Najdi forum

polip

Spoštovani!

Stara sem 35 let, nihče v družini ni imel raka.
Pred 7 tedni sem rodila. Zaradi pojava krvi na blatu sem bila na kolonoskopiji. Odkrili so en polip na rektosigmoidnem prehodu 20×20 mm. Sicer je sluznica makroskopsko normalna.

Zmotilo me je da zdravnik polipa ni odstranil ampak samo vzel histologijo. Prepričana sem bila da polipe pri kolonoskopiji odstranijo. Bojim se najhujšega.

Hvala za odgovor.

Spoštovani!

Polip je precej velik in verjetno z resekcijsko endoskopsko zanko tega ni bilo možno v celoti odstraniti. Izvid bo pokazal, kaj je. V tem trenutku lahko rečeva, da bi tako velik polip, če bi bil rakav, značilno izgledal in dvomim, da bi se endoskopist odločil samo za odvzem vzorca, takoj bi vas napotil na operacijo. Od histološkega izvida pa je odvisno, če bo potrebna operativna odstranitev polipa ali niti to ne bo potrebno in ga bodo samo nadzorovali.
Ogromna večina polipov, zlasti pri mlajših od 50 let, je benignih, torej nenevarnih.
Skušajte se posvetiti svoji novi vlogi, materinstvu, in ne premišljujte, saj v tem trenutku ne morete aktivno vplivati na potek dogodkov!

LP in srečno! Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Ponovno pozdravljeni!

Čakanje je res grozna stvar. Še vedno čakam izvid histologije in me že prav pošteno skrbi.
Samoplačniško sem bila v tem času na UZ abdomna, ki je bil bp.
Ali vam je mogoče znano kako dolgo se čaka na histologijo menda je bila poslana v Diagnostični center Bled? Vem, da traja priprava vzorca kar nekaj časa, vendar je danes že 11 dni od kolonoskopije.

Hvala

Spoštovani!

Na izvide se čaka 2-3 tedne. Če veste, kam so poslali vzorce, se da izvedeti predhodni izvid. Želim vam ugoden izvid!

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Pozdravljeni!

Ponovno se oglašam. Konec me bo od hudega, izvid je pozitiven in v sredo grem na operacijo. Nikoli si nisem mislila da bom pri 35 letih, dva meseca po porodu dobila dg – Ca sigme.

Spoštovana!

Imam še eno vprašanje. Kot sem že napisala grem na op, ker je izvid pozitiven, imam adenokarcinom sigme, tumorski markerji niso povišani, uz trebuha bp.

Kaj svetujete glede ožjih družinskih članov, sestre ki je stara 30 let brat pa 24.

in seveda glede mojih otrok 3 letne deklice in 2,5 mesečnega sinka.

Spoštovani!

Najprej vam iz srca želim najbolj uspešno terapijo!
Glede sorodnikov sem prepričana, da vam bo najboljše znal svetovati vaš zdravnik. Velja priporočilo, da je potrebno pregledati odrasle sorodnike, otroci niso ogroženi. Kako in kdaj je potrebno karkoli pri otrocih, prosim vprašajte še pediatra.
Če je še kdo od sorodnikov imel ca debelega črevesa ali gre pri vas za familiarno polipozo, morajo odrasli sorodniki nujno na pregled, ker je nevarnost, da se tudi pri njih pojavijo polipi, zelo velika, iz teh polipov pa se dokaj hitro razvije rak.
To, da so pri vas tumorski markerji negativni in da je UZ trebuha bp pomeni, da je bolezen samo na črevesni steni, kar bo kirurg z operacijo odstranil. Želim vam SREČNO!

LP, Marija Š. Gašperšič

New Report

Close