Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) poln trebuh, “špikanje v trebuhu” in uz trebuha

poln trebuh, “špikanje v trebuhu” in uz trebuha

Pozdravljeni,
že slab mesec me nenehno “šika” v trebuhu, enkrat na desni strani, drugič na levi in nižje od popka. Krvna slika je OK, bil sem na uz. trebuha, kjer so vse vrednosti normalne.
Prosim za razlago slednjega: jetra imajo normalno velikost. Periferno, v samem robu, VII. segmenta je ostro omejena hiperehogena lezija premera 26×20 mm. UZ značilnosti hemangioma. Drugih podobnih fokalnih sprememb v jetrih ni videti. Jetrni parenhim je normalno ehogen. Na koncu pa zapisano Mnenje: Hemangiom v jetrih, velikosti 26×20 mm. Preostali izvid je znotraj normalnih meja.
Zanima me ali lahko to povzroča težave kot špikanje v trebuhu in napihnjenost, ker čim kaj pojem sem napihnjen oz. imam občutek, kot da imam poln trebuh. Ponoči špikanja ne čutim, vendar večkrat čez dan. Krvna slika je v mejah normale, dal sem še blato 3 epruvete na kontrolo (tudi za gliste) in glede da dr. me ni poklicala naj bi bilo vse v redu.
Zelo sem zaskrbljen zaradi tega špikanja in občutka napihnjenosti, da ne bi bilo kaj hujšega. Kaj bi lahko povzročalo to napihnjenost? Pri hrani kar pazim kaj pojem, držim se da bolj “lahko” hrano, nemastno, polnozrnato oz. pirino moko, pravtako povznozrnat riž, pirine testenine, veliko zelenjave.
Kakšen bi bil vaš nasvet?
Hvala in lep pozdrav

Spoštovani!

Zaradi napihnjenosti bi vam svetovala izključiti bakterijo Helycobacter pylori v želodcu. Polnozrnate žitarice imajo več vlaknin, s tem pa tudi nekoliko bolj napenjajo. A to ne bi smelo biti boleče. Zbadanje oz. kakršnakoli bolečina ni zgodnji znak nevarnih sprememb. Če ste stari preko 40 let, bi vam svetovala gastroskopijo in koloskopijo. Če ste mlajši, smo nekoliko bolj konzervativni in se dela preiskave res stopenjsko.

LP, Marija Š Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Najlepša hvala za vaš odgovor.
vprašal bi še, kakšne preiskave so potrebne za izključitev bakterije Helycobacter pylori?
Naj še dodam, da na blato grem redno vsak dan in blato je normalno (ne driske ne zaprtost). Letos bom star 40 let.
Zdravnica mi je dala Nexium tablete, ki po treh dneh jemanja niso omilile mojih težav. Glede na to, da sem zaskrbljen (zaradi vseh težav) pravi zdravnica, da ta “napihnjenost” zna biti stres in mi dala še tablete Cipralex 10mg, ki pa ko, sem prebral stranske učinke ga nisem začel jemati.
Naj omenim, da ta napihnjenost izgleda tako, kot da imam nekaj trdega okrog pasu, ko gredo plini iz mene (prdnem) je potem stanje nekoliko boljše. Špikanje in občutek premikanja trebuha imam ob hoji.
Nasploh v zadnjem tednu sem zmanjšal žitarice oz. večino hrane, ki bi lahko napenjala, vendar ni nič boljše. Že zjutraj ko samo kaj spijem čutim to “težkost trebuha”.
Ali bi lahko bila to intoleranca na določeno živilo?
Še enkrat hvala za vaš odgovor in lep dan

Spoštovana,
naj dodam še to, da apetit je normalen oz. morem rečt, da celo povečan – non stop sem lačen tako, da v dnevu imam 5 obrokov.
Hujšam mislim, da ne, čeprav me je prestrašilo to, ko me je znanka po dolgem času srečala in me vprašala, če je vse v redu z menoj, da sem shujšal.
Gibljem se veliko, vsaj vsak drugi dan grem na enourni sprehod s psom.

Spoštovani!

Bakterijo se dokazuje pri gastroskopiji, histološko in z urea dihalnim testom. 1 teden pred testiranjem je potrebno prenehati Nexium oz. inhibitor protonske črpalke, antibiotike pa 4 tedne. To, da ste napeti in se delajo plini, je normalno. Gibajte se še več, najbolje vsak dan! Vsaj 1 uro hitre hoje, še rajši pa teka potrebujemo. Jejte čimmanj sladkorja, ki povzroča napenjanje, ne samo laktoza v mleku.

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

New Report

Close