Pokojninski boni – za Ludviga!
Mogoče ste prezrli vprašanje.
http://med.over.net/phorum/read.php?f=27&i=18900&t=18165
Lepo prosim za odgovor.
LP Martina
Nisem prezrl vprasanja. Odgovoril sem v temi: Kam vlagate svoj denar, ki pa se je med tem premaknil med starejsa sporočila.
Napisal sem:
Z nakupom pokojninskih bonov in njihovo zamenjavo za pokojninsko polico pri
PPS (Prvem pokojninskem skladu) pridobite dve vrsti zavarovanj.
1. Do 60 leta ste življenjski zavarovani za cca. 2.5 M Sit pri nakupu 10.000
bonov (= 470.000 Sit).
2. Po 60 letu začnete prejemati doživljensko rento, ki je odvisna od vaše
sedanje starosti in bodočih donosov pri PPS (približni izračuni na
http://www.ebrokers.si/).
Prednosti:
– edino dodatno pokojninsko zavarovanje za katerega jamči država,
– rente se ne bodo prištevale k osnovi za dohodnino,
– izplačilo rente se začne pri 60 letu, ne glede ali boste takrat v penziji ali ne,
– rente so za ženske enake (dodatna ugodnost za ženske).
LPL
PS.
Medtem se je cena bonov iz 47 Sit dvignila na 51 Sit.
pokojnonskih bonov se ne izplača kupovati….garantiran letni donos je 1% in to nominalno (ne realno), kar pomeni da donosa NI….zanimanja za pokojninske bone ni……predlagam, da pokojninske bone kupijo samo tisti, ki so danes stari vsaj 55 let in več…….ostalim predlagam, da denar 470.000.00 sit (če ga že imajo na razpolago) vložijo v vzajmni sklad (trenutno je kar nekaj donosnih) ……
To je zelo pavšalna ocena.
Donos je res le (najmanj) 1%, zato pa takoj pri nakupu pridobiš 400%. Nominalna vrednost bona je namreč cca. 250 Sit.
Če ta % razdeliš na recimo 20 let dobiš nominalno (verjetno pa tudi realno) kar spodoben donos. Pri krajši dobi pa že kar neverjetno dobrega.
LPL
PS.: Po nekaterih napovedih bi se naj cena bonov v kratkem povzpela preko 100 Sit.
Ludvig,
Spet bom tečna.
Pod točko 1: Kaj se zgodi z denarjem, ko oseba dopolni 13. junija 2004 60 let, če se odloči za to varianto (življensjko zav. za 2,5 mio sit)? Ali lahko takrat ta denar dvigne??
Pod točko 2: Kaj se zgodi, če oseba umre eno leto po začetku prejemanja rente?
Hvala in lep pozdrav,
Martina
To mislim tako:
Dandanes se tako potencira nakup pokojninskih bonov. Še posebno za ženske, pa za starejše od 55 let, pa……… Nihče pa ne pove v čem je finta. In to je ta finta! Kupiš bone za cca. 540.000 (po cca. 54 SIT/bon), si zavarovan za več kot 2 mio SIT do 60 leta, dobivaš rento (za katero jamči država) ….. skratka vse naj naj. Nhče, ampak prav nihče pa ne pove vsega. In to je v tem primeru to, da če človek umre, ko dobi petkrat rento, je konec lepega. Nič več ni zavarovan (logično!). In kar je najpomembnejše – nihče ne deduje po njem. Skratka izgubi skoraj vse (kar je v začetku vložil). Se pravi je to ta finta – RIZIKO, da prekmalu umreš!
Saj je logično. Kot vsaka zadeva, ki izhaja iz tablic smrtnosti. Tisti, ki profitirajo, profitirajo na račun tistih, ki izgubljajo. Tako je to!
No, predlagam, da se gremo “fair play” in da povemo tudi tisto ne tako ugodno. Zato pa ljudje hodijo po takih in drugačnih inštitucijah vsi razjarjeni. Ker NISO SEZNANJENI z vsem. Ja, boste rekli: “Vsak lahko prebere ti. ‘slpošne pogoje in splošna pravila’….”. Ja res je!
Tisti, ki te stvari prodajajo (zavarovalnice, skladi,….), pa naj se potrudijo in povedo VSE! Potem pa naj se ljudje sami odločijo ali so za ali ne. Veliko manj ‘Razjarnikovih’ bi hodilo po svetu.
Toliko tokrat.
LP Martina
Za Martino:
Sicer je stvar osebnega pogleda, vendar se meni ne zdi kakšna posebna finta, da izplačevanje pokojnine preneha v primeru smrti.
