Policistični jajčniki
Spoštovani,
pišem Vam, ker ste na tem forumu zelo prijazni, strokovni in skušate v najkrajšem času odgovoriti na vsa vprašanja, ki Vam jih zastavimo. Hvala in čestitke za to!
Tudi sama imam diagnozo PCO.
Lani avgusta sem prenehala z jemanjem KT (Diane35 in zadnje 3 mes. Yasminelle). Od novembra 2008 imam zelo neredne M in od kar sem prenehala z KT so se mi začele pojavljati akne, tudi tiste nadležne podkožne (na obrazu in predvsem na hrbtu) – akne imam cel čas od kar sem prenehala z KT.
Maja 2009 sem bila pri svoji G, ki me je naredila tudi ultrazvok. Predpisala mi je 3 mes. kuro Cyclo Progynova, da bi se mi naj uredila M(jemala sem jih 6., 7. in 8. mesec 2009). Po prenehanju jemanja mi je M ponovno zamujala (med jemanjem je bila OK – na 28 dni).
Včeraj sem ponovno obiskala G, ki me ni pregledala, ampak dejala, da je maja sumila na PCO, vendar ni bila prepričana, sedaj pa je, saj se mi M ni uredila. Ponovno mi je predpisala Cyclo Progynovo, saj želim zanosit in s tem naj bi imela rednejšo ovulacijo (le-to si moram od 10 do 15 dan ciklusa tudi meriti s testom). Če kmalu ne bom uspela zanositi mi bo predpisala klimofen.
Naj še povem, da sem stara 28 in imam normalno telesno težo (teža mi ne niha) in sem zdrava (nimam nikakršnih drugih bolezni).
Zanima me vaše mnenje glede mojega hormonskega “zdravljenja”.
Hvala in lep pozdrav,
Maja B.
Spoštovani!
Glede na navedeno je možno, da gre pri vas za PCOS. Pri PCOS pogosto med menstrualnim ciklusom ne pride do ovulacije in s tem možnosti zanositve. Simulatorji ovulacije (klomifen) so v tem primeru učinkovita pomoč pri zanositvi. Vsekakor priporočam upoštevati navodila, ki ste jih prejeli od vašega ginekologa
Lp
Pozdravljeni,
ginekologinja mi je na osnovi UZ in neredne menstruacije (odkar sem nehala jemati KT februarja, sem imela menstruacijo le julija in še to le 2 dni, sedaj pa je že skoraj december) določila, da imam policistične jajčnike in možno nagnjenost k sladkorni (kar imam tudi v družini). Ali je ta diagnoza stoodstotna ali je možen zaostanek menstruacije samo zaradi prenehanja jemanja KT?
Stara sem 25 let z normalno telesno težo (58 kg, 168 cm)
Zdravnica me ni napotila na nobene druge preiskave. Zanima me, če bi bilo to potrebno?
Predpisala mi je zdravila Climen za trimesečno poskusno dobo. Sama bi se najraje pozdravila na naraven način (mogoče s pravilno prehrano), seveda, če je to sploh mogoče, saj bi čez kakšno leto želela tudi zanositi. Ali mi priporočate jemanje tablet Climen, saj sem prebrala da le-te slabo vlivajo na nastanek raka.
Skrbi me predvsem povezava z sladkorno in težave pri zanositvi in zdravljenje in potrebo po drugih preiskavah ter vaše mnenje.
Hvala za odgovor
Manca
Spoštovani!
V medicini žal nobena diagnoza ni 100%. Bolje je uporabljati verjetnost, oziroma možnost, da gre za določeno bolezen. Glede na genetsko predispozicijo, policistične jajčnike in neredno menstruacijo je možno, da gre pri vas za PCOS. Od dodatnih preiskav, bi kljub normalni telesni teži, priporočal določitev glukoze na tešče, oziroma OGTT, dodatni hormonski testi niso nujno potrebni. Glede jemanja Climena priporočam posvet z ginekologom, ki vam je zdravilo predpisal. Zdrav način življenja, zdrava prehrana mediteranskega tipa z veliko gibanja v naravi, je zelo koristen za vse.
Lp
Pozdravljeni!
Ginekologinja je na ultrazvoku ugotovila da imam policistične jajčnike.Na enem več in na drugem manj cist. Stara sem 37 let in že zelo dolgo z možem poskušava, pa nama ne rata razširi najine družine.Imam redne menstruacije, sem prekomerno poraščena, pa tudi kak kilogram preveč imam.Svetovala mi je, da gre partner na spermiogram, meni ni predpisala kakšne terapije, poslala me je na pregled krvi. Izvidov še nimam.
Zanima me, kakšen je postopek pri zdravljenju. Se lahko sama obrnem na kliniko za neplodnost, potrebujem napotnico….
Kako lahko zamenjaš ginekologa, ali si ga lahko izbereš kjerkoli v Sloveniji?
