Polivanje in še kaj
Spoštovani,
čeprav naša novorejenka ni nedonošenka, se kljub vsemu obračam na vas. Nedenošen je bil prvorojenec (33t gestacije),teden dni bila sva pri vas na EINT in ste mi kar nekajkrat pomagali z nasveti, pa sem vas nekako navajena :-))).
Torej, naša novorejenka bo v četrtek dopolnila 4 tedne. Rodila se je 12 dni pred PDP. Porodna teža je bila 2840, najnižja 2600, odpustna 2780. danes ima 3520 gr, kar pomeni, da napreduje dobro. Zaradi patološkega CTG-ja (na koncu povsem nereaktiven) je bil opravljen urgentni CR. Z deklico je bilo na srečo vse vredu.
Zdaj pa k težavam. Deklica je delno dojena, dodajam ji Aptamil 1 (že v porodnišnici so dodajali to mlečno formulo). Je precej ješča, na obrok poje okoli 100-120 ml (cca 7 obrokov dnevno) kar je za njeno starost in težo preveč-ampak manjši obroki ne zaležejo, saj joka, dokler ne dobi “svoje doze”. Dude ne sprejema. Doji se povsem mirno, pristavi se lepo, ko je potreba po dodatku (po pol ure dojenja je še vedno lačna, saj imam mleka bolj malo) tudi flaško sprejme brez problema. Težava je v povečanem polivanju in zaletavanju. Polivati je začela kmalu po prihodu iz porodnišnice, poliva pa tako, da ji včasih mleko izteka tudi čez nosek in takrat ponavadi prične loviti sapo. To se zgodi tudi ponoči, ampak do zdaj je še vedno zadihala sama, brez moje pomoči. Polivanje v loku je sicer redko. Ko se hraniva po steklenički, parkrat pa se je to zgodilo tudi med dojenjem, se ji zaleti, prične poklašljevati in prav tako lovi sapo in težko zadiha. Takrat jo nekoliko privzdignem in potrepljam po hrbtu. V posteljici imamo sicer Angel Care, ki se do zdaj še ni aktiviral.
Zanima me kaj svetujete? Naj pričnem kot dodatek uporabljati AR formulo? Posteljico smo prevzdignili danes, kupček pa kar uspešno poderava čeprav, če trdo zaspi med hranjenem to ni izvedljivo.
Hvala za ponovno pomoč in lep pozdrav
Spoštovana,
kot kaže, ste poskusili že marsikaj, a po vaše brez uspeha. “Po vaše” sem zapisala zato, ker se mi občasno zaletavanje, polivanje ne zdi nič kaj posebnega ali zaskrbljujočega, saj sicer vaša malčica diha mirno in je zadovoljna. Tudi redi se odlično.
Le če bo polivanja res veliko, bi res kazalo razmisliti o AR formuli.
Še pripomba – Angelcare in podobne blazinice so namenjen prepoznavi (in opozarjanju) na centralne premore dihanja, torej na takšne, ko dihalno središče v možganih “zaspi” in dojenček preneha dihati. Za prepoznavanje “prekinitve dihanja”, ki so posledica zaletavanja (ki je zaščitna reakcija – z zaporo glasilk se prepriči zatekanje mleka, ki pride iz požiralnika nazaj v žrelo, s kašljem pa se počisti še tisto, kar je slučajno ušlo v sapnik), pa vam ne bodo v pomoč A je res, da je zaletavanje in kašelj itak bolj moreč dogodek kot zvončkljanje alarma.
Pozdrav,