Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) polip v želodcu in hiatalna kila

polip v želodcu in hiatalna kila

Pozdravljeni!

Zaradi bolečin, tiščanja v grlu me je zdravnik napotil k tirologu, ki je ugotovil avtoimuni tiroiditis – zdravil še ne potrebujem, potrebena samo kontrola anti Tg in na gastroskopijo.

Izvid gastroskopije je sledeč:
Želodec: manjša drsna hiatalna kila. Sluznica je vzdolž gub velike krivine blago hiperemična, s posameznimi akutnimi erozijami v natrumu in fundusu, na sprednji steni korpusa želodca proti veliki krivini vidna drobna, nakazano polipoidna sprememba, po videzu najverjetneje polip fundičnih žlez. HUT 3x negativen.

Zanima me, če je lahko ta polip maligen, tkiva niso odvzeli za nadaljne preiskave. V kolikih primerih ta polip zraste, se poveča, kaj vpliva na njegovo rast? Ali ga je smiselno odstraniti? Ali lahko sam od sebe izgine, ali je ta misel bolj naivna?
Pazim pri prehrani, saj sem pred dvemi leti imela operacijo žolčnika.

Moram povedati, da me ta polip precej skrbi, saj bom stara 33 let in imam 3 leta staro hčerkico.
Ali naj grem na endoskopski UZ? Kaj vi predlagate, saj od zdravnika, ki je opravil poseg nisem dobila željenih informacij, bil je na specializaciji, zato me je strah, da je kaj spregledal.
Prosila bi vas, če lahko poveste kaj več o hiatalni kili, ali sem lahko zaskrbljena?

Predpsano imam jemanje Ultopa 20 mg 4 tedne in kontrolno gastroskopijo čez 6 do 12 mesecev.

Hvala vam že v naprej za odgovore.
Lp
Polota

Spoštovana!

Najprej hiatalna kila tudi drsna kila-del želodca zdrsne preko odprtine v preponi v prsni koš. Vzrok za nastanek kile so lahko nepravilnosti v embrionalnem razvoju,zvišan tlak v trebuhu pri osebah s povišano telesno težo,pritisk v trebuhu je višji tudi med nosečnostjo, med odvajanjem blata zaradi napenjanja, pri dvigovanju bremen, med kašlanjem…Sama kila ni nevarna, lahko pa jo spremlja refluksna bolezen požiralnika.
Polipoidna formacija-težko je iz opisanega reči, kaj bi to bilo. Na endoskopski UZ ponavadi napotimo bolnike, kadar imamo pozitivno histologijo v smislu malignega (rakavega) procesa ali pri velikih tumorjih, ki izhajajo iz mišičja. Po opisu vaša lezija ne sodi v nobeno od teh skupin. Nenavadno je, da bi bil HUT (hitri ureazni test) 3x negativen-ponavadi odvzamemo dva koščka za test, morda je tu preiskovalec vzel tri koščke. Najverjetneje je smatral, da so spremembe posledica vnetja zaradi kisline, zato vam je predpisal terapijo in vas naročil na kontrolo-če ste v skrbeh se zglasite na kontrolo čez 6 mesecev, če bodo težave še vedno prisotne, pa prej. Tedaj bo najverjetneje odvzel koščke sluznice za patohistološki pregled, če bo lezija še prisotna.Polipi rastejo zelo počasi, tako da ste lahko brez skrbi.

Lp,Nataša Smrekar

Spoštovani, pred 12 leti sem se pri dviganju težkega bremena poškodovala, in sicer sem dobila hiatalno kilo. Vem pa tako, ker sem na podlagi bolečin ki sem jih imela opravila gastroskopijo, kjer je bila hiatalna kila ugotovljena. Zdravnik mi je takrat povedal omejitve in tega sem se več ali manj držala. Rodila sem brez kakršnih koli problemov. Sedaj pa se mi te bolečine zopet pojavljajo. Boli me v žlički, in sicer tako, da se bolečina razširi pod levi spodnji del prsi, v levo roko, pod pazduho, nenehno se mi spahuje, napihnjena sem, ponoči moram spati malodane v sedečem položaju, trenutna pa jemljem zdravila in sicer Nexium 20 mg. Jemljem ga dva tedna. Čuvam se pri prehrani, čuvam se pri gibanju, vendar so te bolečine zoprne. Vsi katerim povem za svoje bolečine in ko povem, kje me vse boli, najprej pomislijo, da glede na to, da me boli leva roka, da je to sigurno srce. Ne vem več kaj naj storim.

Spoštovana!

Večina hiatalnih kil ne povzroča težav. Težave nastopijo ponavadi zaradi spremljajoče refluksne bolezni požiralnika (vračanje kisline nazaj v požiralnik, kar povzroči vnetje, klinično pa bolečine, zgago, spahovanje…). Velikokrat je bolečina za prsnico pri refluksni bolezni zelo podobna bolečini pri angini pektoris, tako da ju je na osnovi samo klinične slike in opisa bolečine nemogoče ločiti. Ker je angina pektoris mnogo nevarnejša od refluksne bolezni požiralnika je normalno, da vsi najprej želijo izključiti to bolezen.Zdravljenje refluksne bolezni požiralnika je dolgotrajno, traja ponavadi 6-8 tednov, glede na to, da imate hiatalno kilo pa se bodo težave žal ponavljale, saj so anatomski pogoji takšni, da omogočajo vračanje kisline nazaj v požiralnik. V primeru, da težave po 20 mg Nexiumu ne popustijo, lahko dozo zdravila za 4 tedne zvišate na 40 mg/d.

Lp,Nataša Smrekar

Pozdravljeni, ime mi je Almira stara sem 23 let in imam hiatalno kilo. Zanima me
kaj od hrane točno lahko jem? Prosila bi zelo lepo, če bi lahko dobila kakšen jedilnik za primer, da se bom lažje orientirala kaj in kako.

Hvala in lep pozdrav
Almira

Pozdravljeni.
Če imate samo hiatalno kilo brez znakov gastroezofagealnega refluksa oz. refluksnega ezofagitisa, posebna dieta ni potrebna. Če imate tudi refluks, pa odsvetujem mastno in pikantno hrano, sladkarije, alkohol in kavo.

LP

____ mag. Manfred Mervic, dr. med., spec. internist, spec. gastroenterolog Klinika Pacient Telefon: 0820 08240 Pregled takoj – Klinika Pacient http://klinikapacient.si/Storitve.aspx Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8 *Ta odgovor je bil podan brez dejanskega pregleda in ga ni mogoče razumeti kot pravi zdravniški nasvet, prej kot nezavezujoče mnenje. Za korektno oskrbo se je treba osebno zglasiti pri ustrezno usposobljenem zdravniku.

New Report

Close