Policistični jajčniki
Pozdravljeni!
Stara sem 25 in prvič se zdravim za policističnimi jajčniki z tabletkami Logest.
Z temi tabletkami se mi je ča menstruacija podaljšal.
Ali je to kaj narobe in naj obišče ginekologinjo?
Zanima me če morda veste kako dolgo približno se moraš zdraviti da izginejo te ciste?
Ali je možno zanositi po prenehanju jemanja teh tabletk tudi pred ozdravitvijo?
Spoštovani!
Ob jemanju Logesta se lahko čas menstruacije podaljša. Glede na to da gre pri PCOS za genetsko pogojeno bolezen, so ciste na jajčnikih prisotne trajno. Pogosti so tudi menstrualni ciklusi pri katerih ne pride do ovulacije in zanositve. V tem primeru je potrebno zdravljenje s stimulatorji ovulacije.
Lp
Pozdravljeni!
Ker imam policistične jajčnike in se prvič zdravim z tabletkami Logest, Ste mi napisali, da se je
potrebno zdraviti s stimulatorji ovulacije,če želim zanositi,vendar ne vem kake stimulatorje ste
mislil,ali kontracepcijsek tabletke Logest?
Torej se to na ultrazvoku ne vidi če so jajčniki sprejemljivi za oploditev jajčeca?
Ker sem Vas vprašala obdobje hormonskega zdravljenja in mi niste napisali,sem na vizita.si
prišla do informacije da se ovulacija vzpodbudi s posebnimi zdravili in da to zdravljenje traja
od 6-9 tedniv,pa me zanima če je to res?
Ali lahkoj zaprosim ginekologinjo po tem času pregled z ultrazvokom za nadzorovanje
delovanja jajčnikov?
Hvala.
Lp.Urška
Spoštovani!
Za stimulacijo ovulcije pri PCOS in sterilnostjo se uporabljajo stimulatorji ovulacije (npr. Klomifen, Pergonal..). Zdravljenje predpiše in nadzoruje ginekolog, ki se ukvarja z zdravljenjem sterilnosti.
Lp
pozdravljeni
Imam tudi sama pco. Pa da opišem svojo zgodbo. Stara sem 22 let, sem suha, imam redne menstruacije na 30 – 33 dan, ki niso boleče. Aprila lani sem prenehala z jemanje kt Loges. Prejšnji teden sem šla h g zaradi močnih krčev, ki sem jih imela v jajčnikih le od ovulacije do menstruacije, nekaj mesecev, same menstruacije pa niso boleče. G mi je naredila ultrazvok in rekla da imam pco. Poslala me je, da so mi vzeli kri (nevem, kaj mi je pregledovala), ki je pa v mejah normale. Rekla mi je, naj jem kt (nevem kakšne), vendar jaz ne bi rada jemala kt. Svetujte mi, kaj naj naredim? Vidim da imam zelo netipične znake, saj tudi nisem poraščena po moško. Otroka pa bi rada imela tam čez eno leto. Res moram jest kt, ali lahko kaj drugega naredim, da ne bo več cist na jajčnikih?
Spoštovani!
Pri PCOS so pogoste motnje v menstrualnem ciklusu. Pogosto so t.i. anovulatorni ciklusi, pri katerih ne pride do ovulacije, zato so pogoste težave pri zanositvi. Pojavi se sterilnost. Glede na to, da načrtujete nosečnost čez približno eno leto, je verjetno najprimerneje, da pričnete z jemanjem KT za 6 do 8 mesecev. Nato prenehate z jemanjem KT in poskušate zanositi. Pri PCOS je pogosto potrebno zdravljenje s stimulatorji ovulacije (Klomifen, Pergonal….). Sama glede cist na jajčnikih ne morete storiti ničesar.
Lp
Pozdravljeni!
Stara sem 23 let in odkar sem dobila prvo perilo (okoli 13.leta) imam neredne menstruacije. S tabletkami pa sem začela pri 17.letih predvsem zaradi nerednih menstruacij. Včasih sem imela krvavitev po celi mesec ali več, včasih pa tudi po dva meseca ne. In to niso bile manjše krvavitve, ampak kot prava močna menstruacija. Preden pa sem sploh začela jemati KT, so se mi pa en dan pojavile nenormalne bolečine najprej v predelu levega jajčnika, nato se je bolečina prestavila na drugega, potem pa me je bolel celotni spodnji predel trebuha. Ta bolečina se je prestavljala v roku nekaj ur. Šla sem v dežurno, kjer so mi dali injekcijo proti bolečinam, vendar ni pomagalo. Nato sem bila hospitalizirana 5 dni in sem jemala neke močne tablete, dokler mi bolečina ni popusila (približno 3 dni). Sicer v bolnišnici in osebna ginekologinja mi niso potrdili diagnoze policističnih jajčnikov.
