Polip
Spostovani! Imam novo tezavo in sicer mi je ginekolog pri ultrazvoku opazil polip v maternici. Stanje je tako, da sem 15.1.imela 1.menstruacijo po porodu (15 mesecev po porodu). Menstruacija je bila obicajna, trajala je 5dni, tako kot pred nosecnostjo. Nato je v febriarju nisem imela, 5.3.sem zacela krvaveti, trajalo je skoraj 2 tedna. Vendar to ni bila menstruacija, kolicinsko je bilo malo, pac vsak dan pomalo. Sprva sem menila, da so te krvavitve zaradi prenehanja jemanja KT Cerazette. Ko sem krvavitve omenila ginek,se je odlocil za ultrazvok in odkril polip. No vmes sem zopet zacela jemati KT. Ginek je rekel, naj opazujem naslednjo menstr, da se bo morda polip sam izlocil, Ali je to sploh mozno? Da pa bo sicer potrebna operacija s kamero? Danes sem dobila menstr,ki izgleda obicajna. 1. Ali se operacija polipa izvaja pod anestezijo? 2. Ali lahko po njej normalno dojim? 3. Ali imam zaradi polipa kasneje lagko tezave s ponovno zanositvijo in nosecnostjo? 4. Koliksne so moznosti,da se polip zopet ponovi in zakaj sploh nastane? Sicer so mi v nosecnosti pri brisu nasli PAP celice, pri kasnejsem brisu je bilo stanje normalno,sedaj pa to. Ali je to povezano? Hvala za odgovore, lp!
Spoštovani,
mislim, da vas skrbi preve reči po nepotrebnem. Polip se lahko sam izloči ob M, vendar edko, zato ga večinoma moramo odstraniti kar s posegom. Če se poseg opravi s tankim ambulantnim histeroskopom, narkoza ni potrebna in poseg zelo malo boli, včasih pa potrebujemo lokalno anestezijo. Poseg niti narkoza, če bo slučajno potrebna ne ovirata dojenja. Če se polip ne bo ponovil, z zanositvijo ne bo nič več težav kot pri ostalih ženskah, ki polipa niso imele. Spremembe na MV s polipom niso povezane, razen, če so bile spremenjene celice žleznega izvora. Te bi lahko bile tudi od polipa.
Spostovani! Zopet se vam oglasam, zanima me namrec vase mnenje glede sledecega. No, kot sem vam ze pisala, je ginekolog opazil polip v maternici in rekel, da ce bi imela zopet vmesne krvavitve naj pridem na pregled, da bo morda potrebna operacija, no konec marca sem imela normalno menstruacijo, vmes 3 dni pavze in nato zopet malo krvavitve, ki je trajala 6 dni. Zato sem bila danes ponovno na ultrazvoku, kjer ginek ni opazil posebnosti, le nekaksen majhen “fibron” (pregled v tujini), rekel je naj preneham jemati KT cerazette in nekje po 3 mesecih, ko naj bi se telo normaliziralo brez KT opazujem, ce bi zopet krvavela. Stvar je v tem, da 17 mesecno hcerko se vedno dojim, ne bi rada prenehala. Sicer tudi ne bi imela nic proti ponovni zanositvi, vendar kot so mi rekli nosecnost in dojenje ne gresta skupaj, pac se ne priporoca? Kaj vi menite, kaksen nasvet? Hvala za pomoc, lp!
Spoštovani,
pravzaprav lahko komentiram le trditev, da nosečnost in dojenje ne gresta skupaj, kajti to ni res. Mnoge nosečnice še vedno dojijo svojega prejšnjega otroka brez večje škode. Res je le, da dojenje in nosečnost siromašita telesne rezerve kalcija in železa, ampak to lahko nadomeščamo z ustrezno prehrano in dodatki. Vse ostalo težko komentiram. Tako polip kot fibrom ali moim so pojmi, ki imajo običajno neko velikost in položaj, zato zgolj omemba teh pojavov brez pripadajočih podatkov ne pomeni veliko. Cerazette vsekakor mioma ne spodbuja k rasti, prav tako ne polipov, zato s temi KT zgolj zaradi odkritega ni potrebno prenehati. Ob Cerazette in dojenju so blage vmesne krvavitve povsem običajen pojav.
Sem upala, da boste tako rekli :). Bom raje nadaljevala s tabletkami se nekaj casa. Se nekaj me zanima, ker mi ginekolog ni nic rekel, cez koliko casa naj bi zoper odsla na ultrazvok, pac na kontrolo tega fibroma? Ali to lahko samo izgine, ali je potreben kaksen ukrep? In kaj ce zenska zanosi, ima pa v maternici fibrom ali pa polip, ali lahko to kako vpliva na nosecnost? Aja, pa se kaksna je razlika med fibromom ter polipom, ker prejsnjic mi je rekel, da imam polip, sedaj pa fibrom? Hvala ter lp!
Spoštovani,
polip izhaja iz maternične sluznice, fibrom oziroma miom pa iz tkiva maternične stene. Polip je lahko le v maternični votlini in seveda lahko moti vgnezditev, fiboleiomiom pa je lahko kjerkoli v maternični steni, tik pod sluznico in boči v votlino (tak lahko moti tudi vgnezditev) je v sredini stene ali se boči iz maternica navzven in tak ne moti nosečnosti. Nosečnost lahko povzroči pospešeno rast mioma, ni pa nujno. Z UZ je sicer pogosto mogoče ločiti med miomom in polipom, ne pa vedno in tudi ne 100% zanesljivo. metoda za zanesljivo ločevanje med obema je histeroskopija oziroma histeroskopska operacija.
