Domen,
Če boš malo bolj podrobno pogledal na embalažo izdelka, pri npr. polnozrnatem kruhu, ki je pakiran ponavadi po 10rezin.. boš lahko točno videl kakšna je sestava polnozrnatega kruha. Obstajajo precejšnje razlike. Osebno je zame po sestavi najboljši polnozrnati Finski kruh in Fitness kruh. Oba imata manj kot 32gOH, od tega pa je 40-45% vlaknin oz. balastnih snovi, kar pomeni da imata izredno nizek glikemičen indeks, ki zelo upočasni prebavo.
Zaradi okusa nisem bil ljubitelj takšnih kruhkov, zaradi kvalitete pa zagotovo. Jemijih ker so zdravi in sem se sedaj na njih že navadil.
Za katerikoli kruh, ki nima na embalazi napisane sestave, to so ponavadi vsi tisti hlebcki, zemljice, ipd. kar najdes na policah pekarne… ne mores vedeti zagotovo kaksna je sestava:
Polnozrnat kruh na splošno ima priblizno taksno sestavo: 8-12% maščobe, 50-70%Ogljikovih hidratov, ter 8-11%beljakovin, vlaknin pa ponavadi nimajo vec kot 3-4%. To se ne nanaša na kruh, ki se prodaja kot kolač ali štruca, ne na tiste majhne polnozrnate rezine pakirane v embalaži.
Na splošno je vsak polnozrnat kruh boljši od ostalih vrst kruha, razen morda rženega, ki ima tudi zelo dobro sestavo.
Lp,
Goran
En tak dober kruh, ki je s police in ni pakiran v polivinil, je kruh iz moke celega zrna, brez dodane bele moke. Prodaja ga Mercator, verjetno tudi drugi trgovci, kdo ga peče, pa ne vem. Prodajalki rečete kar za polnozrnati kruh za diabetike. Je edini od nepakiranih, ki vsebuje polnozrnato moko brez dodatkov (seveda, tam kjer jaz kupujem). Morda ni enakovreden pakiranim uvoženim kruhom, je pa boljši po okusu in po zagotovilih poznavalcev res kakovosten. Poskusite ga in se oglasite s svojim mnenjem.
lp Kuki
Res polnozrnat kruh od nasih pekarn ki ni pakiran je edinole polnozrnat kruh Natura od pekarne Žito. to so 1 kg težki hlebči ki so bolj zbiti venadr je to res pravi kruh. priporočam vam ga. V trgovini samo recite, da bi radi polnozrnati kruh natura od žita in ga boste dobili.
Stoletni kruh pa nikakor ni polnozrnat kruh, ampak so mu samo dodana semena.
Lep pozdrav Peter
Tudi sama že kar nekaj mesecev kupujem v Mercatorju polnozrnati kruh Natura (Žito), ker se trudim prehranjevati po Montignacovi metodi. Je izredno okusen, obstaja pa en kar velik problem. Pogosto ga zmanjka. Tako, kadar ga imajo, kupim cel hlebček, ga narežem na četrtine, pa v zamrzovalnik. Odmrznjen ni nič drugačnega okusa.
Sem pa poskusila tudi sama peči polnozrnat kruh, vendar ni bil tako okusen, pa še zelo se je drobil.
Tudi jaz sem dolgo iskala pravi polnozrnati kruh. Končno sem naletela na izdelke pekarne KRUH&PECIVO. Res so kakovostni. Tudi okus je odličen. Jaz najraje posežem po FINSKEM ali RENSKEM. Oba sta pakirana po deset rezin. Zagotovo ga dobite v pekarni nasproti Orla, v Mercatorju , v Intersparu (vendar je zelo skrit na polici kjer so drobtine in pecivo). Tudi na bio tržnici (vsak petek do 12 ure – na Rotovžu ) prodaja mlajši fant zelo dober polnozrnat kruh iz bio pšenice . Pa še predrag se mi ne zdi. Ima tudi kruh iz nekega žita (imena se žal ne spomnim), ki ga lahko jedo bolniki z celikalijo.