Pri pokojninskih bonih si vsaj zavarovan, če umreš še pred pričetkom dobivanja pokojnine. Pri obveznem pokojninskem zavarovanju pa se dogaja, da ljudje plačujejo zavarovanje vso delovno dobo, pa ne dobijo niti 1 tolarja pokojnine.
Kakšna finta je šele to.
PS.: Ne delam nikakše reklame za pokojninske bone. Sam sem jih kupil, pa moja žena tudi, ker sva pač izračunala (kolikor se pač to da), da v tem trenutku predstavljajo najboljši način za dodatno pokojnino. Da sva imela vsaj delno prav mi potrjuje tudi dejstvo, da sva jih pred nekaj meseci kupila po 42 Sit, sedaj po so že 54.
LPL
Spoštovani Ludvig!
Hvala za dosedanja pojasnila, katera sem redno spremljala. Prosim za vaše mnenje še o tem:
Včeraj smo pri BPH v domačem kraju opravili nakup pok. bonov. Vendar, nismo bili zadovoljni z uslužbenko, ker:
– nam ni mogla zagotoviti cene 51 sit, niti nas o ceni danes NI obvestila po telefonu, kljub dogovoru,
– trdi, da preden pride do izplačila prve rente, moraš biti lastnik bonov oz. kasneje police, vsaj pet let….–> jaz sem informirana drugače, konkretno bo lastnik PBON-ov v letu 2003 star 60 let, torej pade v tisto skupino, kateri se renta začne izplačevati s 13.6.2004 (in jih ne bo do takrat posedoval 5 let, ampak manj) …. Mislim, da imam jaz prav! Nekdo zavaja ljudi: ali informacije na ebrokers (moj vir informacij) ali nepoučena uslužbenka???
Sem kar malo slabe volje.
No, če je bila cena danes 54 sit, smo deloma kupili mačka v žaklju (planirali smo 48 sit, včeraj se je dogovarjalo o 51 sit, dejansko bo 54 sit???)
Deloma se strinjam z Martino, pišem pa predvsem zato, da bodo tudi drugi vedeli, kako je v praksi. Naša izkušnja pač.
Hvala in lep pozdrav!
Za: Tvoja ()
Včeraj smo pri BPH v domačem kraju opravili nakup pok. bonov. Vendar, nismo bili zadovoljni z uslužbenko, ker:
– nam ni mogla zagotoviti cene 51 sit, niti nas o ceni danes NI obvestila po telefonu, kljub dogovoru,
Cene vam ne more zagotoviti noben borzni posrednik. Odvisna je od ponudbe in povpraševanja na borzi. Cene za določen dan, pa tudi trgovanje v živo (vsak delovni dan od 9.30 do 13.00) lahko spremljate na http://www.mojdenar.com.
To da vas ni obvestila po telefonu pa ni lepo.
trdi, da preden pride do izplačila prve rente, moraš biti lastnik bonov oz. kasneje police, vsaj pet let….–> jaz sem informirana drugače, konkretno bo lastnik PBON-
Koliko jaz vem, to ne drži.
Sem kar malo slabe volje.
No, če je bila cena danes 54 sit, smo deloma kupili mačka v žaklju (planirali smo 48 sit, včeraj se je dogovarjalo o 51 sit, dejansko bo 54 sit???)
Naročilo za nakup vrednostnih papirjev lahko limitiraš, se pravi določiš najvišjo ceno po kateri ti ga posrednik sme kupiti. Seveda pa se lahko potem zgodi, da ga ne kupi. V petek so se zadnji nakupi opravljali po 52.70 Sit.
Deloma se strinjam z Martino, pišem pa predvsem zato, da bodo tudi drugi vedeli, kako je v praksi. Naša izkušnja pač.
Martina se pritožuje čez pokojninske bone nasploh. Pravi da so finta. Vi pa se pritožujete čez borzno posrednico. Rešitev vašega problema je lažja – zamenjaje jo.
LPL
Ludvig,
Ne pritožujem se čez pokojninske bone!!! Pritožujem se na NAČIN njihovega prodajanja. Povedala sem namreč, da bi morali ljudem povedati VSE (tudi ti. finte), ne pa da so pokojninski boni finta!!! Po tej logiki, bi morala bita vsa zavarovanja finte, pa niso. Ker so tako razširjena (tudi obvezno…), da ljudje vnaprej vemo kaj nas čaka (tudi to, da če umremo pred ‘penzijo’, ne dobimo nič).
Lep dan,
Martina