Doslej sem jedla navadne testenine, danes pa sem si kupila polnozrnate. Sedaj pa ne vem s čim naj si jih pripravim. Ne maram prav posebno paradižnikovih omak, rada imam mesne, a tistih ne smem. obožujem testenine s tuno in koruzo, pa tudi tega ne smem. A ima kakšna kakšen dober recept, pa da bi bilo hitro gotovo, saj preidem dam ob 15. uri lačna kot vol… Aja, za tiste, ki ne veste, sem na 3MD.
Vsak nasvet bo dobrodošel.
Ja, nekaj zelenjavnega moraš narediti. Jaz imam rada bučke, na malo maščobe jih prepražiš, podušiš, sol, drobnjak, peteršilj + gobice iz slanice. V teflon posodi brez maščobe popečeš rezine jajčevca, kar samo posoliš in daš zraven. Potem pa na krožnik še nekaj narezanega paradižnika in narezane kumare – pa kaj ti jaz to pišem, jaz sem danes na sadju……….:(((
Punce, punce…tu se moram oglasit….
dajte malo po literaturi pobrskat zakaj bela moka, sol, sladkor SO SOVRAŽNIK telesu No1 !!!!! Kalorično so res morda nekje enake testenine iz bele in tiste iz polnega zrna.
Toda, kot je napisala tjašek, so z nižjim GI, kar pomeni, da ne razpeniš slinavke, da vrže v krvni obtok na tone inzulina kmalu po obroku. Če se to zgodi(pri sladkih jedeh in tistih z visokim GI), je telo zaspano, leno, negibljivo, pa takoj hlepiš po ŠE HRANE-po možnosti sladke. Poleg tega pa polnozrnate vsebujejo dosti več hranil, vlaknin in vitaminov, kajti bela moka je tako prečiščena, da teh snovi nima več in ostaja pretežno le še OH. Zaradi vsega tega, pa ostajamo po ponozrnatih testeninah(ali kruhu, ki pa mora biti res polnozrnat in ne le obarvan ali bel z nekaj semeni) DLJE ČASA siti.
LP
Ne vem zakaj bi nas dietologi na finto metali, sej nimajo nič od tega, pa na embalaži piše kaj vse koristnega imajo več od belih. Od kje bi bla pa takšna barva?
Sprobaj se. Za en teden črtaj belo moko, tako da boš jedla polnozrnat kruh (pa ne belega s tremi semeni, ampak s polnovredno moko, magari samo 50%) in pa polnovredno pašto (resda ni tako dobra) in boš videla že pri prebavi in nisi tako hitro lačen.
Živijo!
Rada bi izvedela katere znamke testenin uporabljate tiste, ki jeste polnozrnate. Jaz sem včasih kupovala tiste od Barille, ki pa jih ne prodajajo več, potem pa sem sprobala ene druge, pa so bile tako zanič, da jih res nisem mogla več jesti, mi je bilo pa zelo žal, ker če le lahko, menjam belo moko za polnozrnato. V glavnem, bom zelo vesela, če mi bo katera zaupala, katere uporablja.
Najlepša hvala vsem, lp, Alinka.
Oh, po opisu diete sodeč ( na pinkponku) je enkrat soja B drugič pa OH, fižol je pa tudi stročnica kot soja, tako da ni problema – v bisvtu je v fižolo okoli 20%B ostalo pa OH in gre skupaj s testeninami, ki so sicer predelano žito.
Če pa kombiniraš žito in fižol se esencialne aminokisline lepo pokombinirajo in je izkoristek beljakovin iz kombinacije zelo dober…. (berem eno knjigo o vegetarijanstvu – na znanstveni osnovi…)
Poleg tega pa pri testeninah dajo noter jajca, kar je po 3DM dieti baje nedopustno….
Stvar je izhodišču: ali verjameš neki dieti, ki jo izda neka revija ali pa prebiraš literaturo o zdravi prehrani in o principih prebave…. Smo pa svobodni, da sami izberemo kaj in kako (in seveda, sprejmemo odgovornost za vse posledice….)
by
ps:
Lep pozdrav.
Meni osebno so zelo vsec pirini spageti, ki so tudi bolj nasitni in kompaktni kot navadni.
Jaz jih rada pripravljam tako, da na olivnem olju preprazim veliko cesna, da zadisi in zraven dodam svezi petersilj..mmmm…zelo preprosto hitro in okusno ( ce imas rada bolj exoticne okuse, lahko dodas se malo currya ali kurkume ).
dober tek