pokvarjeni učitelji
Hči sem od malega učila, naj bo poštena in pravična. Če naredi komu krivico, naj se mu opraviči in jo popravi. Na sestankih nam staršem učitelji vedno govorijo, da moramo starši in učitelji “skupaj držat”. Tega sem se nekaj let držala. Priznam, da sem včasih poteptala sebe, pritrdila učitelju in otroka kaznovala, če ravno se meni ni zdelo neko “nedolžno nenamerno špičenje” potrebno kazni.
To šolsko leto je nemogoče, pa kaj je večina učiteljev postala debilnih: poslušam hčerine sošolke kako nepravično ocenjujejo, en, ki ima same 5, je nenapovedano vprašan, ne izusti niti mu in dobi 3 kao za sodelovanje, drugi se uči cel teden in dobi “dobro 2” ker je “dobra 2” boljša kot “slaba 3” po besedah učitelja. Učitelji ocenjujejo na podlagi tega kako jim je kateri učenec “pri srcu” in da se slučajno ne bi kateri od staršev pritožil nad učiteljem- njegov otrok bo občutil to v redovalnici.
Sem nekaj krat poskusila rešiti zadevo na govorilnih urah, pa je bil učinek ravno nasprotni-hči se je ponavadi naslednji dan prijokala domov z 1, pa si mislim 1.ok, morda pa res ni nič znala,ampak, da se ponovi 2x pri istem predmetu, pa je skoraj neverjetno naključje.
Sklenila sem, da se ne bom več hodila v šolo pogajat z učitelji, ki niso vredni tega naziva in dela, ampak bo pač takšen zahojen debil, ki uničuje te mlade duše občutil materialne posledice.
Prejšnji teden je učiteljica poklicala mojo hči v kabinet in ji rekla, da naj ne pričakuje, da bo pri njenem predmetu zaključila pozitivno ob koncu šolskega leta (je povprečna učenka s 3,4,5) in, da se naj zahvali svoji mami, ki hodi v šolo stegovat jezik. Razmišljam, da jo prepišem na drugo šolo, ta učiteljica pa bo pač npr. vsak teden menjavala gume in obiskovala avto ličarja. Toliko o debilnih učiteljih, ki sem jih imela vedno v dobri luči.
Namesto da prepisuješ hči na drugo šolo, premisli o tem, da stopiš do ravnatelja.
Meni se je podobno zgodilo v srednji šoli, samo da meni matematičarka ni obljubila popravca zaradi mame, ampak zaradi najinega nasprotujočega “političnega” prepričanja. Moji starši so bili tipa “tiho bodi in uboja, učitelj je bohinbatina”. Če bi bila na mestu mojih staršev, bi danes naredila štalo na šoli.
Postavi se za svojega otroka v zgoraj opisanem primeru! Kaj pa v ostalih primerih hodiš v šolo in k učiteljem, ne vem in to se sama vprašaj, koliko je upravičeno in koliko ne…
Hčer, ne pa hči. A ne znate uporabljati pravilnega sklona?
1.ok, avto ličar, kao ….
Kakršna mati, takšna hči!
Od vseh “sovražnih govorov” tukaj je edino tale res sovražni:
ta učiteljica pa bo pač npr. vsak teden menjavala gume in obiskovala avto ličarja.
Na podlagi nepravilne rabe oz. neznanja slovenskega jezika ter odkritih groženj si ti čefurka. No, vsaj hinavska nisi. Upamo, da bo ostalo le pri grožnjah. Hčer pa kar prepiši na kakšno elitno šolo, da se ji bodo smejali.
No, tale učiteljica je res pritegnjena, če je vse to res, kar si napisala. In verjamem ti!
Se mi zdi pa, da si krivična, ker pišeš v množini, čeprav je jasno, da imaš slabe izkušnje z eno učiteljico …
Jaz bi šla na tvojem mestu k ravnatelju, če meniš, da si se z dotično učiteljico že pogovorila kolikor je bilo možno. Prepisovanje otroka na drugo šolo ima pa lahko dsti globje posledice in bi o tem temeljito razmislila, če je deklica stara več kot 8 let (kar pa verjetno je, če dobiva ocene).
Težko je biti dovolj pameten v taki situaciji. Vseeno ti predlagam, da si do vseh na šoli čim bolj spoštljiva, a odločna, ko boš reševala problem.
Želim ti veliko živcev in modrosti.
Jaz kot mama enega učenca pa imam pa hudičevo dost, da se starši vtikajo, na podlagi govoric svojega ljubega sončka, v ocenjevanje drugega učenca. Si bila zdraven, ko je bilo ocenjevanje? A tvoj sonček ve koliko je treba povedati pri po sameznem vprašanju, da ga lahko oceni? A se staršem to res zdi tako lahko naloga? Učitelj ima diplomo in na podlagi te diplome mu je dodeljena pravica, da oceni s takšno oceno kot on misli, da si jo učenec zasluži. Pojdi k učitelju in ga na štiri oči vprašaj zakaj je temu in temu učencu dal takšno in takšno oceno, ker si je zaslužil manjšo. Pa upam,d a te bo čez šole prag vrgel. Zanimaj se za ocene svojega otroka! Sicer pa imaš rok za pritožbo in če je nisi pisno oddala v roku, pojdi kar rakom žvižgat.
Žal so otroci v šolah velikokrat pokvarjeni (!), ljubosumni, ne marajo kakšnega sošolca in se maščujejo na tak način … Ah, ne vaši sončki pa ne … Učiteljica je kriva! Pokvarjena! Svašta¨!
Z otroci takšnih staršev je vedno težko, ampak na koncu ta kratko potegnejo otroci, žal morajo to plačati kasneje v življenju.
