Pokanje v gležnjih
Pozdravljeni!
Ne vem, če sem na pravi temi foruma, pa vseeno…
Že odkar pomnim mi ob hoji poka v gležnjih. Stara sem 30 let. Sedaj, po drugi nosečnosti in porodu, se mi pa to pojavlja konstantno. Sicer ni boleče, vendar razmišljam o vzroku za to, da nebi imelo dolgotrajno pomanjkanje nečesa potem posledice.
Kaj menite, zakaj se to dogaja in kaj lahko naredim?
Hvala in lep pozdrav!
Podobno pokanje je dokaj pogost pojav, pomeni pa prekoračenje meje gibljivosti sklepa, lahko gre tudi za začetek obrabe sklepa, običajno pa ne povzroča nekih dolgotrajnih posledic.
Pomaga lahko masaža, trening določenih mišičnih skupin, nikakor pa pokanja ni priporočljivo provocirati.
Lep pozdrav,
Hvala za odgovor! Omenjate prekoračenje meje gibljivosti sklepa. Je možno, da se to pojavlja že od otroštva? V določenih obdobjih pa se mi pojavlja bolj, npr. kot sem omenila, zdaj, po porodu. Ali lahko zaradi nosečnosti pride do prekoračenja meje gibljivosti sklepa?
Zanimivo pa je še to, da se mi to dogaja recimo ponoči, ko vstanem in hodim okrog. Takrat naj bi sklep že nekaj časa miroval.
Lahko pričakujem, da se mi bo z leti to še bolj pojavljalo ali da me bodo gležji boleli?
Kakšen naj bi bil omenjeni trening določenih mišičnih skupin?
Hvala za vaše mnenje in lep pozdrav!
Lahko, da gre za problem iz otrošva.
Sklep ima skrajšano mejo gibljivosti, zato je škrtanja manj, ko se nekoliko razgiba.
Vaje so zelo specifične glede na klinično sliko in jih predpiše zdravnik. Gre predvsem za vaje, ki sklep razbremenijo, obremenijo in krepijo pa mišice in tetive okoli sklepa.
Morda bi pomagalo razgibavanje v vodi, plavanje, rahlo obremenjevanje pri kolesarjenju itd.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,prosila bi Vas za nasvet.
Pred kratkim sem imela MR cervikalne hrbtenice ter RTG.
Mr llumbosakralne hrbtenice, Pregledana sta bila lumbosakralni del hrbtenice in odgovarajoči del spiralnega kanala s SE sekvencami v sigitalni in tranzverzalni ravnini v nivojih medvretenčnih prostorov od L3 do S1.
Medvretenčna diskusa v nivojih L4-L5 in L5-S1 sta degenerirana in desicirana ,v nivoju L4-L5 je vidna centralna in paracentralna levostranska diskus hernija,ki se širi tudi v področje lateralnega recusa-dražena korenina?
Manjša protruzija medvretečnnega diskusa je vidna tudi v nivoju L5-S1.
Spondiloza in spondilatroza lumbosakralnega prehoda.
Ter rtg izvid:
Minimalna retrolisteza korpusa c2 napram c3 s suspektno frakturno poko v posteriornih elementih C2 in nekoliko odprtim malim sklepom-potreben CT CH s deviacijatorakolumbalne hrbtenice s pomanknjeno težiščnico LH navspred.pl.
Pred približno 5 leti sem imela prometno nesrečo brez vidnih poškodb ter česarkoli sedaj pa me že več kot 2 leti mučjo neprestano mravljinčenje nog in rok občasno tudi obraza,ter omotica ,utrujenost zadnje čase pa imam že bolečine v kolkih ter tudi drugje po telesu ,da mi kdaj pride,da se komaj poberem in gibam.Strah me je ,da bo to napredovalo in se razširilo ter,da čez par let nebi morala več normalno opravljeti vsakdanjih opravil zato sem tudi zadnje čase zelo depresivna ter sem se obrnila po nasvet še k Vam,če bi bilo primerno obiskati Vašo ordinacijo,da bi se moja težave vsaj delno izboljšale?
Naj Vam omenim še to,da imam komaj 25 let.Ter,da trenutne ne opravljam nobenega dela ali ,kar koli podobnega.
Za Vaš odgovor se Vam že v naprej zahvaljujem.
Ter Lep pozdrav.
MRI – ledveni del:
Izražene so degenerativne spremembe z okvaro ploščic L4-L5 in L5-S1, kar bi lahko bil vzrok za mravljinčenje v nogah, čeprav je možno, da tudi to mravljinčenje izhaja iz vratnega dela, saj ne navajate nobenih bolečin v nogah.
Rtg vratni del:
Najbolj resna je suspektna fraktura C2, kar je lahko posledica nesreče, zato bi svetoval nadaljnje preiskave (CT ali MR), da se ugotovi, kaj se pravzaprav dogaja z drugim in tretjim vretencem.
Sumim, da so vaši simptomi povzročeni v segmentu C2.
Lep pozdrav,