polip
Spoštovani!
Stara sem 21 let in sem pred enim tednom (22.9.09) odstranila modrostni zob levo spodaj. Danes (teden kasneje), sem bila na odstranitvi sivov. Kirurg je ugotovil manjše vnetje (najbrž zaradi kariesa na sedmici). V tem tednu sem tudi občasno malo krvavela- tudi na odstranitvi sivov. Zaključil je, da se bo dlesen celila malo dlje (ko sem pred letom odstranila modrostni zob desno spodaj nisem imela nikakršnih problemov). Opazila pa sem eno bulico na dlesni na koncu sedmice. Rekel je, da je to polip in bi zelo krvavela, če bi ga odstranil in rekel, da bo v nekaj mescih izginil. Zanima me, ali je nevaren, kaj se da z njim narediti ter kaj storiti v primeru, da si ga slučajno sama po pomoti predrem s ščetkanjem naprimer?
Najlepša hvala za vaš odgovor.
Lep pozdrav, Tjaša
Pozdravljeni, opravičujem se za pozen odgovor. Težko si predstavljam, da bi tako hitro nastal polip na sluznici. Lahko, da je nastala sprememba, ki deluje kot polip, gre za piogeni granulom, in je lahko posledica draženja tega dela dlesni. Lahko vam zagotovim, da pretirano ne boste krvaveli, če se jo odstrani, sploh, če se jo odstrani s katero od naprav, ki omogoča koagulacijo tkiva. Sicer pa samo iz zapisa ne morem vedeti, za kaj gre. Lahko gre tudi samo za odvihan del sluznice, ki lahko v nekaj mesecih res izgine. Predlagam torej, da počakate dva meseca. Če sprememba izgine, je vse v redu. V nasprotnem primeru pa je gotovo bolje, da se spremembo odstrani kontrolirano, kot pa da si jo po nesreči poškodujete, če je zobozdravnik mnenja, da lahko krvavi…
Lepo vas pozdravljam, DD