 100) ili bijeli kruh. Premda svaka namirnica ima svoj GI, znanstvenici su ih grubo svrstali u tri skupine.

Namirnice s visokim GI:

kruh,
krumpir,
žitarice za doručak,
riža,
energetske tekućine s glukozom.

.
Namirnice s umjerenim GI:

energetske tekućine sa saharozom,
cola napitci,
voćni sokovi na bazi maltoznog sirupa,
tropsko voće.

Namirnice s niskim GI:

mlijeko i mliječni proizvodi,
grahorice,
leća,
zob,
jabuke.

Bez poznavanja GI ne može se predvidjeti kako će neka hrana utjecati na razinu glukoze u krvi, a od toga u velikoj mjeri ovisi hoće li u kritičnom trenutku b iti dovoljno energije na raspolaganju ili ne. Iz ovoga što smo rekli, jasno je da se sada mogu izvesti razne manipulacije, tj. podešavanja razine glukoze u krvi prema stvarnim potrebama.

Pogledajte dijabetičare; oni su svladali tehniku kontrole razine glukoze u krvi, ali ne radi sportskih aktivnosti, nego zbog osobnog zdravlja.

Ne treba zaboraviti da je kontrola glikemičnog indeksa namirnica važna i kod redukcije tjelesne težine; naime, znanstveno je potvrđeno da hrana s niskim GI ima sposobnost dulje pružati osjećaj sitosti, što je za sve “mučenike” velike tjelesne mase jako važno.

Mislim, da ima polnozrnati kruh res nekaj malega več kalorij kot navadni beli kruh.
Sigurno pa ima nižji GI, pa še veliko več vlaknin, vitaminov, mineralov…
Vsak kruh je škrobno, oziroma OH živilo, o pomemnosti OH za nemoteno ‘obratovanje’ telesa pa tako ali tako nima smisla razpravljati. Vsekakor sem pristaš polnoznatega kruha, še raje s pirino, rženo, graham in ostalo moko, ki je neprečiščena in čim manj fino mleta. Je pa res, da je ‘ta pravi’ polnozrnati kruh zelo težko dobiti, vse kar prodajajo po trgovinah je navadna črna moka v katero dodajo razna semena (lan, sezam, bučke,…) in potem rečejo, da je to polnozrnat kruh, NI RES!

Važen je tip moke! Pazite torej pri izbiri!

Jaz ga vsak dan jem čez dan in še za večerjo (enih 10 dkg) že 10 let pa se mi na kilah nič ne pozna!!!

Le ‘sekajte’ po njem je dober in zdrav!!!

Če želiš shujšat ne pretiravat z nobenim. Če pa želiš biti bolj zdrava pa priporočam polnozrnatega. Mislim da sem nekje prebrala da je res malo bolj kaloričen vendar le za nekaj par kalorijic in če pogledaš na to kako zdrav je proti navadnemu kalorije sploh niso tako pomembne

Lp

New Report

Close