Eno vprašanje Tommo: Kje si ti prebral, da je škodljivo, če oljčno olje segrevaš?
Tole je odstavek iz http://med.over.net/zdrava_prehrana/clanki/starejsi/zp_oljcno_olje.php
Prednost oljčnega olja je tudi v njegovi triglicerolni sestavi, saj vsebuje zelo visok delež enkratnenasičene oleinske kisline (do 82 %) – v primerjavi s koruznimi, sojinimi in sončničnimi olji, ki vsebujejo od 20 do 35 % oleinske kisline in večji delež večkratnenasičenihkislin. Znano je, da je stabilnost olj i višjim deležem oleinske kisline veliko večja od večkratnenasičenih kislin, zato so začeli pridelovanje sončničnega olja z visoko vsebnostjo oleinske kisline, ki pa ne vsebuje preostalih sestavin, ki vplivajo na zdravo prehranjevanje. Prav zaradi visoke vsebnosti oleinske kisline ga priporočamo tudi za cvrtje. Je eno izmed redkih olj, ki,ga lahko uporabljamo kar več ur pri temperaturi 200 stopinj Celzija brez opaznih fizikalno kemijskih sprememb (druga olja so uporabna do približno 170 stopinj Celzija).
Pa tudi Dr. Tina Sentočnik, strokovnjakinja za prehrano in hujšanje, poudarja, da je ravno oljčno olje najprimernejše za segrevanje…
Tommo ima čisto prav. Tudi nas so učili v šoli hujšanja, da je za toplo pripravo hrane najbolj primerno rastlinko olje: sončično, repično…. za hladno pripravo ( solato ) pa oljčno olje ( tudi bučno občasno ). S segrevanjem oljčno olje uničiš in je škoda drago olje kupovati za kuhanje in cvrenje, učinek je skoraj isti , kot če uporabiš najslabšo maščobo.
Mogoče je težko verjeti ko pa je oljčno olje tako popularno….
Večkrat sem že napisala, da ima Tommo prav – njegov način prehranjevanja ( in dieta z izgorevanjem ) je najbližji temu, kar nas učijo v tem programu v ZD. Mogoče njegov način podajanja dejstev ni vedno najprimernejši, samo jaz ga čisto razumem – tolikokrat je že ponovil določene stvari ( v želji pomagati ), da se človek mora naveličati. :-))
No, to je blo zdaj malo off topic, o polnozrnatih testninah ( tudi ajdove so super) pa vse naj.
Lep pozdrav vsem, posebej Barbari.
Prav, Barbara 🙂 Jaz pa nekak bolj verjamem predstavnikom CINDI, ki pripravljajo delavnice o zdravi prehrani po zdravstvenih domovih in še kje.
Sploh ne dvomim o tem, da so pravi strokovnjaki. Mislim, da bo o oljčnem olju še velik govora in raziskav. Ponekod se je iz dna piramide preselilo na vrh ( med slaščice ) – to predvsem zato, ker so ljudje mislili, da če je oljčno olje boljše, potem ga pa lahko zaužijejo v ogromnih količinah in potem je bil pa rezultat isti….. Jaz mislim, da vseeno še paše bolj v dno piramide, saj je boljše to kot maslo ali kakšna druga “svinjarija”.
Da ne bo kdo mislil, da se kregamo..;-) Po moje je prav, da si izmenjujemo izkušnje, pa tudi če se kdaj krešejo mnenja, saj le tako bodo debate konstruktivne in mogoče se bomo iz njih vsi nekaj naučili – saj se trudimo za isti cilj. Lep pozdrav vsem.
Je tako.
Včeraj npr. sem pekla zrezke. Zase jih naredim ponavadi dušene, to pomeni, da prilijem v ponev malo vode,pokrijem in dušim. Zdi se mi zdi, da meso že itak samo odda dovolj maščobe,zato dodatne ni potrebno. Za ostale člane družine pa naredim po ustaljenem redu: malo olivnega olja,zrezke gor,da lepo zacrvčijo in pečem. Saj res, da je dišalo kot…ampak, na koncu ko smo jedli, je vse zanimalo kaj za vraga mami vedno nekaj posebej kuha zase. Poizkusili so moj zrezek in ne boste verjeli,vsi so povedali da je njami! No in sem se odločila, da od zdaj naprej za vse “pečem” enako. Mimogrede smo imeli z otroci še en tak poučen pogovor o zdravi prehrani. :)) Mislim,da je to že kr en uspeh, na tak lep način prepričat družino,da je tak način “pečenja” še najbolj zdrav, kajti gledano dolgoročno,lahko koga celo obvaruje pred rakom,ker preveč toplotno obdelane beljakovine in maščobe,so idealna “hrana” za tega nepridiprava. Samo še morske sadeže bom pekla na malo olivnega olja, ostalo pa vse na vodi.
No, pa sem se malo razpričala ;)))
Tommo poglej na to stran
http://med.over.net/zdrava_prehrana/clanki/starejsi/zp_oljcno_olje.php
tukaj je napisano ogromno o oljčnem olju (oprosti ne znam narediti aktivne). Med drugim tudi:
“Prednost oljčnega olja je tudi v njegovi triglicerolni sestavi, saj vsebuje zelo visok delež enkratnenasičene oleinske kisline (do 82 %) – v primerjavi s koruznimi, sojinimi in sončničnimi olji, ki vsebujejo od 20 do 35 % oleinske kisline in večji delež večkratnenasičenihkislin. Znano je, da je stabilnost olj i višjim deležem oleinske kisline veliko večja od večkratnenasičenih kislin, zato so začeli pridelovanje sončničnega olja z visoko vsebnostjo oleinske kisline, ki pa ne vsebuje preostalih sestavin, ki vplivajo na zdravo prehranjevanje. Prav zaradi visoke vsebnosti oleinske kisline ga priporočamo tudi za cvrtje. Je eno izmed redkih olj, ki,ga lahko uporabljamo kar več ur pri temperaturi 200 stopinj Celzija brez opaznih fizikalno kemijskih sprememb (druga olja so uporabna do približno 170 stopinj Celzija).”
LP
sem prebral… in se malo informiral po webu – oleinska kislina ima res visoko vrelišče – je pa res, da oljčno olje vsebuje tudi veliko nenasičenih maščob – te pa se spremenijo v transmaščobe….
Sem pa to vprašanje postavil na forum Strokovnjak svetuje, zdaj enkrat se mora pojaviti tam….
Sicer pa mag. Gazvoda priporoča (če že pečemo…) kokosovo in palmovo olje… zaradi nasičenih maščob, ki pa so bolj obstojne.
Drugače pa dr. Hafner ribe peče na žaru, in šele potem uporabi olivno olje…
by