Po tem, pa sem začela z KT. Najprej Logest, te so mi uredile ciklus, vendar so mi popustile kaj kmalu (verjetno tudi zaradi teže, ker sem se na hitro zredila – iz 54kg na 66kg katero imam še danes – imam normalno težo glede na velikost 173cm, in nisem preveč poraščena), nato sem prišla na Femoden, sedaj pa jemljem Yarino priližno 2 leti. Trenutno mi Yarina odgovarja, vendar je težava v tem, da imam večkrat bolečine v jajčnikih, ne glede na to ali sem pred ali je že bila menstruacija – bolečina pa je lahko zelo različne jakosti. Največkrat je srednje močna, vendar takšna, kot da bi nekdo pikal z nožem. Pojavljajo pa se mi tudi vnetja – največkrat brez vonja, malce več belega toka ter srbeče in odnosti so boleči (Canesten ne pomaga). Do sedaj pa sem vedno dobila vaginalno kremo Dalacin (in Sumamed), ki je pomagala, vendar se po času še vedno pojavijo nazaj vnetja.
Zelo pazim kakšna oblačila nosim in ves čas nosim ščitnike perila (predvsem zaradi danega mehčalca) in res nikoli nimam prekratkih majc v dolžini, vendar sem očitno zelo podvržena tem vnetjim. Včasih se pojavi vnetje z zelo temnim izločkom (le ta je po navadi pozimi) – skoraj črne barve, vendar nima posebnega vonja in rahlo srbi – vendar mi za to po navadi kar sestra svetuje kamilično kopel, ki ne pomaga več. Pred nekaj meseci sem bila na pregledu predvsem zaradi bolečin v jajčnikih, ginekologinja mi je naredla UZ, nakar je ugotovila, da ni nič vidnega, da možno je, da imam endometriozo, ampak na UZ nič ne vidi in da če se bodo težave stopnjevale, bo potreben OP, kjer me bodo odprli in pogledali na oko, saj je možno, da so ciste zelo majhne in da bolijo, vendar se preko UZ nič ne vidi. Je pa rekla, da ko se bom odločila zanositi, da se pridem k njej posvetovat, saj je možno, da bodo zapleti v nosečnosti (trenutno še nimam namena zanositi).
Prosim Vas še za vaše mnenje, ker sem trenutno v temi, saj diagnoze nimam potrjene, je bilo pa samo omenjena možnost.
LP
Tejcy
Spoštovani!
Glede na navedeno gre pri vas za dva problema, nereden menstrualni cikus in ponavljajoča se ginekološka vnetja. Vsekakor priporočam opraviti tudi pregled pri endokrinologu zaradi hormonskih testov za izključevanje PCOS. Če se izkaže, da imate PCOS je verjetno pričakovati težave pri zanositvi in bo potrebno zdarvljenje s stimulatorji ovulacije in morda še kakšna druga terapija. Za preprečevanje vnetij pa je priporočljivo vzrdževati ustrezeno kisel pH nožnične sluznice (borax vaginalete). Glede tega priporočam posvet z ginekologom.
Lp
Pozdravljeni.
Stara sem 28 let, imam PCOS in iz tu verjetno izhaja tudi moja prekomerna poraščenost po nogah in stegnih, imam neredne menstruacije, nimam pa težav z aknami ali prekomerno telesno težo. Vsake toliko časa naredim kuro (navadno 6 mesečno) z Diane35, ker mi je všeč reden menstrualni ciklus in vpliv Diane na mojo kožo, čeprav na mojo poraščenost nima vpliva.
Pogosto spremljam forume povezane s PCOS in opažam, da gre pri veliko ženskah zgodba nekako v smislu…Imam PCOS, stara sem X let, v pol leta sem se zredila za 30 kg. Kar pa me skrbi..ima PCOS res lahko tako velik vpliv, da se nekdo tako močno zredi, ali je PCOS preprosto le izgovor za prenajedanje in telesno neaktivnost? Sama pazim na to kar pojem in sem telesno aktivna in me zanima, če se mi to lahko zgodi in če je odgovor da, če je to sploh možno pozdraviti?
Hvala in lp,
Spoštovani!
Pri PCOS je pomemben dejavnik za bolezen rezistenca tkiv na insulin. Ta je pogosto tudi vzrok za prekomerno telesno težo. Vsekakor je ob strikti dieti, veliko gibanja in zdravljenju z metforminom možno obdržati tudi povsem normalno telesno težo.
Lp
Lep pozdrav,
tudi jaz imam sindrom PCO, nevem natančno če imam na obeh jajčnikih, ker mi ginekologinja noče kaj dosti povedati. Imam pa jih okrog 20, tako sem vsaj prebrala v kartoteki med čakanjem na pregled. Je to dosti? In kaj to pomeni pri zanositvi?
Lani sem imela tudi operacijo 2 cm pregrade v maternici, katero je opravljala druga ginekologinja in mi povedala da ni čisto nič problematičnega na jajčnikih, medtem ko me je osebna ginekologinja kar prestrašila s tem, da mi je rekla da bom le s težka imela kdaj otroka. Komu verjeti?
