Policisticni jajcniki
sama sem se na polocistične jajčnike in odsotnost ovulacij spravila z Montignacovo dieto. Zasledila sem, da se pri policističnih jajčnikih proizvaja več insulina, kar je lahko tudi vzrok za neplodnost. Montignacova dieta pa znižuje raven insulina oz njegovo izločanje.
Tudi pušenjak je napisal da dieta brez sladkorja in z živili z nizkim glikemičnim indeksom lahko pripomore k boljšemu delovanju jajčnikov.
Tudi js sem nesrečnica s policisticnimi jajcniki.Menstruacijo imam na 2 meseca ali več in sem zarad tega totalno nesrečna,še bolj me muči poraščenost in me dobesedno ubija kr nevem kaj nrdit. Uglavnem,tud js sem si prebrala Montignacovo dieto in se glede na vaše komentarje odločila da poskusim,sej zgubit itak nimam nič. Me pa zanima, ali si se diete striktno držala al si tud kej “grešila”. Po kolikem času se pojavijo npr.prvi “rezultati”. Js sem velika 173 in težka 55 kg zato močno dvomim da imam kakšne probleme s trebušno slinavko,ampak vseeno bom poskusla in upala na najboljše. Če ima še katerakoli kakršnekoli izkušnje kar se obravnavane zadeve tiče naj sporoči,vsaka informacija mi do ful dobrodošla.
Ja meni je uspelo in rezultat je naš škrat:)
Bom kar kopirala mojo zbirko:
Nekaj splošnih nasvetov za ženske z diagnozo pco:
Spremenite način prehranjevanja in upoštevajte navodila Montignaca.
V 80% je metabolizem počasnejši kar je tudi vzrok, da se veliko težje izgublja teža klub dieti.
Zvečer zavrite lonček vode v vodo vržite rezino limone in pustite do jutra da se hladi. Zjutraj na tešče to popijte. pomaga za hidracijo telesa in pomaga pri težavah s kožo, ki jih prinaša pco.
Zmanjšajte količino škroba, sladkorja in ogljikovih hidratov. Dieta naj ima več proteinov (tej so zelo pomembni za jajčne celice) s svežim sadjem in svežo zelenjavo.
Izogibajte se kvasu.
Sadje če je le možno naj bo neškropljeno. Kadar to ni možno operite vse sadje in zelenjavo v jabolčnem kisu (1 enota kisa na 12 enot vode) malo namočite in na koncu močno sperite da izgubi vonj po kisu. Kis odstrani velik del škropiv.
Izogibajte se konzervirani hrani.
Pijte veliko vode, če je le možno sveže in filtrirane. Voda iz plastičnih embalaž vsebuje kemične sestavine.
Ne jejte hrane katero pogrevate v plastičnih posodah (mikrovalovne pečice). Hrano vedno prestavite v stekleno posodo in nato pogrejte.
Srove kumare in paprike so zelo zdrave.
Če pijete zdravila kot metaformin (aglurab) dalj časa bodite pozorni na vitamn B.
Če imate odvečne kilograme je potrebno le te izgubiti.
Veliko gibanja, to ni potrebno da je zelo aktivno, za začetek 5 minut vsak dan je čisto dovolj. Sprehodi, plavanje. Vedno pa to počnite s praznim želodcem, po pitju vode z limono. Nikoli ne telovadite kmalu po tistem ko ste jedli, ker to prinaša neuravnoteženost hormonov in inzulina.
Nekajkrat na dan se ustavite in globoko dihajte. Vdihnite in štejte do 5 in nato izdihujte medtem ko štejete do 3. Pospešili boste prekrvavitev, poslali več kisika možganom….
Izogibajte se sladkorju!
Možnost vedno je, dokler ne poskušaš vsaj kakšno leto ne boš vedela. Če imaš PCO bi bilo dobro, da tvoj G vmes preveri če imaš svoje ovulacije. Če bo kazalo da ne, boš za začetek najbrž dobila klomifen.
Najbolje bo, da vsaj nekaj mesecev poskušaš (SO vsakih 2 -3 dni, ker najbrž ne veš kdaj bi lahko bila ovulacija) in če ne bo nič greš h G in mu to poveš, on te bo usmeril naprej. Pa čimprej začni z zgoraj opisano dieto, oz. načinom prehranjevanja po Montignacu, ne glede na tvoje kile.
Mene pa zanima, če je možnost, da znaki policističnih jajčnikov niso prisotni.
