policisticni jajcniki
Pozdravljeni
Stara sem 23 let. Tri leta sem jemala kontr. tabletke 3-stediril. Pred zacetkom jemanja so bile menstruacije redne, po prekinitvi, pa sem imela tezave.Menstruacijo sem imela le 2x v 5. mesecih. Obcasno sem imela bolecine v predelu jajcnikov. Ginekologinja mi je po ultrazvocnem pregledu dejala, da imam policisticne jajcnike in da se bo stanje izboljsalo z jemanjem kontrac. tabletk diane 35. Sedaj sem jih jemala ze tretji mesec in ze teden pred menstruacijo se je pojavil rjav izcedek in bolecine. Zanima me ali je to lahko nevarno ali gre le za hormonsko neravnovesje? Zanima me tudi ali lahko policisticni jajcniki povzrocajo tezave pri zanositvi? Hvala za vas odgovor Vesna
Draga Vesna,
Za “zdravljenje” PCO, ki ni pravo zdravljenje temveč bolj preprečevanje zapletov in težav je dobra katerakoli oralna hormonska kontracepcija in Diane-35 nima nobenih izrazitih prednosti pred drugimi, ker tudi v primeru, da gre za problem “prisotnosti večje količine moških spolnih hormonov” ob PCO, ti z jemanjem kontracepcije začnejo upadati. Izjema je napaka v delovanju nadledvične žleze in PCO kot posledica te “napake”, vendar je za to potrebno postaviti natančno diagnozo pri endokrinologu. Kakorkoli, tudi Diane-35 je seveda zdravilo za “blokiranje” nepravilnega delovanja jajčnikov.
Z zanositvijo pa znajo biti težave vendar o tem razmišljajte takrat, ko boste želeli zanositi. Takrat vam bo ginekolog že pomagal.
joj, tisti, ki bo to nedvoumno ugotovil, bo verjetno zaslužil Nobelovo nagrado. PCO je nekakšno končno stanje, kot npr. “mrtvo jezero” ali “kisla zemlja” ipd. , do česar je mogoče priti po zelo različnih poteh in z različnimi vplivi. Genetika je verjetno pomembna, ampak daleč od odločilnega dejavnika. V bistvu ne vemo niti, če gre res za enovito stanje oziroma bolezen ali gre za množico različnih presnovnih stanj, ki se le kažejo na podoben način.