Spoštovani g.Pušenjak,prosim za vaše mnenje.Na UZV pregledu mi je G,ugotovila 2 polipa v maternici velikosti 4mm in 5mm ,zanima me v kolikšnem času se lahko razvije polip.
sprašujem zato ker sem v postopku OBMP,Ali je mogoče,da je Ginikolog že pred 3meseci spregledal na UZV polipe,imam hormonsko terapijo Estrofem ,utragestan in injekcie Diphreline0,1mg.hvala za vaš odgovor,
polip lahko zraste v 1 do 2 tednih, poglavitni razlog zanj pa je hormonska spodbuda. o tem, če je možno polip prezreti ne bi ugibal. Vse je mogoče.
ne, polip nima z OBMP nobene zveze. Se pa endometrijski polip včasih res sam izlušči ob menstruaciji.
Spostovani! Odkar sem vam nazadnje pisala, sem prenehala jemati cerazette, saj sem krvavela ze 3 tedne in sem imela ze vsega ‘preko glave’. Res sem kaka 2 dni po prenehanju s tabletkami nehala krvaveti, tega je ze kaksen mesec.
No, sedaj me nekaj zanima, ali je res, da zenska ne more zanositi, ce nima menstruacije oz dokler ne dobi prve menstruacije po porodu? Sama sem prvo menstruacijo dobila v januarju (14 mesecev po porodu), in to je bila tudi edina menstruacija. Potem pa te manjse krvavitve zaradi tabletk. Ali sedaj lahko zanosim ali ne? Skrbi me, ker ce bi slucajno zanosila v bistvu ne bi vedela, kdaj po test, ker mi menstruacija ne bi zamujala :). Se vedno pa tudi dojim in bi v primeru zanositve morala paziti na prehrano pa tudi zaceti s folno kislino. Imate zame kaksen nasvet? Naj se omenim, da sicer nisem nikoli imela redne menstruacije, sicer sem jo imela skoraj vsak mesec, vendar tudi do 14 dni razlike v datumih (ponavadi vse prijateljice vedo tocen datum naslednje menstruacije). Hvala za odg, lp!
Spoštovani,
če dopuščate novo nosečnost lahko predlagam le naslednji pristop: Enostavno uporabljajte folno kislino preventivno in 1x mesečno na slepo opravljate test nosečnosti. Če boste vmes zanosili, bo pač naslednjič pozitiven in ničesar ne boste zamudili. Edino, ne boste vedeli točno kdaj ste zanosili, kar pa se bo dalo rešiti z zgodnjim UZ pregledom, ki je do 10. tedna nosečnosti na < 7 dni natančen.
Pozdravljeni!
Pet let sem imela vaginalni obroček Mirela.Razen tega,da menstruacije sploh nisem imela in sem zadnji dve leti v času ko naj bi menstruacija bila imela grozno smrdljiv izcedek,drugih težav ni bilo.Ginekolog je rekel,da je vse to normalno.Na preglede hodim redno.Letos bi obroček morala menjati,vendar pa je ginekolog pri pregledu odkril kar 6cm velik polip!Predpisal mi je zdravilo Nolvadex,ki sem ga pridno jemala,čeprav sem se zaradi njega počutila precej slabo.Po navedbah ginekologa naj bi to zdravilo sprožilo menstruacijo oz. razgraditev polipa,čeprav v navodilih piše,da je namenjeno predvsem zdravljenju raka dojk.Po dveh tednih jemanja zdravila polip seveda ni izginil,ginekolog pa je naročil pregled krvi in brisa in mi naročil naj počakam še dve menstruaciji,če bo polip izginil sam.Drugače bo operativno odstranjen.Sama pa sem kljub temu v dilemi in razmišljam o veliko stvareh,sploh ker ginekolog ob zadnjem pregledu ni želel komentirati nastale situacije.Zato prosim še za vaše mnenje,je vse to normalno ali naj raje poiščem pomoč še pri kakšnem drugem ginekologu?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Spoštovani,
zdravljenja polipa z Nolvadexom žal ne poznam. Polip se, kolikor vem, vedno odstrani z abrazijo ali hosteroskopsko, sam od sebe pa se sicer kdaj pa kdaj lahko tudi izloči z menstruacijo ampak precej redko in na to ne gre preveč računati.
hm? najbolj uspešni način za preprečitev hipertrofije maternične sluznice in tvorbo polipov je maternični vložek Mirena ali KT.
Spoštovani,
najlepša hvala za odgovor. Zanima me še, če v primeru da se polip pojavi dvakrat v enem letu in se ga tudi dvakrat odstrani ponavadi svetuje Mirena ali kt, oz. ali je sploh še kakšna alternativa?
Naj povem, da imam že otroka in ne planiram vec zanositve, bi se pa rada izognila dvem anestezijam letno v prihodnje, če bi bila morda še kakšna druga (iz prakse uspešna) opcija poleg hormonske kontracepcije..
Hvala lepa še enkrat.
s.
Mirena je v vašem primeru zelo primeren način preprečevanja nastanka polipov. Sicer je res hormonski vložek, a vsebuje le progestagen, ki je pravzaprav brez učinkov na druge organe, razen na maternično sluznico. In še 90% učinka je lokalnega. Druge opcije ni, razen popolna odstranitev maternične sluznice (ablacija endometrija), kar pa pomeni, da zanositev tudi teoretično ni več možna.