Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija policitenija pri novorojenčku

policitenija pri novorojenčku

Spoštovani!

V 34. tednu nosečnosti, ki je do tedaj potekala bp, sem bila hospitalizirana zaradi tromboflebitisa desne goleni. Dobivala sem antibiotik in Fragmin i.e. 7500 dnevno do poroda, ki je bil sprožen 10. dan po PDP. Sin j eimel apgar 9, 54cm in 4 kg. Tretji dan je prenehal dihati in so ga premestili na intenzivno kjer je odležal 10 dni. UZ, EEG in vse ostale preiskave niso pokazale ničesar, bil naj bi močno dehidriran in pa ugotovili so mu policitemijo. Kaj to pomeni za novorojenčka in ali je to lahko v kakršnikoli povezavi z mojimi težavami zgoščevanja krvi?

Najlepše se vam zahvaljujem za vaš čas in odgovor ter vas lepo pozdravljam, Mojca

Spoštovana Mojca,

glede na to, kar ste zapisali, sinove težave niso posledica vašega tromboflebitisa, prav tako tudi ne zdravljenja s Fragminom.

Najverjetneje je v prvih treh dneh po rojstvu še precej bruhal in slabo pil (bodisi da je slabo sesal ali da vi še niste imeli dovolj mleka), zato je precej shujšal in bil izsušen (o dehidraciji govorimo pri novorojenčku takrat, ko izgubi okrog 10% porodne teže in ima določene znake, kot so jokavost, cvileč jok, včasih tudi manjša količina urina, uleknjena mečava; suha koža ni znak izsušenosti, saj jo imajo mnogi donošeni novorojenčki).

Ker gre predvsem za izgubo “vode”, je delež celic v krvi (predvsem rdečih – eritrocitov) večji – kar strokovno imenujemo policitemija. Laboratorijski znak policitemije pa je zvečan hematokrit, ki ga določimo v vzorčku krvi (okrajšava v izvidu = Ht, izražen v deležu volumna, pri novorojenčkih večinoma med 0.45 in 0.60, pri večjih otrocih je nižji, pri slabokrvnih pa zelo nizek – tudi pod 0.35). Seveda je pogoj za verodostojnost izvida odvzem iz žile – če odvzamejo vzorček krvi iz dojenčkove petke, je lahko ta “pregosta” tudi zaradi slabše cirkulacije. Težava, ki nastopi ob policitemiji, je prevelika gostota krvi – ki zaradi upora teče počasneje (samo pomislite, kako počasi teče z delci gosta omaka v primerjavi z juho). Novorojenčki imajo lahko ob policitemiji modre rokice in nogice, nekateri so celo bledi, večinoma imajo tudi nižje vrednosti krvnega sladkorja in kalcijevega jona, nekateri pa res lahko za krajši čas prenehajo dihati ali imajo krče.

Kljub napisanemu sicer menim, da vaš malček ni imel čisto “zaresne” policitemije (v tem primeru je zdravljenje delna izmenjava krvi, kjer preko katetra, ki ga vstavimo v popek, odvzamemo takemu krepkemu novorojenčku okrog 100 ml krvi in jo nadomestimo s fiziološko raztopino), ampak so bile ugotovljene višje vrednosti Ht ob izsušenosti. Tak zaključek potrjuje tudi dejstvo, da so bili izvidi preiskav kot so UZ, EEG ipd. normalni. In ko je dobro jedel (verjetno je kakšen dan dobival tudi tekočino v žilo) in je teža zrasla, tudi s policitemijo ni bilo več težav.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close