polip na mehurju
Pozdravljeni
Prosim za razložitev diagnoze. Bila sem na signo preiskavi črevesja kjer mi je zdravnica opravila tudi ultrazvok trebušne votline. Odkrila je polip na mehurju v velikosti 3 mm. Poslala me je k urologu na nadaljnje preiskave in terapije. Zanima me kaj to pomeni in kaj lahko pričakujem. Težav drugače nimam razen zadnje čase pekoč občutek pri uriniranju ter da curek nima pritiska (drugače ne vem kk naj to razložim) česar prej ni bilo. Vem da to ni verjetno nič hudega me pa vseeno zanima kaj lahko pričakujem, da se lahko tudi na nadaljnje zdravljenje psihično pripravim. V zadnje pol leta sem pojedla okoli 14 škatlic anibiotikov (kronično gnojno vnetjee obeh ušes) večinoma amoksiklava in škatlico azibiota. Je lahko polip posledica tega ali to nima povezave? Polip je bil odkrit naključno pri preisakvi črevesja saj sem zaradi tako velike količine antibiotikov dobila vnetje črevesja.
Prosim za odgovor
hvala in lp
mirjana
Spoštovani!
Benigni tumorji mehurja (v smislu polipa) so izjema. Besede polip praktično za spremembe v mehurju ne uporabljamo ali pa le izredno redko.
Gre torej za postavitev suma na tumor mehurja na ultrazvoku, ki z enako verjetnostjo kaj pomeni ali pa tudi ne pomeni nič (ultrazvok namreč ni natančna preiskava za te stvari, sploh ko omenjate velikost (majhnost) sumljive spremembe. Vsekakor je smiselno, da greste k urologu, ki bo najverjetneje pogledal v mehur – opravil cistoskopijo. To je preiskava, podobna ginekološkemu pregledu, le da gre urolog s teleskopom (tanko kovinsko cevko) v mehur in si ga od znotraj ogleda. Napolni ga s fiziološko raztopino in tako zagotovi, da se morebitne gube sluznice raztegnejo. Če se pri cistoskopiji vidi karkoli sumljivega, se dogovorite za odstranitev tega (biopsijo mehurja). Ta se opravi na enak način kot cistoskopija, skozi sečnico, le da je teleskop nekoliko debelejši (da od znotraj postrga spremembo, ki se jo nato izpere ven iz mehurja in pošlje na histološko preiskavo) in se opravi na narkozi. Verjetno bo urolog pregledal še urin (ali ste kdaj opažali krvavi urin?), morda bo poslal vzorec urina tudi na citološko preiskavo.
Skratka, cistoskopija bo razjasnila, ali je šlo le za lažni alarm ali pa je v mehurju res kaj videti. Če bodo kaj našli, bodo najbrž v nadaljnem postopku organizirali odstranitev, če ne bo videti ničesar, je vsekakor smiselno, da ultrazvok čez čas (na primer 6 mesecev) ponovite – lahko ne bo videti nič, če pa bi se pojavil krvav urin (vidite, da lulate kri) ali pa bi ultrazvok ponovno pokazal to spremembo in bi celo rasla, se večala, pa bo potrebno cistoskopijo ponoviti.
Cistoskopija sicer ni prijetna, vsekakor pa tudi ni, vsaj pri ženskah, posebej boleča, tako da se je ni potrebno bati.
Lepo pozdravljeni!