Najdi forum

pokojnina

Veliko se govori da država ne bo imela denarja za pokojnine in da je potrebno vlagat v neke stebre, da bomo imeli pokojnino. Ali mi lahko nekdo razloži kaj so sploh te stebri.

Pozdravljeni,

v Sloveniji je pokojninski sistem sestavljen iz treh podsistemov oziroma stebrov:

1. Steber: Starostna pokojnina je pokojninski prejemek, ki pripada zavarovancu ob dopolnitvi določene starosti in pokojninske dobe, če izpolnjuje pogoje v skladu z Zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2).

Večini prebivalstva ta pokojnina žal ne bo zadostovala. Primanjkljaj je možno rešiti z varčevanjem za dodatno pokojnino. Pokojnina iz obveznega zavarovanja je iz leta v leto nižja. Leta 1992 je povprečna pokojnina v Sloveniji znašala 71 % povprečne plače, lani 57 %, čez desetletje bo predvidoma znašala državna pokojnina manj kot 50 % naše plače.

2. Steber: Dodatno prostovoljno pokojninsko zavarovanje je davčno ugodno varčevanje za dodatno pokojnino, ki ob upokojitvi zavarovancu zagotavlja dodatni prihodek, poleg starostne pokojnine iz prvega stebra. Dodatno pokojninsko zavarovanje je prostovoljno. Vanj se lahko vključijo le zaposleni, ki so že vključeni v obvezno pokojninsko zavarovanje (prvi steber).

Sredstva se pri dodatnem pokojninskem zavarovanju zbirajo na osebnih računih zavarovancev. Zavarovanci pri tem prevzemajo določeno mero naložbenega tveganja, odvisno od izbrane naložbene politike življenjskega cikla. Višina zbranih sredstev je tako odvisna tudi od donosa, ki se ustvari z nalaganjem sredstev v pokojninske kritne sklade. Ob izpolnitvi pogojev za izplačilo se dodatna pokojnina izplača v obliki rente.

3. Steber: Pokojninsko zavarovanje na podlagi individualnega varčevanja za starost. Tretji steber vključuje življenjska in druga zavarovanja, vlaganje v delnice, sklade in druge finančne instrumente ter varčevanje v bankah.

V drugem stebru je smiselno varčevati največ do višine davčne olajšave, ki je v letu 2013 znašala 5,844 % bruto plače. Od te točke dalje je smiselno varčevanje v tretjem stebru, katerega prednost je, da po preteku 10 ali več letnega obdobja varčevanja izplačila niso obdavčena.

V Adriaticu Slovenici našim strankam vedno svetujemo, naj načrtujejo svojo finančno jesen življenja že ob prvi zaposlitvi.

Izračunajte si pokojninsko vrzel in preverite, ali boste s starostno pokojnino lahko ohranili svoj življenjski standard, kot ste ga imeli pred upokojitvijo. A ne pozabite – s starostjo se povečuje tudi pogostost bolezni in potrebno si je zagotoviti finančna sredstva, s katerimi bomo lahko pokrili tudi morebitne dodatne stroške zdravljenja.

Lep dan,
Sanja

********************************** Sanja Čekić Adriatic Slovenica d.d. http://www.adriatic-slovenica.si https://www.facebook.com/Adriatic.Slovenica

Kako si zračunam pokojninsko vrzel o kateri pišete?

Pozdravljeni,

pokojninska vrzel je razlika med neto prihodkom v času vaše zaposlitve in prihodkom, ki ga boste prejemali po upokojitvi. Pokojninska vrzel se izračuna tako, da od vseh mesečnih prihodkov, ki jih prejemate danes, odštejte prihodke kot so malica, prevoz, dnevnica in regres. To je vaš čisti mesečni neto dohodek. Če se boste upokojili v letu 2025, boste iz obveznega zavarovanja prejemali pokojnino v višini 48,8 % čistega mesečnega neto dohodka. Razlika med vašim mesečnim prihodkom in predvideno pokojnino iz obveznega zavarovanja, je pokojninska vrzel.

Informativni primer: če vaš današnji prihodek znaša 1.500 EUR, neto čisti dohodek pa 1.350 EUR, boste iz obveznega pokojninskega zavarovanja prejemali okvirno 658 EUR. Pokojninska vrzel torej znaša kar 841 EUR.

Ob upokojitvi lahko vaš nižji upokojenski prihodek bistveno spremeni življenje, kakršnega ste bili vajeni v delovno aktivnem obdobju.

