Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Polivanje in nelagodje po hranjenju

Polivanje in nelagodje po hranjenju

Pozdravljeni,

imam 3 tedne starega fantka. Že od začetka ima težave s prisesom in sva se z dojenjem precej namatrala. Jaz sem potem dobila še mastitis in sem zaradi vsega skupaj prešla na črpanje mleka, ki mu ga dajem po flaški. Potem pa je bilo mojega mleka premalo in sem morala začeti dodajati formulo.

Težava se je pojavila, ko je bilo otročku po vsakem obroku precej nelagodno (po mojem mleku in po formuli) – veliko polivanja kljub sprotnem podiranju kupčka, pokončnemu položaju in dvignjenem ležišču, mleko mu je šlo tudi čez nos, po obrokih je jokal in se pačil, bil nekako bolj zategnjen v telesu. Zdaj sva prešla na Aptamil AR, po katerem zaenkrat ni teh težav, otroček je zadovoljen.
Zanima me, kako je smiselno nadaljevati. Danes sva spet probala z mojim mlekom, pa so se težave spet pojavile.

KOPIRANO IZ DRUGE TEME Z ISTIM VPRAŠANJEM:

Vaš fantek je v pravi starosti za gastroezofagealni refluks – za zatekanje mleka iz želodčka preko spodnjega dela požiralnika, kjer mišica še slabo tesni, nazaj proti ustom. Ta težavica je opisana kar pri dveh tretjinah dojenčkov njegove starosti in mine do 3-4 meseca starosti, še zlasti z uvedbo goste hrane.

Če dojenček res veliko poliva (in ni edina težava stalno pranje pobljuvanih oblačil), mleko gostimo – ali s posebno formulo AR (ki vsebuje gostilo, lahko na osnovi rožiča ali koruze) ali pa izbrizgano mleko zgostimo z riževimi kosmiči (obstoja prav posebna “verzija”, ki jo dobite v lekarni ali drogerijah). Pri tem v stekleničko dodajamo samo po ščepec ali dva tik pred hranjenjem, da dojenček lahko pije po običajni dudi.

Seveda so vsaj malo učinkoviti tudi drugi ukrepi, ki pa jih itak že izvajate (dvignjeno vzglavje – pokončen položaj po hranjenju, vztrajno podiranje kupčkov, prilagoditev dude za hranjenje – da iz nje kaplja ravno prav hitro).

Le v primeru, da dojenček zaradi polivanja slabo pridobiva težo ali da se mu pogosto zaletava, da veliko kašlja ali se celo ob tem duši, pa bo potreben obisk pri pediatru.

Srečno,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close