policistični jajčniki-ozdravitev?
Pozdravljeni!
Najprej moram pohvaliti tale forum,ker če ga ne bi bilo bi jaz še vedno živela v nevednosti.
Na UZ so mi ugotovili policistične jajčnike,pa mi je G takoj predpisala diane35,ki sem jih jedla kakšne pol leta.Prenehala sem jih jemati,ker imam fanta in želim zanositi,pa sem naletela na kup problemov..Menstruacije imam sicer še kar redne,ne čisto,vendar je vedno boljše,so vedno močnejše in ne zamujajo tako hudo.Sem pa od takrat opazila izpadanje las,hujšo poraščenost(ki je bila že prej),čudni mozolčki na čelu,hude prebavne motnje,pa tudi še vedno nisem zanosila.
Zanima me kaj narediti?Kako se to pozdravi? Ali moram za ozdravitev jesti tablete? Kako zanositi?
Prosim za pomoč.
lp
Diagnozo policistični jajčniki sem dobila pri sedemnajstih letih. Ob tem je bilo zapisano, da bom pred morebitno željo po otroku, morala jemati klomifen. Pred tem sem tudi jaz nekaj časa jemala Diane 35. Potem nisem jemala ničesar in pač imela neredne menstruacije in bila brez zaščite.
Pri 29.letih sem zanosila prvič, čez sedem let pa še drugič.
Klomifena nisem jemala.
V mojem primeru je do nosečnosti prišlo kljub neugodni diagnozi, kar je dobra stran. Slaba stran pa je v tem, da nista bili načrtovani.
O policističnih ovarijih in težavah ob zanositvi ob tem je veliko napisanega na forumu Mercator – ginekologija in porodništvo, ki ga vodi dr. Pušenjak. Tam si pomagajte z iskalnikom in vpišite PCO ali pa policistični ovariji. Zdravljenje težav ob zanositvi ob policističnih ovarijih zahteva dobro sodelovanje ginekologa, zato ga čimprej obiščite. Običajno je potrebno spodbujanje ovulacije (klomifen ipd.)
Stanje, ki ga opisujete, pa ustreza opisu funkcionalne androgenizacije. Za dokončno diagnostiko svetujem obisk pri endokrinologu, ki bo določil nivo androgenov v serumu. Prilagam še povezavo o sindromu funkcionalne androgenizacije:
Pozdrav!
Nina