Sem že bila tudi pri ravnatelju.
Ko pridem na govorilne ure, je vedno tako sladka in razumevajoča, nikoli nisva bili v konfliktu. Vedno povem svoje mnenje in ona ga kao odobrava, potem pa 2.dan ali pač naslednji takoj hči pokasira 1.
Res več ne vem kako naj odreagiram. Hči se uči, jo tudi sprašujem in vidim, da zna, potem pa ko jo vpraša, ji postavi neko vprašanje, ki se sploh predmeta ne tiče in se potem izživlja nad njo pred celotnim razredom v smislu: kaj tega ne veš, pa ti nisi zrela niti za osnovno šolo, a znaš ti sploh logično razmišljat, ja snov obvladaš koliko toliko, razmišljanje pa je 0 in pri meni moraš znat razmišljat, to je 1,sedi, pa naj te mama logike nauči”.
Tako sem žalostna in jezna, da bi najraje stopila do nje in ji primazala enga vzgojnega, ker na lep način pri njej očitno ne dosežeš nič.
Se ne bi mogla bolj strinjati s tabo! Gre za podpovprečne učence, ki se vpišejo na eno us**** pedagoško, ok ajde nekateri celo na filofax, in se potem ko pridejo na drugo stran katedra, prav bolano izživljajo in ne ločijo vedenjskih težav od nepoznavanja snovi. Oz vzgajajo s ”popravnimi”.
Se jih spomnim kot otrok in zdaj, ko gledam po svojih generaciji, kdo uči po šolah, me samo zvija.
”Vuk menja dlako, al bit nikada.”
Lepo te prosim, postavi se na stran svojega otroka in ji stoj ob strani. Nimaš pojma, kakšno popotnico ji boš dala za življenje.
Jaz ti verjamem to se dogaja vendar je zelo težko dokazljivo.
Moji otroci na srečo nimajo teh težav v šoli, sem jih pa imela jaz pred mnogimi leti. Mi otroci večkrat potrdijo, kako se neka učiteljica spravlja na določenega učenca, in ga ne oceni realno glede na prikazano znanje. Spet druge tako imenovane otroke lokalnih veljakov pa se obravnava priviligirano.
Kar, se je meni zgodilo pred leti pa je to, da me je učitelj na samem začetku šolskega leta z namenom začel obravnavati drugače, ker sem prihajala iz drugega okolja, bila sem tih vase zaprt otrok, do tistega šolskega leta ves čas izdelovala z štirico dotičen predmet. Učitelj če mu sploh lahko tako rečem, me je obravnaval kot otroka s posebnimi potrebami.
Meni in še parim otrokom, je že v samem štartu določil, da lahko pišemo teste za maksimalno oceno dve, prav tako nas je vse podeželane posedel v zadnjo vrsto z nami se je bore malo ukvarjal oziroma nas sploh ni upošteval. In tako se je zgodilo, da mi je zaključil negativno oceno, to je bil tudi edini predmet , ki sem ga imela zaključenega negativno vse ostalo ponovno štirice. Ker sem bila negativna pri predmetu bi morala razred ponavljati, vendar so se na učiteljskem svetu odločili , da me kljub negativni oceni spustijo dalje. Zahvala zato pa gre predvsem tedanjemu ravnatelju , današnjemu poslancu v državnem zboru, pri katerem sem, pisala nenapovedat matematični test in ne boste verjeli , test je bil namenjen tistin uspešnejšim učencem in imela sem zgolj eno samo napako. Predvidevam, da je na podlagi tega testa, ki sem ga pisala popolnoma neobremenjena sprejel odločitev , da lahko napredujem v višji razred.
Tega učitelja tirana so v naslednjem letu odpustili, oziroma se je preselil v drug kraj, jaz pa sem v novem šolskem letu obiskovala dodatni pouk namesto dopolnilni iz tega predmeta…
Verjamem , ker sem sama to doživela kot otrok in verjemite , da marsikateri otrok ne laže , samo prisluhnit mu je potrebno.
Meni starši niso, niti v šolo niso hodili, zanimale so jih zgolj ocene in bolje, da ne govorim , kako sem jih dobila ker sem imela zaključeno enico. Kasneje , jim je bilo seveda žal , ker so spoznali zmoto.
Če ta učiteljica ni ravno sadistka, in če bi bila, bi imela že veliko težav tudi z ostalimi otroki in starši, je možno, da morda tvoja dečvica naklada? Si se vprašala, ali morda ni res, da punca ne zna, tebi pa nalaga vse te zadeve o tem, kaj ji govori pri spraševanju, ker ve, da boš znorela na učiteljico, njo pa pustila pri miru? Otroci znajo biti tudi taki, veš.
Si že bila pri učiteljici in jo vprašala, kaj bo naslednjič spraševala in kaj mora znati tvoja hčerka? Za kateri predmet gre? Si govorila z drugimi starši ali pa ima samo tvoja probleme s to učiteljico? Je možno, da tvoja hči kar naprej izziva pri uri in je zato vprašana? Je možno,da se ne zna obnašati in ves čas moti pouk z neumestnimi pripombami? Je možno, da je polna sebe, tebi pa doma naklada, kako grozna da je tale učiteljica,ker pač ve, da boš takoj zagrabila in letela v šolo?
Ko sem bila v srednji šoli, so imeli nekateri učenci težave z razredničarko pri angleščini. Prepir na prepir. Pa je en sošolec predlagal sestanek skupaj z nami učenci, s starši in z razredničarko. Mislim da je sestanek trajal 3 ure. Učiteljica je sicer kuhala kot rak, ker je slišala precej ostrih iz strani staršev. Ampak dorekli smo vse in pouk je od takrat normalno potekal.