Osebna ginekologinja mi nikoli ni predpisala nobenih zdravil, problemov z poraščenostjo, telesno težo in mastno kožo nimam. Menstruacije od prenehanja jemanjo KT, to je bilo 2009, res nisem imela redno, sedaj pa imam že leto dni redno na 32-35 dni in po občutkih imam tudi ovulacijo oz. tam 14-18 dan po menstruaciji čutim rahle krče, kar verjetno pomeni ovulacijo. Stara sem 23 let. Kaj torej lahko pričakujem iz tega?
Spoštovani!
Pri PCOS se dejansko lahko pojavijo težave pri zanositvi zaradi motenj menstrualnega ciklusa, oziroma t.i.anovulatornih ciklusov (menstrualni ciklusi pri keterih ne pride do ovulacije). Ni pa nujno,. da se težave pri zanositvi tudi dejansko pojavijo. Če gre za PCOS je priporočljivo zdravljenje z metforminom, tudi če nimate prekomerne telesne teže.
Lp
Pozdravljeni,
prosim vas za pomoč. Moja situacija je taka. Trenutno se zdravim za PCOS z aglurabom 500 mg 2 x na dan. Te sem dobila za 15 dni in potem povečanje na 850 mg 2 x na dan. Glede na to, da ko sem dozo povečala se je pojavila slabost in bruhanje, sem dozo zmanjšala, da se želodec in vse umiri in zopet jem 500 mg. Glede na to, da se slabo počutje (občasna slabost, riganje in čuden občutek v želodcu, zgaga) nadaljuje, me zanima ali lahko tablete zamenjam za Glucophage (najprej 500mg – ali lahko grem na 850mg), ki jih lahko dobim od očeta (se zdravi za sladkorno). Za vaš odgovor se vam zahvaljujem.
Pozdravljeni!
Prosim vas za mnenje. Sem v postopku zdravljenja PCOS. Ginekolog za neplodnost mi je predpisal jemanje Agluraba, najprej 500 mg 2 x na dan 15 dni in nato večjo dozo 850 mg. Ko sem dozo povečala, se je pojavilo bruhanje in slabost ter slabo počutje, nato sem zopet zmanjšala, vendar še vedno se ob jemanju čudno počutim (dela mi težo v želodcu, bruhanje in občasna slabost ter močna žeja). Zanima pa me sledeče, glede na to, da trenutno ne morem do svojega ginekologa, bi poiskusila zamenjati tablete za Glucopage, v enakih količinah (naprej 500mg in nato 850mg), ali lahko takoj preidem na 850mg?. Tablete lahko do pregleda dobim od očeta, ki se zdravi za sladkorno bolezen. Sicer bom prekinila z zdravljenjem, dokler nimam pregleda pri ginekologu, saj se zelo slabo počutim. Hvala za razumevanje in vaše mnenje.
Pozdravljeni!
Pred 7 leti mi je ginekolog ugotovil sindrom policističnih jajčnikov. Imam prekomerno težo, težave z poraščenostjo na stegnih, obrazu, trebuhu,… Zelo neredne menstruacije, nekaj časa so približno na en mesec, potem je dva meseca ni,… Ginekolog me takrat ni zdravil z ničemer, povedal mi je samo, da bom težje zanosila. Po dveh letih sm zanosila, nosečnost je potekala normalno,… ker sem imela carski rez, sem leto dni po porodu jemala tabletke proti zanositvi. Po letu dni sem jih prenehala jemat, in od takrat imava s partnerjem nezaščitene spolne odnose, vendar zanosila še nisem. Ker si zelo želimo še kakšnega otroka, me zanima kaj mi predlagate. Pri GIN sem naročena šele čez pol leta.
Lepo pozdravljeni!
Ginekolog mi je danes na pregledu (po spontanem splavu) na hitro omenil, da se vidi, da imam policistični jajčnik-pred tem te informacije ni nikoli omenil. Bila sem rahlo zmedena od vsega in nisem vedela kaj vse naj vprašam, pa bi zastavila vprašanje vam. Prebrala sem si določene informacije o sindromu policističnih jajčnikov. V nobenem od naštetih znakov se ne najdem. Imam redne menstruacije (27-30 dni), v zadnjem letu sva s partnerjem delala na zanositvi in ob delanju ovulacijskih testov sem videla da imam tudi ovulacijo redno vsak mesec. Ginekolog mi je omenil, da je možnost spontanega splava tudi zaradi slabše kvalitete jajčec. A ker pri meni do zanositve pride, meni, da se ne bi odločal da bi mi ne poslal na zdravljenje naprej. Meni,da naj poskusim zanositi pa bomo potem videli kako naprej. To sedaj je bil že 2 spontan splav. Umes sem imela eno nosečnost, ki se je končala s prezgodnjim porodom. Stara sem 38 let in resnično me je strah, da nimam več mnogo časa za “poskušanje” in za to, da bomo videli kaj bo.
Mi lahko tudi vi svetujete, bi bilo pametno se odločiti za zdravljenje oz. poskušati dalje zanositi in videti ali bo tokratno jajčece boljše kvalitete.