Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina polipoidna tvorba

polipoidna tvorba

Pred dvema mesecema sem bila na preiskavi koloskopiji. Preiskavo so opravili ker sem kronično zaprta (že od otroštva odvajam zelo trdo blato v zelo malih količinah 1 krat na teden, včasih pa 1 krat na 10 dni), zadnje čase pa so prisotne tudi ostre bolečine v trebuhu. Pri preiskavi so našli polipoidno tvorbo c cekumu (1,5 cm). Pred dvema letoma sem bila operirana na slepiču, ali je lahko ta tvorba od operacije?
Zanima me tudi zakaj tvorbe niso odstranili? Naredili so biopsijo, vendar izvidov še nisem dobila. Ali bo treba tvorbo kasneje operativno odstraniti?
Zanima me tudi ali je lahko tako zaprtje nevarno. Pri prehrani se zelo trudim, saj jem samo polnozrnate stvari, rjav riž, k hrani dodajam otrobe, jem suho in sveže sadje,… Mogoče bi lahko več pila (spijem 1l do 1,5l tekočine). V času po koloskopiji se mi je dvakrat zgodilo, da sem imela en dan drisko, potem pa 14 dni nisem šla na blato. potem sem spet odvajalo trdo blato, čez čas pa spet driska in nato 14 dni nič.

Hvala in lep pozdrav!

Spoštovani!

Biopsijo so vam naredili, da bodo lahko z mikroskopskim pregledom ugotovili, ali je to običajen ali rakav polip. Na podalgi tega se bodo odločili za nadaljnje postopke, kar so vam bili dolžni pojasniti ob preiskavi.

To zagotovo ni posledica operacije slepiča.

Nekaj motenj v prebavi kolonoskopija sicer lahko povzroči, praviloma pa ni nobenih s tem povezanih težav.

Težko lahko še kaj več nareditie za svojo prebavo. Verjetno tudi niste pretiran jedec in način odvajanja imate nekako “privzgojen” že dlje časa. Polip na to ni imel bistvenega vpliva.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Hvala za odgovor. Imam pa še nekaj vprašanj.
Kaj lahko storim glede polipoidne tvorbe? Stara sem 26 let. Prehrana je torej vredu, kaj pa drugo? Izvidov biopsije še sicer nimam, a me vseeno zanima, kaj lahko sama storim, da tvorba ne postane rakava. Prebrala sem, da med koloskopijo odstranijo polipe ravno zato ker lahko postanejo rakavi, zato ne razumem zakaj ga meni niso odstranili. Kako pogosto bom morala opravljati preiskavo?

V izvidu preiskave piše tole: v cekumu na mestu po apendiktomiji je polipoidna tvorba, velika približno 1,56cm, enake barve kot okolica, gladkih površin.

Hvala in lep pozdrav.

Spoštovani!

Oprostite, očitno sem spregledal, da ste napisali, da je polip na mestu appendektomije. To možnost, da bi šlo za rakavo tvorbo, zmanjša skoraj na nič. Zaenkrat ne morete sami ukreniti nič, pa tudi z ničemer poslabšati napoved bolezni. Zelo možno je, da gre za gubo črevesja, ki je nastala po operaciji zaradi brazgotinjenja.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close