Najdi forum

pokojnina kako se obračunava

kako sedaj obračunavajo pokojnino ? Če imate sedaj 140.000,00 sit plače, koliko bo to naneslo pokojnine čez eno leto? Ali še vedno velja, da se obračunava 10 najbolje plačanih let v podjetju?

Ja, nekaj takega, najbolje je vprašati na zavodu za zaposlovanje, če jim pokažes plačilne listke, ti bodo izračunali penzijo, računaj, da bo kar manjša. Nam mladim grozi, da bomo prejemali le 60 do 70% od plače in to čez 20, 30 let. Groza, zato moramo plačevati za ta leta. Jaz še nisem, ker rabim ta denar sedaj.

Zina, Na internetu, na strani zpiz.si si poisci IZRACUN. Vtipkaj vse potrebne podatke in potem dobis informativni izracun, vendar na koncu le procentualno od tvoje osnove na dan, ko bos lahko odsla v penzijo. Torej si bos lahko le priblizno, priblizno zamislila, kaksna osnova je to, saj je koncni ( uradni izracun ) lahko nekaj povsem drugega…Vse je odvisno od vplacanih prisevkov za pok. osnovo in vse je tudi odvisno od tega, ali si imela priblizno 15 let placo “enako”….
Ce imas vsaj leto ali leto in pol do pokojnine, potem lahko zaprosis na Zavodu za pokojninsko in inv.zavarovanje za priblizen izracun. Tocen je lahko odmerjen tedaj, ko imas se nekaj mesecev do penzije……
Sama si nikakor ne bos mogla izracunati, ker je izracun zelo zakompliciran, saj se pretekla leta obracunavajo s kolicniki, ki se dolocajo za vsako leto nazaj….Tako nekako….
LP

New Report

Close