Najdi forum

Polinevropatija

Pozdravljeni!

Pišem vam v imenu mame, saj me močno skrbi zanjo. Ima bolečine v križu, kolku, kolenu in včasih tudi v gležnju oz. stopalu. Ker je že 15 let sladkorni bolnik, je bila tudi na pregledu za diabetično stopalo, vendar ni nič posebnega. Pred kratkim je bila zaradi omenjenih bolečin tudi pri nevrologu.
Prosim vas za razlago izvida in vaše mnenje.

Na spodnjih udih kitna refleksa ne dobim. Desno aktivno dvigne od podlage približno kakšnih 50 stopinj, levo kakšnih 30 stopinj, ob tem navaja bolečine v področju levega kolka in tudi ingvinalno.
Pri nadaljnji elevaciji se bolečine stopnjujejo, ni pa jasnega radikularnega draženja. Povečan tudi zunanji del notranje rotacije levega kolka. Refleksov na nogah ne dobim.
Vibracije na rokah zaznamuje primerno, na nogah slabše. Okvara občutka za povrhnji dotik v smislu nogavic na spodnjih udih.
Hoja samostojna, pri hoji nekoliko razbremenjuje levi spodnji ud.
Ledvenokrižno se pripogne praktično primerno, zaklon je omejen do skrajne lege.
Z nevrološke strani gre za klinično in tudi nevrofiziološko dokazano polinevropatijo, ki jo lahko sproži sprememba občutka za povrhnji dotik, tudi parestezije na spodnjih in zgornjih udih.
EMG narejen junija lanskega leta govori za začetno senzomotorično povdarjeno senzorično-akcesonsko polinevropatijo (v sklopu osnovne bolezni – diabetes)
Predlagam ji Lyrico 75 mg sprva večer 1, nato 2×1, ko porabi prvo škatlico, naj začne postopoma z 150 mg. prav tako 2x na dan.
Glede bolečin v področju levega kolka oz. noge bi predlagala konzultacijo ortopeda.

Lepo vas prosim za vaše menje, kajti razen tega se mama zdravi tudi zaradi srčnega popuščanja, visokega krvnega pritiska, ščitnica ji ne dela-jemlje visoko dozo Euthyroxa.
Zanima jo, če je povezano s hrbtenico, kajti pred leti je imela išias. Če bi bilo v zvezi obrabo kolka oz. operacija kolka pride v poštev ker je sladkorni bolnik? Stara je 67 let.

Zahvaljujem se vam za vaš odgovor in vas lepo pozdravljam.

Potrebno se bo obrniti na ortopedski forum.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

New Report

Close