Lep dan,
Sanja

********************************** Sanja Čekić Adriatic Slovenica d.d. http://www.adriatic-slovenica.si https://www.facebook.com/Adriatic.Slovenica

kaj će imaš bruto plačo 831€ koliko bi znašala pokojnina

Pozdravljeni,

za izračun starostne pokojnine bi potrebovali še podatek o tem kdaj se nameravate upokojiti, koliko delovne dobe bi imeli ob upokojitvi in kakšna bo vaša pokojninska osnova za izračun pokojnine.

Starostna pokojnina se odmeri od pokojninske osnove, ki jo tvori mesečno povprečje plač za posamezno leto zavarovanja. Za izračun pokojninske osnove se upoštevajo osnove iz 24 najugodnejših zaporednih let zavarovanja od leta 1970 naprej. Prehodno obdobje velja do leta 2018. V kolikor bi se posameznik upokojil v letu 2014, bi se pokojninska osnova izračunala na podlagi 20 najugodnejših zaporednih let zavarovanja.

Tudi procent za izračun pokojnine se iz leta v leto znižuje in je za moške že v letu 2014 enak 57,25 % pokojninske osnove, za ženske pa 64,25%, za polno delovno dobo in zahtevano dopolnjeno starost.
Za ženske velja prehodno obdobje do leta 2022, ko bo procent za izračun enak 60,25%. Za moške pa prehodnega obdobja ni.

Če vaša bruto plača znaša 831,00 EUR, neto pa predvidoma 587,81 EUR in če bi bila vaša pokojninska osnova enaka vaši trenutni neto plači 587,81 EUR, bi v letu 2014, ko bi se upokojili ob predpostavki, da ste stari 58 let in 8 mesecev in imate 40 let delovne dobe, prejeli pokojnino v višini 57,25% od pokojninske osnove, to je 336,52 EUR (velja za moškega).

Če pa ste ženska, pa za vas velja prehodno obdobje do leta 2022. Če bi se upokojili v letu 2014 pri starosti 58 let in 4 mesece in bi imeli 38 let in 8 mesecev pokojninske dobe pa bi prejeli pokojnino v višini 64,25%, to je 377,67 EUR.

Za natančnejše izračune pa predlagamo, da se obrnete na ZPIZ, kjer vam bodo lahko podali vse potrebne informacije.

Če še niste v pokoju, vam predlagamo, da za zapolnitev pokojninske vrzeli (razlika med trenutno neto plačo in predvideno pokojnino, ki bi jo prejemali iz prvega pokojninskega stebra) pričnete takoj varčevati za dodatno pokojnino v prostovoljnem dodatnem pokojninskem zavarovanju.

********************************** Sanja Čekić Adriatic Slovenica d.d. http://www.adriatic-slovenica.si https://www.facebook.com/Adriatic.Slovenica

kakšni so pogoji za upokojitev ženske v letu 2014?

Pozdravljeni,

pravica do starostne pokojnine je odvisna od dopolnitve določene starosti in zavarovalne oziroma pokojninske dobe brez dokupa. Za izpolnitev pogojev za pridobitev pravice do te pokojnine, morata biti hkrati izpolnjena oba pogoja, ki se v prehodnem obdobju razlikujeta glede na spol zavarovanca.

Predpisane so tri različne možnosti (prikaz v spodnji tabeli velja za upokojitev v letu 2014):

Za ženske:

[img]http://med.over.net/forum5/file.php/413/59267/pokojnina_nova_.jpg[/img]

Pojasnilo:

Ženska, ki bo v letu 2014 dopolnila 38 let in 8 mesecev pokojninske dobe brez dokupa in bo stara 58 let in 4 mesece, se lahko upokoji.
Ženska, ki bo v letu 2014 dopolnila 20 let pokojninske dobe in bo stara 62 let se lahko upokoji; odmerni odstotek pokojnine pa bo zaradi manjše delovne dobe nižji.

Lep dan,
Sanja

********************************** Sanja Čekić Adriatic Slovenica d.d. http://www.adriatic-slovenica.si https://www.facebook.com/Adriatic.Slovenica

Pozdravljeni

Glede stebrov vam je že ga. Sanja lepo razložila kaj po definicij so.

Bistveno je, da začnete čim prej, ker samo tako bo obrestno obrestni račun delal v vašo korist, in boste prišli do učinka manj je več.
Vsekakor je dobro, da imate sredstva razpršena tako v drugem kot tretjem stebru, če pa vaš delodajalec še ni vključen v noben prosotvoljni pokojninski načrt, mu to predlagajte, saj to prinaša bonuse obema.

Lep pozdrav
Zastopnik

New Report

Close