Stara sem 22 let in sem pri 16ih letih začela z jemanjem KC Yasminelle. Pred 3mi leti sem prenehala z jemanjem tabletk, zaradi njihovih posledic, ki so lahko prisotne. Po prenehanju jemanja tabletk sem imela dve menstruaciji, nato pa pol leta nič. Obiskala sem ginekologinjo, ki mi je odkrila policistične jajčnike, ter mi predpisala tablete za sprožitev menstruacije. Menstruacija je kmalu prišla in od takrat naprej jo imam skoraj na uro točno (na 28 dni, vedno petek, med 6-9 uro dopoldne), problemov s poraščenostjo nimam, težave z mozolji mi izginjajo odkar sem iz prehrane črtala kravje mleko, težav s prebavo nimam, imam pa približno 10kg preveč, vendar je to verjetno posledica vseh neuspelih diet z jo-jo efektom (zdaj se trudim jesti malo bolj zdravo in si pomagati s telovadbo in zaenkrat so rezultati super).
Povsod sem zasledila ženske, ki imajo policistične jajčnike in vsaj nekaj znakov prisotnih, zato mi ni jasno zakaj jih pri meni ni.
Z zanositvijo pa nevem kako je, ker še ni čas za otroka pri meni.
Ste že slišali za vlaknine Skinny fiber, ki so pomagale nekaterim s pco-ji? poglejte si tule zgodbe uporabnikov, med njimi tudi ženske s pco-ji
https://www.facebook.com/JustKeepLivingHealthy
Kim’s Skinny Fiber success story below!
AWESOME TESTIMONY and APPROVED BY BOTH of Kim’s DOCTORS:
“Wanted to share this with you. I never thought I’d ever feel like me again. Skinny fiber has forever changed my mind, body and soul. Having PCOS, heart problems and an allergy to caffeine made it impossible to lose weight and even my doctors were not very optimistic about me losing. Once I saw the info on skinny fiber I took it in to my doctor and had it approved (with my heart everything has to be approved) and both my doctors said go for it. Well now my doctors are so excited for me and my health!!! I no longer take any medication, have normal cycles (before because of my PCOS I had maybe 2 times a year) and feel better than I did in my 20’s and will be 40 in February!!!! Thanks so much to my skinny fiber!!!!”
You can order your Skinny fiber here: http://karolinacercek.sbcspecial.com/
For more great recipes, motivation, tips —> https://www.facebook.com/JustKeepLivingHealthy
Za lushii – ni nujno, da imaš vse znake policističnih ovarijev. Jaz jih imam tudi, ampak na srečo nisem prekomerno poraščena, nimam težav s kožo, lase imam tudi kar v redu ipd. Od nekdaj imam tudi redne menstruacije, ampak malo daljši ciklus (na 35 dni). Imam pa težave s težo in imela sem dolgoletne težave z neplodnostjo – šest let zdravljenja na kliniki, tudi punkcija cist na jajčnikih. No, na koncu smo zmagal s pomočjo Klomifena in sedaj sem že kar nekaj let mamica ene luštne pupce in enga navihanga pobiča:-).
Imam pa težave s težo – ko sem bila mlajša sem imela cca. 10, 15 kg preveč, po štiridesetem se mi je pa nenadoma poslabšal in sem jih naglo nabila še trideset – se jih matram zgubit, tudi s pomočjo endokrinologinje in zdravil. Imela sem tudi kar nekaj večjih cist, tudi urgentne operacije le-teh.
Tudi mene zanima v zvezi z policističnimi jajčniki…..Dala sem že laparo in histero skozi, po enemu mesecu mi je ginekologinja rekla,da nimam ovulacij ter predpisala klomifen. Naslednji mesec mi je rekla,da imam PCO. Kako lahko samo preko ultrazvoka sklepa in postavi diagnozo, ne da bi mi naredila še kak test, npr hormonov? Tablet še ne jemljem, saj se ne strinjam z njeno odločitvijo, imam zelo redne mestruacije, nimam problemov s težo, poraščenostjo itd….. Je mogoče katera s podobnim problemom?
Policistični jajčnik se vidi z ultrazvokom. To je kup majhnih cistic v jajčniku. Edina točna in prava diagnoza.
Seveda pa policistični jajčnik sam po sebi ne pomeni ničesar. Če imaš redne menstruacije, če imaš ovulacijo na diagnozo preprosto pozabi. Seveda upoštevaj, da sama prisotnost menstruacije ne pomeni, da imaš tudi ovulacijo. Tako, da to le preveri. Zanesljiv način je spet uz. Če ga je ginekologinja delala v času, ko naj bi imela ovulacijo in potrdila, da je nimaš potem ima mogoče le prav.
Tudi sama sem imela policistične jajčnike. Ko sva se s partnerjem odločila, da si želiva naraščaj, sem že drugi mesec začela jemati kapsule GE 132 in po enem mesecu jemanja zanosila. Presenečena sem bila, ko so mi na prvem pregledu v nosečnosti rekli, da cist več ni. Jaz to prepisujem tem kapsulam. Pa pila sem tudi sok granatnega jabolka, ki naj bi zviševal plodnost in je tudi antioksidant. To je moja izkušnja, mogoče komu pride prav…