Mislim da bi mogla malo pohitet(glede na moja leta), vendar nimam občutka da ginekologinja vidi kak problem v moj situaciji…malo sem razočarana.Ne znajdem se najbolj na koga naj se obrnem!?
Hvala, tina
Spoštovani!
Glede na navedeno je možno, da gre pri vas za PCOS. Za zdravljenje v centrih kjer zdravijo neplodnost, potrebujete napotnico izbranega zdravnika ali ginekologa. Vsekakor je pri zdravljenju neplodnosti potrebno zdraviti, oziroma vklučiti oba partnerja.
Lp
Pozdravljeni,
tudi jaz sem pred kratkim zvedela, da imam PCO jajčnike. Sindromi niso izraziti (malo aknavosti). Menstrualni ciklus imam na 32 do 42 dni, enkrat na mesec imam 2 dni vmesne krvavitve. Kontracepcijskih tablet ne jemljem že eno leto. Ginekologinja pravi, da mi ne svetuje nobene terapije. Ker želim zanositi, me zanima kakšne so moje možnosti?
lep pozdrav, Poli
Spoštovani!
Sposobnost zanositve je pri PCOS zmanjšana predvsem zaradi anovulatornih menstrualnih ciklusov. Pogosto je potrebno zdrvaljenje s stimulatorji ovulacije npr. Klomifen…Priporočam poskusiti s spontano zanositvijo, v primeru neuspeha pa posvet z ginekologom in morda uvedbo zdravljenja.
Lp
Spoštovani!
Pri PCOS je sposobnost zanositve nekoliko manjša kot pri zdravih ženah. Pri PCOS so zelo pogosti ciklusi pri katerih ne pride do ovulacije. Cyclo proginova so vam predpisali zaradi ureditve menstrualnega ciklusa. Ko se bo menstruacija uredila se bo pri vas povečala sposobnost zanositve. Včasih se pri zdravljenju neplodnosti ob PCOS uporabljajo tudi stimulatorji ovulacije (npr. Klomifen….). Vsekakor vam želim pri načrtovanju rojstev veliko sreče i uspeha.
Lp
Spoštovani!
Pri PCOS so pogoste motnje v menstrualnem ciklusu, posebej ciklusi, ko ne pride do ovulacije (anovulatorni ciklusi). Glede na to, da ste noseči je pri vas do ovulacije in tudi do oploditve jajčeca, očitno prišlo. Želim vam, da bi nosečnost potekala čim bolj nemoteno.
Lp
Pozdravljeni!
Stara sem 20 let in že 6 mesecev, mi odpadajo lasje enakomerno po vsej glavni, hkrati pa mi se tudi tanjšajo, predvsem novi narastek, ki raste nenormalno počasi (postaja že skoraj belkasto prozoren). Tudi poraščenost po telesu se mi je zmanjšala, dlake če zrastejo pa so zelo tanke. Pred tem sem imela vedno zelo močne lase in bila močno poraščena po celem telesu (kar preveč).Imam ocitni tudi slab metabolizem, saj imam prekomerno telesno težo, kljub temu da ne pojem tako ogromno.
Moja osebna zdravnica, nočem se grdo izraziti, ampak resnica je pač taka, da bi jo ubistvu ganilo le če bi mi manjkalo pol noge, kar pa mi povzroča še večje preglavice pri tem problemu, saj sem v odkrivanju težave več ali manj sama.
Pijem hormonske tablete Bellune za uravnavo hormonov, ne manjka mi železa ali kakih vitaminov, mineralov, nisem pod stresom, zdravnica me je poslala na osnovni pregled krvi in rekla da velikih težav s ščitnico ni, jemljem tudi B-Complex tablete – vendar učinka sploh ni, stanje se samo slabša.
Ali mislite, da bi lahko bil za moje težave kriv PCOS? In ali se da to pozdraviti?
LEPO VAS PROSIM ZA KAKRSENKOLI ODGOVOR!
Hvala vnaprej in lepo pozdrav!
Pozdravljeni,
ker imam tudi sama policistične jajčnike sem začela z merjenjem bazalne temperature, da ugotovim, če imam ovulacijo. Pri 32 dnevnem ciklu sem imela ovulacijo 26 dan, le 6 dni pa je trajala lutealna faza. Prejšnji mesec sem imala 44 dnevni cikel tudi s kratko lutealno fazo. Glede na raziskovanje po internetu se bojim da je lutealna faza prekratka, da bi lahko zanosila. Ali je potreben klomifen? Ali naj se takoj obrnem na ginekologinjo ali naj še naprej poskušam zanositi po naravni poti? Ali lahko kako izboljšam stanje z načinom življenja? (imam normalno težo)
Najlepša hvala za odgovor.
