polihidramnion – vzroki, zdravljenje
Pozdravljeni,
stara sem 34 let in v 12. tednu 3. nosečnosti. V preteklih dveh nosečnostih (v 31. in 32. letu) sem imela obakrat polihidramnion, prvič se je nosečnost zaključila v terminu z zdravim otrokom, drugič pa v 32. tednu z intrauterino smtrjo ploda. Plod je bil morfološko normalen in tudi s popkovnico ali placento ni bilo posebnosti. Obakrat so mi večkrat delali OGTT, ki je bil vedno normalen Sama sem zdrava.
Skrbi me oz. prepričana sem, da se bo polihidramnion ponovil tudi tokrat. Kateri so drugi možni vzroki poliohidramniona poleg SB mame li malformacij ploda? Kakšni so možni načini zdravljenja – obakrat sem jemala Indometacin do 32. tedna brez vidne zaustavitve naraščanja količine plodovnice? Ali je pogosto, da se ob intrauterini smtri ploda vzroka kljub obdukciji ne ugotovi? Kaj bi vi svetovali svoji bolnici s tako anamnezo?
Hvala za odgovor, biba7
Spoštovani,
hm…orda pa je drugi plod odmrl zaradi predolgega jemanja indometacina??? Če se namreč to zdravilo daje nenadzorovano dalj časa po 27. tednu nosečnosti, lahko pride do zaprtja dutursa Botali, posebne žile ob srcu, ki povezuje mali in veliki krvni obtok v času življenja v maternici kar je vitalnega pomena. Za pojasnitev situacije bi torej veljalo imeti podrobnejše informacije o tem, kako dolgo in na kakšen način ste uporabljali indometacin v prejšnji nosečnosti in če je bilo usmerjeno nadzorovan pretok skozi dukrus Botali.
Sicer pa je povečana količina plodovnice lahko psoledica številnih nepravilnosti pri plodu, v posteljici in v presnovi, tako da konkretnega razloga, zlasti pri ponavljajočih se enakih nosečnostih praviloma ne odkrijemo.
Če gre res za zelo izrazit polihidramnij in pri plodu ni dokazanih nepravilnsoti, je mogoče plodovnico iz sistema odstranjevai tudi s punkcijo in drenažo. To je manj nevarno kot je dolgotrajno jemanje indometacina.