Poli
Pozdravljeni,
že nekaj časa s partnerjem poskušava zanositi. Lani, v začetku decembra sem bila na pregledu pri mojem ginekologu in po pregledu z ultrazvokom je dejal, da imam policistične jajčnike in da so povečani. Maternica je bila videti normalno. Jajčniki niso bili zamašeni. Menstruacije imam redne, normalne, prav nič nenavadnega ne morem pripomniti v zvezi z njimi (s kontracepcijskimi tabletkami sem zaključila že v letu 2006, z željo, da se “sčistim”). Ker sem prvič sploh slišala za ta pojav oz. bolezen, nisem imela vprašanj, informirala sem se šele potem, na internetnih forumih. Nekje sem celo prebrala komentar neke ginekologinje, ki pravi, da se diagnoza policističnih jajčnikov ne postavi le na podlagi UZ, ampak morajo biti prisotni še drugi simptomi. Ob vseh naštetih, se nisem prav pri nobenem našla. Sem zdrava, ne pijem, ne kadim, moja teža je normalna, nisem prekomerno poraščena, kožo imam čisto itd. Kakorkoli, ginekolog mi je dal list za trimesečno spremljanje bazalne temperature. Če v tem času ne zanosim, bo šel partner na spermiogram, nato pa bomo razmišljali o nadaljnjih korakih. Ginekolog mi ni predpisal nobenih zdravil, le temperaturo moram spremljati, da ugotovimo, če imam ovulacije. Na forumih sem prebrala, da to merjenje temperature ni najbolj posrečana reč. Dva meseca sta naokrog in menstruacije so pokopale upanje…
Pišem vam predvsem zato, ker me je strah. Stara sem 29 let in bojim se, da me bo življenje kaznovalo, ker sem odlašala z otrokom. Moram še poudariti, da ne dvomim v znanje in izkušnje svojega ginekologa, le drugo mnenje me zanima. Razmišljam o tem, da grem kam na samoplačniški pregled, partner pa meni, da kompliciram in sem panična ter da bo že OK, ko odmislim skrbi. Ampak to je malce težje, ko na vsakem koraku srečuješ mamice z dojenčki…
Vnaprej hvala za vaš čas in odgovor.
Draga Masa_P!
Izpadanje las je lahko povezano s PCOS, vsekakor pa je možno tudi, da gre za sezonsko izpadanje. Priporočam redukcijo telesne teže, zdravo mešano prehrano in dovolj gibanja.
Lp
Draga Polica!
Glede na PCOS in zelo neredne menstrualne ciklise priporočam obisk pri ginekologu. Verjetno bo potrebno zdravljenje s Klomifenom,
Lp
Spoštovani!
Merjenje bazalne telesne temperature je star i preiskuen način opredeljevanja ali je prišlo do ovulacije ali ne. Druga možnost so testni lističi za opredeljevanje ovulacije. Trenutno je dejansko najbolje počakati par mesecev: Če ne boste zanosli bo potrebna nadaljna obravnava (spermiogram, spodbujanje ovulacije zdravili….). Pretirana zaskrbljenost ni potrebna: Včasih tudi sproščenost zelo pomaga pri planiranju rojstev.
Lp
pozdravljeni,
Lani maja sem prenehala s KT, zadnjo M sem imela decembra. ginekološki pregled je ovrgel nosečnost. UZ pa pokazal manjšo cisto v levem jajčniku. Na splošno se dobro počutim. M je bila vse do januarja redna. Cikel imam na 29 dni. Januarja je zamujala 10 dni. V zadnjem letu ali dveh sem se resda zredila, vendar sem to pripisala letom in premajhni telesni aktivnosti. Poraščenost ni nikoli bila problem. Preobčutljivosti na glukozo tudi nimam. G me je povprašal ali naj pusutimo času čas … priznam, da sem se za “čakanje” delno odločila zaradi šoka. Tu pa se mi postavlja vprašanje: koliko časa naj počakam na M – težav in/ali bolečin nimam, zato se tudi nerada odločam za hormonske tablete…
UZ pregled je pokazal policistične jajčnike. Nekaj pikic in manjša cista v levm jajčniku. Maja sem prenehala s Femodenom. Menstruacijo imam redno, na 28 dni; le v januarju je zamujala 10 dni. Poraščenost ni problem. Z glukozo ni problemov. Le kilogrami zadnje leto ali dve ne gredo dol (ITM – debelost druge stopnje). Prehrana je raznolika, sladkarij skorajda ni, sadja in zelenjave pa veliko. Ginekolog je predlagal, da počakamo, da se zadeve uredijo same od sebe. Koliko časa pa? Ali lahko sama povprašam/zahtevam Metformin ali Klomifen? Kako pa je s preiskavami? Nekateri so navajali svoje rezultate…
Lp, A
Spoštovani!
Glede na to, da imate dokaj redne menstrualne cikluse, hormonska terapija trenutno verjetno res ni potrebna, tudi zdravljenje z metforminom ne. Kljub temu menim, da bi bil smiselen tudi pregled pri endokrinologu, da se opredeli ali gre res za PCOS ali samo UZ spremembe na jajčnikih.
Lp